Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Nebojujeme za sebe, ale za naše děti.“ Odboráři začali školám rozesílat materiály ke stávce

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
10:57

Odboráři na školách dnes dostali do elektronické pošty letáčky s odůvodněním celodenní stávky chystané na 27. listopad. Nebojujeme za sebe, ale za naše děti, stojí v jejich záhlaví. Českomoravský odborový svaz pracovníků školství v textech, které budou stávkující používat, uvádí, že cílem stávky je zabránit dalšímu snižování výdajů ve školství. V balíčku dokumentů organizátoři stávky na jednotlivých školách dostali i šablonu podpisových archů, logo protestu a také právní výklad kolektivního protestu. Zatím není jasné, kolik mateřských, základních a středních škol se za 17 dnů k protestu přidá.

Nedostatek peněz ve školách by podle odborů způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů či ohrožení existence malotřídek. Stávkou chtějí odbory také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v příštím roce. Odmítají, aby ředitelé škol museli z peněz na platy hradit stonajícím zaměstnancům dávky v nemoci.

Šéf školských odborů František Dobšík bude o situace ještě jednat s představiteli vlády. Příští týden sejde s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Ministerstvo školství bude mít podle něj v té době podrobnější přehled, jak to vypadá s takzvanými PHmaxy, tedy platbami za maximální počty hodin výuky, v jednotlivých oborech. Bek plánuje o požadavcích odborů jednat s koaličními partnery.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Podle Beka má rezort přislíbené další čtyři miliardy z rezervy státního rozpočtu, které by mělo školství získat začátkem roku.

Ze zákona o kolektivním vyjednávání, který pravidla stávek upravuje, vyplývá, že odbory by měly mít nejméně tři dny před stávkou jasno, kolik lidí se jí zúčastní a která pracoviště přeruší při plánovaném protestu provoz. Počet pracovníků a seznamy míst, která budou mimo provoz, musí předat zaměstnavatelům. Za dobu strávenou ve stávce není nárok na mzdu. Ti, kdo chtějí pracovat a kvůli stávce nemohou, by měli mít svůj průměrný výdělek.

Video  Středula v Blesku: Hádka se Stanjurou, ksichtovné a do nebe volající průšvih  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

qtek ( 10. listopadu 2023 21:15 )

„Kdo nic neumí, učí. Kdo neumí učit, stávkuje.“

jajas ( 10. listopadu 2023 19:34 )

Přesně! A to tenkrát neexistovaly žádné IT pomůcky, mobily, inter­net.­....­.všech­no bylo v knihách a encyklopediích, které jsme si půjčovali v knihovnách. A zvládli jsme základku, odmaturovali na střední a vystudovali vysokou. A nkdo se z toho nehroutil......

verka1 ( 10. listopadu 2023 18:17 )

P. Krása udělal a pořád dělá pro zdravotně postižené hodně. Velké díky 👍
Kdo pracuje v sociální oblasti ví jak je to těžké a peněz málo.

verka1 ( 10. listopadu 2023 18:14 )

Máš pravdu 👍

verka1 ( 10. listopadu 2023 18:13 )

Musí stávkovat pracovní dny jinak by ničeho nedosáhli.
Kdysi na železnici stávkovali kolik dní, tak před 25 lety.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa