Co se výskytu obezity týče, patříme mezi první „desítku“ zemí světa, kde je jí nejvíce. „Obezitou a nadváhou trpí v České republice více než 50 % obyvatel,“ upozorňuje přední český obezitolog a přednosta OB Kliniky prof. MUDr. Martin Fried, CSc.

Když se spojí síly…

Samotnou obezitou trpí podle jeho slov v České republice zhruba 20 % lidí. „Obezita je přitom Světovou zdravotnickou organizací i podle mezinárodní klasifikace oficiálně uznanou nemocí. Vezmeme-li si tedy, že 20 % obyvatelstva trpí nemocí, pak je to velmi vážné číslo,“ varuje prof. Martin Fried. O tom, jaké jsou příčiny této nemoci a současné trendy v její léčbě hovořil i v podcastu České tiskové kanceláře (ČTK).

„V současné době zažíváme velmi zajímavé období, co se léčby obezity týče,“ popisuje prof. Martin Fried. Zatímco dříve se lékaři rozmýšleli, zda pacientovi předepsat dietní omezení a pohybový režim nebo rovnou chirurgický zákrok, dnes mají další možnosti. „Existují nové léky, které můžeme kombinovat s miniinvazivními chirurgickými zákroky a touto kombinací dosahujeme ještě lepších výsledků léčby, než bychom dosáhli dříve,“ vysvětluje.

Dalším trendem jsou také zákroky, které jsou stále méně invazivní. Například plikace žaludku, což je metoda, při níž se žaludek „zavine jako palačinka“, a která se v současné době dělá laparoskopicky, se nyní začíná dělat endoskopicky. Tedy zevnitř žaludku. „Zatím je to ve fázi klinických studií,“ říká lékař. Pokud se však nová metoda prosadí, nebudou už mít pacienti po takto provedeném zákroku na kůži jediný vpich.

Nejen hodně jídla a málo pohybu

Obezita je multifaktoriální onemocnění, což znamená, že na jejím vzniku se podílí více faktorů. Kromě genetického nastavení organismu za ni může i náš životní styl a skladba potravy. „Je však potřeba si uvědomit, že se jedná o chronické onemocnění, které se může kdykoliv v průběhu života znovu, v různém stupni, vrátit,“ upozorňuje prof. MUDr. Martin Fried, CSc. s tím, že všechny způsoby léčby obezity – ať už farmakologické či chirurgické, jsou pouze podpůrné. Neznamená to tedy, že podstoupením operace nebo farmakoterapií dojde k úplnému vyléčení pacientů. 

„Svým pacientům vysvětluji, že chirurgická operace je pouze 20–25 % úspěchu léčby, a je významným pomocníkem v léčbě. Zbylých 75 % je na něm samotném, na jeho spolupráci a respektování pravidel stravování, pohybu a celkově životního stylu,“ dodává prof. Fried.