Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jurečka ujišťuje: Důchody dál porostou i podle inflace. Odchod do penze? V zákoně zůstane 65 let

Aktualizováno -
31. března 2023
18:15
Autor: ČTK, for, lig - 
31. března 2023
17:21

Pravidelné valorizace důchodů by dál měly plně zohledňovat inflaci. Novinářům to dnes po jednání s odboráři o změnách penzijního systému řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Návrh novely s úpravou růstu penzí předloží do dvou týdnů. Pozmění se tak hlavně mimořádné přidávání kvůli inflaci. Šéf resortu práce také řekl, že v zákoně nepočítá se zvyšováním důchodového věku. Hranice by měla zůstat na 65 letech. Roli pro nástup do penze by ale měla hrát délka života a doba práce a placení odvodů. Proti reformě ve středu před sídlem vlády protestovalo pár tisíc odborářů. Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Víta Samka výsledky dnešního jednání pomohou uklidnit situaci.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy v lednu, a to o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Mimořádně rostou, když přírůstek cen od posledního přidání překročí pět procent.

„Padlo důležité ujištění, že u úpravy valorizačního mechanismu v budoucnu nemáme jako vládní koalice ambici, aby se tato valorizace nastavila pod inflací. Počítáme u růstu s tím, že valorizace budou plně odrážet inflaci,“ řekl Jurečka. Návrh s úpravou valorizace a podmínek předčasných důchodů by chtěl předložit v příštích 14 dnech.

Růst cen zohledňují valorizace už nyní. Pokud je podle nynějšího zákona navýšení cen výraznější pro domácnosti důchodců, započítá se. Když je prudší zdražování u všech domácností, tak se bere v potaz tento ukazatel. Zda by pro výpočet nemohly brát cenové přírůstky jen u určitých položek, není zatím jasné. K mimořádné valorizaci ministr už dřív řekl, že by se při ní neměly rozevírat nůžky mezi bohatšími a chudšími důchodci. Růst vyšších penzí by tak měl být při vysoké inflaci pomalejší než nyní a nižších důchodů naopak vyšší.

Zpomalení valorizací důchodů a omezení počtu předčasných penzí doporučila kvůli rychlému zadlužování Národní ekonomická rada vlády (NERV). Radila vrátit se k pomalejší řádné valorizaci o třetinu růstu reálných mezd místo nynější poloviny. O tom jednaly i koaliční strany. Tato změna ale navyšování důchodů v brzké době neovlivní, reálné mzdy totiž kvůli inflaci neporostou. „Pro minimálně příští dva roky to nebude parametr, který by hrál roli. Bude ale důležitý pro budoucnost,“ uvedl ministr.

Odchod do penze podle délky života?

Jurečka také řekl, že nepočítá se zvyšováním důchodového věku v zákoně. Zůstat má na 65 letech. „Pracujeme s parametry, které by měly objektivně reagovat na dobu dožití nebo na dobu, kdy lidé byli aktivní na pracovním trhu a odváděli sociální pojištění,“ uvedl ministr. Roli bude hrát délka života a doba práce a placení odvodů.

Podle Samka se podařilo stanoviska odborů a resortu v některých otázkách sblížit, vyjasnění přispěje k uklidnění situace. „Lidé se k protestům uchylují, když nevědí, co je čeká,“ uvedl předák.

Odboráři si opakovaně stěžovali na to, že s nimi šéf resortu práce o reformě penzí nejedná a k přípravě je nepřizval. ČMKOS chtěla mít svého zástupce v Jurečkově poradním důchodovém týmu, v němž jsou vedle zástupců stran, ministerstev práce a financí nově i zástupkyně opozičních hnutí ANO a SPD. Jurečka odborářům účast dnes nabídl. V důchodové komisi by měl být místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Penzi od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní. Průměrná starobní penze v lednu činila podle ministerstva 19.438 korun. Své důchodové systémy mají pak i resorty vnitra, obrany a spravedlnosti.

 

Video  Fiala pro Blesk: Důchodovou reformu prostě udělat musíme! A ne strkat hlavu do písku  - David Polák, Karel Kopáč
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 1. dubna 2023 20:20 )

a za 4 roky tu bude ráj a já se tak těším

Fialova katastrofa ( 1. dubna 2023 19:59 )

Důchodcům stačí suchý rohlík a čaj. Je třeba nakupovat více zbraní pro milovanou ukrajinu a financovat cesty bezmozka Pekarové.

nespokojeny ( 1. dubna 2023 16:54 )

Staří již dožijí dle současných pravidel, ale ve většině a na základě životních zkušeností protestují.
Mládí to tzv. obse.ou, ale podporují to ve velkém.
Kocourkov.

roxin ( 1. dubna 2023 11:41 )

Celá "naše" posrvláda ujišťuje od začátku jejich vládnutí, že všechno "bude" levnější hlavně energie a důchody ty porostou dál i odchod bude v 65 vždyť to ujišťování nic nestojí a že od začátku jen lžou nepřekáží a na toto všechno si zvolili svého jakoprezidenta který jim všechno posvětí a co neposvětí na to jsou přece Ústavní soudci a senátoři, hlavně že mají vše pod palcem.

pragonos ( 1. dubna 2023 11:34 )

Porostou o 50 Kč 1x za rok jak za Kalouska

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa