Ředitel DPP Petr Witowski již v pondělí ČTK řekl, že ke stávce se nepřipojí žádný z 27 odborových svazů podniku, případně ji podpoří symbolicky. Provoz veřejné dopravy v metropoli bude beze změn. „Svůj protest proti vládním škrtům někteří zaměstnanci vyjádří pouze slovně, anebo symbolicky oblečením výstražných vest,“ potvrdil náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Standardně fungovat bude i magistrát, který zaměstnává zhruba 2 000 úředníků. Mluvčí města Vít Hofman ve středu uvedl, že Základní organizace Odborového svazu státních orgánů a organizací při Magistrátu hlavního města Prahy stávku podporuje pouze symbolicky. „Tato organizace však důrazně upozorňuje, že se nejedná o protest proti vedení magistrátu, ale proti současným krokům vlády ČR,“ dodal.

Popeláři vyjedou

Ohrožen nebude ani svoz odpadu, který zajišťují městem vlastněné Pražské služby. „Odborové organizace Pražských služeb stávkující podporují, nicméně se v pondělí 27. listopadu do protestů aktivně nezapojí,“ uvedl jejich mluvčí Alexandr Komarnický. O tom, že by se jejich zaměstnanci chystali do stávky aktivně zapojit, nemají informace ani mluvčí dalších důležitých městských firem.

Problematický konsolidační balíček

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásila na pondělí stávku a další protestní akce proti krokům vlády. Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly se do stávky zapojí víc než polovina z 270 000 odborářů a odborářek z 31 svazů, které centrála zastřešuje.

Protesty se týkají zejména takzvaného konsolidačního balíčku, který ve středu podepsal prezident Petr Pavel. Mezi nejviditelnější protestující patří školské odbory, které usilují o více peněz pro školství na příští rok. Podle informací odborových předáků se v různé míře k pondělní stávce připojí víc než polovina základních a středních škol v Česku.

Fotogalerie
15 fotografií