Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Středula k Fialovi: Žije v úplně jiném světě než my. A české mzdy šéf odborů označil za směšné

Video se připravuje ...
Autor: jch, Pavlína Horáková - 
10. listopadu 2023
05:00

Návštěva německého supermarketu v bavorském Waldsassenu, na které premiér Petr Fiala nakoupil základní potraviny, vzbuzuje pozornost široké veřejnosti i expertů. Předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi „připadá, jako by premiér žil ve virtuálním světě, ve kterém není rozdíl mezi Českem a Německem.“ Premiérovi podle Středuly navíc trvalo „celou jeho politickou kariéru, než se jel podívat do Německa.“ Jak se Česko dostane z problémů?

Odbory požadují zvýšení platů všech zaměstnanců ve veřejné sféře o deset procent. Konkrétní shoda z úterního jednání zástupců odborů a vlády o platech ve veřejné sféře ale nevzešla, na obzoru je stávka školských odborů. Pokles reálných mezd a odměňování ve veřejné sféře jsou také jedny z důvodů, které stojí za připravovaným protestem odborů na 27. listopadu. 

Jako příklad nízkých platů Středula uvedl situaci jednoho zaměstnance Národního muzea. „Jeden mladý, vysokoškolsky vzdělaný zaměstnanec Národního muzea mi řekl: Já jsem vlastně spokojený, mám ten plat a k tomu mám příspěvek na bydlení.“ Podle Středuly se jedná o „do nebe volající průšvih,“ že se k vysokoškolsky vzdělaným zaměstnancům státu chová stát takto. Důvodů pro nespokojenost je však prý více. „Když byla konference Česko na křižovatce Hospodářské komory, jednoznačně tam podnikatelé řekli, že situace je opravdu špatná, že nevidí budoucnost dobře a že pokud vláda neudělá nějaké kroky, není to dál možné,“ uvedl šéf odborů Středula.

Pro Epicentrum se ke kauze „Fialovy nutelly“ vyjádřil i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj jde ze strany premiéra o „píchání do vosího hnízda“ a premiér by měl místo nakupování vyvíjet tlak na velké obchodní řetězce, které dominují českému trhu. „Veřejnost chce slyšet, co tedy pan premiér s tím bude dělat, anebo chce vidět, že on už s tím ideálně něco dělá,“ zhodnotil Kovanda.  

Video  Epicentrum - Josef Středula  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

 V Epicentru Blesk zpráv navíc Středula poukázal na problém (ne)přibližování se západnímu standardu mezd. „Nemůžeme se tvářit, že je vše v pořádku, když máme třetinovou mzdu oproti Německu a Němci mají ještě nižší ceny,“ řekl Středula v Epicentru. Podle Fialy, který ve videu srovnával ceny potravin v Bavorsku a v Karlovarském kraji, začaly ceny potravin v Česku klesat. Přesto však zaplatil za stejný nákup v Česku o více než 10 % více, než v Německu. „Nechci to úplně dehonestovat, ale toto přece není role premiéra. Ten to má vědět a má s tím pracovat a nemá jezdit na kontrolní nákupy do nějakého shopu v Německu,“ zhodnotil Středula. 

Proškrtat k prosperitě se nedá

Středula tím navázal na požadavky odborů na zvýšení minimální mzdy na 19 500 korun ze současných 17 300. „Když se podíváte na čísla mezi Českou republikou a Polskem, uvidíte v Polsku dynamický růst spotřeby obyvatel, který podporuje ekonomiku a ta ekonomika nádherně roste,“ Problémů v ekonomice je podle šéfa ČMKOS několik. „Lidé neutrácejí, protože se bojí, co přijde, a bojí se objektivně, protože vidí, že další ceny budou růst,“ poukázal Středula. Strach a obavy z růstu cen ve společnosti mohou podle Středuly vést ke stagflaci, tedy stavu, kdy ekonomika stagnuje a zároveň se inflace drží vysoko. „V české ekonomice je více než 50 % tvorby HDP tvořeno spotřebou obyvatel, když nebude spotřeba obyvatel, prostě to nebude,“ vysvětluje Středula. „Neobjednaná pračka nebo nekoupená pračka pak znamená, že se v té firmě nevyrobila a ti zaměstnanci nemají práci. To je prostě spirála, která vede opravdu do současné situace, kde jsme tak v stagflaci.“

Ve státním rozpočtu pak podle Středuly nejsou prorůstové návrhy opatření. „Proto jsme vládě navrhli, aby 4. prosince, kdy budeme mít tripartitu, předložila návrhy opatření, která jsou prorůstová,“ dodal. Absence prorůstových opatření bude znamenat podle Středuly dlouhodobý problém, které může vést i k odlivu pracovních sil mimo území České republiky.


krapotkin ( 10. listopadu 2023 17:29 )

Nejlíp si v okrádání vede Kaufland.

krapotkin ( 10. listopadu 2023 17:28 )

Mne by zajímalo, kolik Fiala za reklamu na Nutellu dostal a jesli tento příjem zdanil.

nadčasový MP ( 10. listopadu 2023 16:57 )

Nemluvím o švýcarské demokracii, ale o politické straně Švýcarská demokracie a snažím se přimět spoluobčany, aby si přečetli jejich program. Vím, že je těžké s českou mentalitou dosáhnout změny systému, ale přesto se snažím. Kdybychom dospěli alespoň k odchodu z EU a změnili ústavu z totalitní na demokratickou, byl by to velký úspěch. O moji zcestovalost se nebojte. Také jsem pobývala dlouhodobě v zahraničí a zlobná a závistivá povaha mě naštěstí minula.

Uživatel_5522193 ( 10. listopadu 2023 15:34 )

Co víte o švýcarské demokracii, právě tohle kvákal Fiala při jednom rozhovoru,šla ví prd o normálním životě! Byl nebo žil jste ve Švýcarsku? Já 30 let a vím že tady nikdy nebude, Nejen díky psychopatům v politice ale také kvůli nehezké mentalitě Čechů. Jsem zase zpátky doma,ale tolik zloby, lži, okrádání a závisti jsem neviděla.A to jsem neemigroval jen pracoval a žil v této zemi. Proto nemám rád, když někdo o něčem mluví a nevylezl z horní dolní jako Fiala, který se teď cestování užívá.

daniel rott ( 10. listopadu 2023 14:58 )

měl jsi napsat černogramot. to cenzor zná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa