Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Překotná evakuace největší nemocnice v Gaze: Odvezeno bylo téměř 300 pacientů včetně miminek

Autor: ČTK, lig - 
19. listopadu 2023
13:19

V nemocnici Šífa v Pásmu Gazy zůstalo 25 zdravotníků a 291 pacientů, včetně asi 30 novorozenců v kritickém stavu nebo dvou lidí na jednotce intenzivní péče bez ventilace. Podle deníku The Guardian to ve zprávě zveřejněné v noci na dnešek uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO) poté, co její pracovníci zařízení navštívili. Později tiskové agentury informovaly, že OSN spolu s palestinským Červeným křížem třicítku předčasně narozených dětí z nemocnice evakuuje. Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic ve vlastní tiskové zprávě upozornila, že její konvoj se dostal v Pásmu Gazy pod palbu, následkem čehož zemřel jeden člověk.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus už v sobotu večer uvedl, že v nemocnici Šífa není voda, elektřina, palivo ani jídlo a nedostává se tam léků. Větší část lidí byla v sobotu ze zařízení evakuována poté, co přesun podle AFP vyhlásili izraelští vojáci provádějící v nemocnici razii.

Většina těch, kteří v nemocnici zůstávají, utrpěla podle WHO v nynějších bojích v Pásmu Gazy zranění. Jsou mezi nimi pacienti s komplikovanými zlomeninami, amputovanými končetinami, zraněními hlavy, popáleninami, zraněními hrudníku nebo břicha nebo 29 lidí se závažnými poraněními páteře, kteří se nemohou bez pomoci lékařů hýbat.

Mnozí mají kvůli nedostatečným hygienickým podmínkám v nemocnici a chybějícím antibiotikům zanícené rány. Tým WHO viděl na chodbách hromadící se zdravotnický odpad.

Mnoho pacientů v uplynulých dvou nebo třech dnech kvůli omezení zdravotní péče v zařízení zemřelo a u vchodu do nemocnice je hromadný hrob, v němž je údajně pohřbeno přes 80 lidí, uvedla také WHO.

Z nemocnice byla mezitím odvezena třicítka předčasně narozených dětí, potvrdil agentuře AFP ředitel nemocnic v Pásmu Gazy Muhammad Zakút. Děti mají být podle něj dopraveny přes hraniční přechod Rafáh do Egypta. Novorozence doprovázejí tři lékaři a dvě zdravotní sestry.

Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) v tiskové zprávě sdělila, že v sobotu se dostal pod palbu konvoj převážející její pracovníky spolu s rodinami. Zemřel přitom jeden rodinný příslušník pracovníka organizace a další byl zraněn. Organizace útok, který byl podle ní záměrný, důrazně odsoudila.

MSF rovněž sdělila, že jejím pracovníkům spolu s rodinami se nedaří z pásma Gazy odjet. Přes týden se nemohli dostat z kanceláří organizace poblíž nemocnice Šífa. Organizace vyzvala k umožnění rychlé evakuaci svých pracovníků z Gazy stejně jako dalších lidí, kteří se kvůli bojům nemohou dostat ze severní části Pásma Gazy.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Lenka Zajicova ( 20. listopadu 2023 09:06 )

V zahranicnich mediich pisi, ze Gaza se stala nejvetsim detskym masovym hrobem v historii lidsta ( ny times) a vy tu tupe stale propagujete Izrael. Stydte se.

Th0r_z_h0r ( 19. listopadu 2023 14:45 )

To je logicky, ze vcetne 🤣 nebo je tam meli nechat? 🤣 te pic 🤣

Zobrazit celou diskusi