Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Detaily stávky: Dotkne se až milionu zaměstnanců, zapojí se stovky firem. Ministry mrzí školy

Aktualizováno -
22. listopadu 2023
12:37
Autor: ČTK, simao - 
22. listopadu 2023
10:51

Do pondělní stávky se zapojí stovky firem z průmyslu. Může se dotknout až milionu zaměstnanců, uvedl svaz KOVO. Škoda Auto zastaví dvě hodiny výrobu. Ministři dnes při příchodu na vládu vyjádřili lítost nad tím, že se školské odbory rozhodly uspořádat v pondělí stávku. Připomněli, že učitelé mají jako jediní státní zaměstnanci garantovaný příjem vůči průměrné mzdě.

Den protestů vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na pondělí 27. listopadu. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Z nich zhruba 77 700 je ve svazu KOVO.

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců.

Kromě stávky chystají na pondělí v Praze také protestní pochod a demonstraci. Účastníci a účastnice se začnou řadit po 12:00 u Rudolfina. Poté se vypraví na Malostranské náměstí, kde se uskuteční od 13:00 shromáždění.

Škodovka zastaví na dvě hodiny výrobu

V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně 8000 zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to dnes řekli předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.

„Přestože prioritou pro nás je, aby byly meetingy ve fabrikách, tak jsme se dohodli, že velký počet našich členů přijede na demonstraci do Prahy na Malostranské náměstí od 13:00, kde opravdu vyjádříme protest proti vládě a proti jejím krokům,“ řekl Ďurčo.

„Zastavíme práci kultivovanou formou,“ uvedl Povšík. Půjde podle něj o největší protest od roku 2015 a má být paralelou na generální stávku.

V Mladé Boleslavi začne shromážděním na třídě Václava Klementa. Protestující z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance. Happening začne ve 12.00 hodin, hlavní program ve 13:15.

Anketa

Podporujete celodenní výstražnou stávku učitelů?

Ano, plně ji podporuji
Ne, učitelé nemají důvod si stěžovat
Chápu její důvody, ale celodenní výstražná stávka je nyní moc radikální

„Taky jsme naštvaní na vládu“

V pondělí se k chystané stávce připojily také další odborové svazy, například potravinářů. „V potravinářství jsme taky naštvaní na vládu a na její ignorování sociálního dialogu,“ řekl předseda nezávislého odborového svazu pracovníků potravinářského průmyslu Tomáš Vančura. Zatím se k protestu přihlásily nižší desítky podniků z potravinářství, postupně se přidávají další. Výrobu zastaví na hodinu nebo méně.

Z Třineckých železáren vypraví v pondělí do Prahy dva autobusy, podnik omezí výrobu. „Pokud chce vláda, aby i Třinecké železárny šly ve šlépějích Liberty Ostrava, tak se jim to daří nadměrně dobře, protože my začneme být nekonkurenceschopní vůči Evropě a světu a likvidujeme si svůj průmysl,“ řekl novinářům předseda základní organizace odborového svazu KOVO Třineckých železáren Marcel Pielesz. Železárny zaměstnávají téměř 6900 lidí.

K protestům se připojí také odborový svaz pracovníků v energetice a chemickém průmyslu. „U nás to připojení bude trošku jinou formou, naši zaměstnanci jsou součástí kritické infrastruktury,“ řekl předseda svazu Karel Klusák. Zaměstnanci se připojí například samolepkou nebo podpisem na podpisovém archu.

Hladíka mrzí stávka ve školství

Školské odbory vyhlásily na pondělí celodenní výstražnou stávku, usilují o více peněz pro školství na příští rok.

„Mě to hodně mrzí. Já bych si moc přál, aby si ještě školské odbory s panem ministrem (školství Mikulášem Beken, STAN) sedly,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj by bylo vhodné dalšími jednáními ještě stávce zabránit. Hladík ale zároveň připomněl nastavení platů ve školství. „Učitelé jsou jediní zaměstnanci státu, kteří mají garantovaný příjem v kontextu průměrné mzdy,“ řekl.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) zdůraznil, že kapitola ministerstva školství je jednou z mála, v níž návrh státního rozpočtu pro příští rok počítá s meziročním nárůstem. Vyjádřil také přesvědčení, že ministerstvo školství jednalo s odbory poctivě. „Vláda považuje školství za svou prioritu,“ řekl.

Podle Hladíka kabinet usiluje o to, aby se nesnížila kvalita vzdělávání. „Je skvělé, když může být (ve školách) individuální přístup k dětem, toto určitě chceme zachovat,“ řekl.

Nedostatek peněz ve školách by podle odborů způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce a omezení možnosti škol dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější. Zároveň by se zvyšoval počet žáků ve třídách, školy by omezovaly volitelné předměty nebo by se ohrozila existence malotřídek. Stávkou chtějí odbory také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců, jako jsou vychovatelé, asistenti pedagoga nebo školní psychologové. Odmítají, aby ředitelé škol museli z peněz na platy hradit stonajícím zaměstnancům dávky v nemoci.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc.

Odboráři České pošty se připojí k protestům

Odboráři České pošty se připojí k protestům proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, stávku ale na 27. listopadu neplánují. ČTK to řekla předsedkyně největší odborové centrály, Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, Jindřiška Budweiserová. Česká pošta zaměstnává přes 21 000 lidí.

„Náš odborový svaz podporuje den Protestů za lepší budoucnost České republiky. Odbory jako jediné hájí pracovní podmínky zaměstnanců i životní podmínky všech lidí. Naši členové se připojí k protestním akcím včetně demonstrace 27. listopadu. Stávkové aktivity neplánujeme,“ uvedla Budweiserová.

Podporu protestů mohou zájemci podle instrukcí na webu odborů vyjádřit účastí v protestním pochodu či demonstrací, označením se samolepkou nebo náramkem se symboly protestů, krátkým shromážděním na pracovišti nebo sdílením fotografií a videí na sociálních sítích.

Video  Ředitel základky pro Blesk.: Reálně hrozí, že dětem nebude mít kdo uvařit. Zaměstnance jsem od stávky neodrazoval.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 24. listopadu 2023 00:03 )

Soudruzi odboráři se potřebují zviditelnit,aby jim lidé nemlátili ,o hlavu,že jsou jen na dvě věci:na nic a na h...o.

Jaroslav Vašíček ( 23. listopadu 2023 23:56 )

Ty chystáš nový únor? Kde vezmeš náhradu za syfilitika a ožralu Gottwalda?

Jaroslav Vašíček ( 23. listopadu 2023 23:52 )

Roxine,ty jsi přece d....l,nebo jenom anonymní bolševiček?

Jaroslav Vašíček ( 23. listopadu 2023 23:47 )

Kdo my?My soudruzi z 1948?

Jaroslav Vašíček ( 23. listopadu 2023 23:42 )

Prosím vás o co vám jde? Chcete se jen zviditelnit,že jste!A ještě ty červené šály! Ještě vám chybí zvolání "Ať žijeKSČ!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa