Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odboráři zbrojí na velkou stávku: Středula vytáhl červené šály

Aktualizováno -
21. listopadu 2023
14:34
Autor: ČTK, simao - 
21. listopadu 2023
13:53

Ve Francii se staly slavné žluté vesty, v Česku aktuálně frčí červené šály. Tedy alespoň u odborářů, kteří se chystají na 27. listopad a velkou stávku. O jejích dalších podrobnostech dnes informoval odborářský předák Josef Středula. Červené šály na tiskovce nechyběly.

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů. Na tiskové konferenci po dnešním sněmu ČMKOS v Praze to řekl předseda centrály Josef Středula.

ČMKOS zastřešuje na 270 000 odborářů z 31 svazů. Podle Středuly stávku teď už nic neodvrátí. Plánují se do ní zapojit i dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne, uvedl předák.

„Být členem odborů, hájit společné zájmy je v české společnosti sexy a jsme tomu velmi rádi,“ říkal na tiskovce Středula. „Pohled na naší vládu je, že má nejnižší ze všech, mimochodem my máme podporu, která je násobkem této vlády,“ poznamenal šéf ČMKOS.

Počet lidí ve stávce se zvyšuje

Původně se stávkou počítaly čtyři svazy, a to odbory školské, úřednické, dřevařské a nejpočetnější svaz KOVO. Přidaly se k nim odbory dopravní, zdravotnické, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz.

„Zásadním způsobem se zvětšil počet těch, kteří se přímo zapojí do stávky... Počet v této chvíli a počet členů, které svazy zastupují, je v drtivé většině nad 50 procent členské základny ČMKOS,“ uvedl Středula. Podle něj se protest uskuteční ve všech krajích. Dodal, že podporu vyjádřila i rada seniorů či rada postižených.

Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci.

„Nekonečný věk pro odchod do důchodu je pro nás neakceptovatelný. Podle dřívějších informací by tento věk mohl u ročníků narození starší 2005 věku přesahující 70 let a to pro nás akceptovatelné není,“ uvedl dnes Středula. „Nesouhlasíme se snižováním důchodových nároků. A za další: nebyla připravena opět, po 32 letech, žádná úprava pro ty zaměstnance, kteří pracují v těžkých profesích. Přes sliby, které vláda dala - a vlády - opětovně k tomu nedošlo,“ postěžoval si Středula.

Středula: Vláda nekoná u inflace

Úsporný balíček vlády je proinflační, míní Středula, vláda by se měla skutečně začít soustředit na to, jaké problémy čeští občané a čeští podnikatelé mají.

„Když inflace roste, rostou i ceny, když inflace stagnuje, rostou ceny, když inflace klesá, ceny stále rostou. Pouze v případě deflace dochází ke snižování cen. Pro nás je neakceptovatelné, jakým způsobem vláda nekoná ve věci inflace a obáváme se, že kumulovaná inflace za rok 2021 až rok 2024 dosáhne hodnoty převyšující 40 procent. To je destrukce, která způsobuje ty obrovské problémy, které tady máme - v kombinaci s destrukcí veřejných financí,“ pokračoval Středula.

„O inflaci jsme vládu informovali o možnostech již v lednu 2022, co se týká snižování životní úrovně, otázky platů, minimální mzdy, to jsou dlouhodobé záležitosti. Mimochodem otázka minimální mzdy bude na programu jednání tripartity až 4. prosince letošního roku, přitom požadavek ČMKOS je od jara 2023 ve výši 19500 Kč a nevidíme žádný, skutečně žádný důvod, abychom od toho ustoupili,“ poznamenal Středula.

„Co se týká cen energií, myslím si, že je zřejmé, že ten boj ještě neskončil, protože dopady na českého občana budou značné. Na každého jiné, ale i prostřednictvím firem, které nedostanou dotace v té výši, jaké byly, tak se to promítne do ceny výrobků,“ upozornil Středula.

Apel na Pavla kvůli balíčku

Apeloval na Petra Pavla, který se má do pátku rozhodnout, jak přistoupí k podpisu či nepodpisu konsolidačního balíčku.

„My jsme předložili svou verzi, svůj pohled, seznámil jsem s ním prezidenta republiky a je na něm, do jaké míry vyhodnotí, že bude škodit, nebo do jaké míry vyhodnotí, že mu vyhovuje,“ řekl Středula. Podle šéfa ČMKOS vláda měla čas na hledání dohody. Předáci nevidí teď nic, co by odborářské pondělní akce a stávku mohlo odvrátit.

„Myslíme si, že my jsme dali vládě opravdu velký prostor pro to, aby mohla hledat nějaký konsenzus, ale v této chvíli si neumím představit, co by se dneškem a pondělkem mělo stát,  aby se ta situace změnila,“ upozorňoval Středula.

Pochod i demonstrace

Odbory chystají na pondělí v Praze také protestní pochod a demonstraci. Účastníci a účastnice se začnou řadit po 12:00 u Rudolfina. Poté se vypraví na Malostranské náměstí, kde se uskuteční od 13:00 shromáždění. Na něm předsedové a předsedkyně svazů přednesou své prohlášení a případné požadavky.

Podle Středuly stávku podporují i zbývající svazy ČMKOS. Podporu vyjádřila Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje 12 organizací a zhruba 110 000 odborářů. Do ASO patří například vlivné železničářské či lékařské odbory. Obě centrály oznámily, že budou postupovat společně. Připojit se chtějí také odbory automobilky Škoda Auto.

„Třeba odborový svaz hasičů nemůže stávkovat, ale podpoří různými aktivitami a přijdou i na demonstraci,“ poznamenal Středula. „Co se týká těch 10 odborových svazů, tak ty přistoupí k tomu nejtvrdšímu protestu a to znamená, že budou některé z jejich odborvých situací stávkovat, taková je situace, ty ostatní budou různou formu typů podpory,“ dodal šéf ČMKOS a odmítl, že by protesty byly bezzubé.

Video  Středula v Blesku: Hádka se Stanjurou, ksichtovné a do nebe volající průšvih  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 21. listopadu 2023 18:23 )

odboráře je potřeba zrušit.

Jirik-ta ( 21. listopadu 2023 18:21 )

nakupte energie v Rusku a je to.

Miroslav Jirák ( 21. listopadu 2023 15:30 )

Hmm... jedině neomezená generální stávka s požadavkem okamžité demise této pětidemoliční vlády! Jinak nic nemá smysl a další dva roky jejich vládnutí pošle naši zem do středověku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa