Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zklamaní odboráři: Změny v balíčku jsou jen kosmetické. Vláda nevyslechla nás ani zaměstnavatele

Autor: ČTK - 
25. srpna 2023
16:25

Odboráře zklamaly změny ve vládním ozdravném balíčku, na kterých se dohodla koalice. Obrátit se chtějí na poslance, aby materiál ještě upravili při projednávání ve Sněmovně. Odborové svazy zůstávají dál ve stávkové pohotovosti. Předáci se chtějí soustředit na stanovení dalšího postupu. ČTK to dnes řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270.000 členů.

Odbory a zaměstnavatelé usilovali společně o devět změn v balíčku. Koaliční politici vyhověli částečně třem požadavkům.

„Vláda prohospodařila možnost udělat z balíčku relativně moudrý krok. Místo nutné korekce provedla kosmetické změny. Názor těch, kteří společné stanovisko hledají nelehko (odboráři a zaměstnavatelé), nevyslyšela,“ řekl Středula.

Odboráři a zaměstnavatelé společně navrhovali zachování daňového zvýhodnění benefitů, mírnější navýšení úhrad při těžbě než ve vládním balíčku, úpravy pravidel u dohod o provedení práce (DPP), osvobození zemědělských pozemků od daně z nemovitosti, zrušení daňových návrhů u příspěvků na stravování, zachování daňového odpočtu u členských příspěvků odborům, nesnižování sociálního fondu vysokých škol, nesnižování fondu kulturních a sociálních potřeb a zachování osvobození energeticky náročných provozů od daní na plyn a elektřinu.

Mezi změnami balíčku, na nichž se koalice shodla, je příprava zjednodušení zamýšlené evidence dohod. Daň z nemovitostí u pozemků by mohly obce stanovit poloviční a u vymezených zaměstnaneckých benefitů by bylo daňové zvýhodnění do poloviny průměrné mzdy.

Středula podotkl, že zatím není zřejmé, na čem přesně se lídři koalice dohodli. Nutné je počkat na paragrafy. Odborář zmínil, že není třeba jasné, zda se má brát u benefitů v potaz průměrná mzda celostátní, z podnikatelského sektoru, nebo zaměstnancova. Podle předáka nové nastavení situaci zkomplikuje, přibude administrativy.

S připravovanými změnami u dohod, které se týkají technického řešení či ohlašovacích lhůt, odbory souhlasí. Naopak jim vadí zdanění energeticky náročných provozů. Podle odborářů tak výroba i produkty zdraží.

Svazy ČMKOS zůstávají dál ve stávkové pohotovosti. Nyní se předáci chtějí soustředit na další postup. O možných krocích budou jednat v září. Kvůli balíčku se chtějí obrátit na poslance, aby v něm provedli ještě změny ve Sněmovně. Zaměstnavatelé oznámili už ve čtvrtek, že i oni budou se zákonodárci o úpravách jednat.

ČMKOS podobu balíčku kritizuje od počátku. Nesouhlasí se snížením sumy na platy, obnovením nemocenského pojištění pro zaměstnance či změnami DPH. Navrhuje svých 12 kroků k ozdravení rozpočtu. Mezi nimi je zrušení daňových změn z posledních let či obnovení EET.

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

jajas ( 27. srpna 2023 08:10 )

To asi ne. Jen doufám, že tato vláda neočekává, že ještě někdy dostane od občanů druhou šanci....

jajas ( 27. srpna 2023 08:08 )

Podle mne (ty činovníku odboru za privatizace) je momentálně úplně fuk, jestli vede odbory nějaký Středula nebo Paťula, protože každá vláda moc dobře ví, že odbory vždy chtěly vyjednávat o lepších podmínkách zaměstnanců. Jenže teď nemají odbroy šanci, vládnoucí pětikolka se "silou vůle" snaží (a jde jí to) udržet si svá nelogická rozhodnutí za každou cenu. Má podporu senátu a nakonec i prezidenta, takže odbory v této době, nemají šanci....

Ludmila Micikova ( 26. srpna 2023 20:34 )

Stredula nemá na to, aby bojoval za práva pracujících. Když to rika poražený expremier Babiš, tak je nejvyšší čas změnit prohnile

vedení odboru. Ta jednání jsou jen na oko. Byl jsem cinovnikem odboru za privatizace, tak vím kdo je prevlecenyvlk vlk v rouše berancim.

hejhej ( 26. srpna 2023 18:48 )

Někdo očekává od té neschopné vlády něco pozitivního ??

jajas ( 26. srpna 2023 10:21 )

Vláda prostě nemíní dělat nikomu žádné ústpky z toho, co si tam sama navařila.....to je jasné. K jednání s odbory nebo s někým jným přistoupí pouze proto, že je kritizována, že neko­muni­kuje­...tak­že sem tam "komunikuje a jedná", ale s jasným výsledkem....nic se měnit nebude. Je prostě přesvědčena, že to co tam sesmlila je jedinné možné a správné, aby "upravila" ten šílený státní deficit....jsem zvědavý, co řekne, až se časem zjistí, že to bylo na howno....i když to asi tuším, co řekne....že to tak bylo správně, akorát se situace nevyvíjela tak, jak si představovala ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa