Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izrael se pouští do druhé fáze ofenzivy v Pásmu Gazy. Sympatie Západu však slábnou

Autor: mav, lig - 
19. listopadu 2023
05:00

Izraelské obranné síly (IDF) pokračují v pronikání do Pásma Gazy, což vede k mnoha civilním obětem. Jak dlouho ještě vydrží západní podpora izraelské ofenzivě? Zjevně již začíná slábnout, píše Sean Bell, vojenský analytik webu Sky News.

Izrael na brutální útoky Hamásu z minulého měsíce reagoval okamžitě. Zdá se však, že ofenziva byla motivována především hněvem a politickým imperativem „něco udělat“, spíše než vývojem jasných vojenských cílů a plánů na mír po skončení konfliktu.

Z historického hlediska mezinárodní partneři tolerují reakce Izraele na agrese Hamásu; po útocích 7. října se Izraeli a jeho rázné vojenské reakci skutečně dostalo důrazné podpory ze strany USA, Spojeného království a řady západních spojenců. Tentokrát však Izrael ví, že čas není na jeho straně; s přibývajícími oběťmi začíná mezinárodní podpora a sympatie pro izraelskou věc klesat, až nakonec na Izrael dolehne diplomatický tlak.

Jaké jsou však vojenské cíle Izraele? Jsou dosažitelné - a v jakém časovém rámci? Izrael si stanovil za cíl obsadit město Gaza, zničit Hamás a osvobodit rukojmí.

Začátkem tohoto týdne izraelské síly obsadily budovu parlamentu v Gaze. Vysoce symbolické snímky sloužily k demonstraci, že vojáci „mají vše pod kontrolou“. Jenže co mají pod kontrolou? Nad zemí možná IDF dominují, ale zdá se velmi nepravděpodobné, že by měly pod kontrolou „metro Gazy“ - hamásovský labyrint tunelů pod městem.

„IDF budou pokračovat ve svých operacích v Pásmu Gazy, a pokud jde o nás, budou se zaměřovat na další a další regiony a systematicky likvidovat velící důstojníky, likvidovat operativce a likvidovat infrastrukturu,“ prohlásil v pátek náčelník generálního štábu IDF Herci Halevi. „I když zbývá dokončit ještě spoustu práce, úspěšně se k ní blížíme, jsme blízko k demontáži vojenského systému na severu Gazy,“ citovaly ho Sky News.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Druhá fáze pozemní operace v Gaze

Izrael nyní prohlásil, že se chystá zahájit druhou fázi své pozemní ofenzívy - a varoval obyvatele, aby tentokrát opustili jižní část Pásma Gazy. Přesun na sever by mohl izolovat bojovníky Hamásu na jihu, a umožnit tak zahájení druhé fáze bitvy; je to však vůbec možné?

Taková strategie nevyhnutelně prohloubí - možná exponenciálně - humanitární krizi. Podpora Izraele začíná slábnout. Mezinárodní diplomatický jazyk již je odměřenější, zdrženlivější, víc řeší nuance na obou stranách. Vzhledem k tomu, že zdravotnický úřad Gazy kontrolovaný Hamásem nyní hlásí více než 12 tisíc mrtvých Palestinců a humanitární situace v Gaze se vymkla kontrole, jak dlouho ještě bude Západ tolerovat izraelskou agresi?

Čas běží a izraelské vojenské ofenzívě se krátí. Ale i když skončí, čeho bude dosaženo? Hamás nebude zničen - mnozí by dokonce mohli tvrdit, že ofenzíva IDF je pro Hamás skvělou motivací k náboru nových bojovníků. Desetitisíce lidí přijdou o život a všechny důsledky humanitární katastrofy se teprve projeví.

Všechny strany vědí, že tato jedinečná situace nemá vojenské řešení, přesto se násilí stalo výchozím řešením pro politické vůdce obou stran.

Rostoucí mezinárodní tlak nevyhnutelně povede k zastavení nepřátelských akcí. Na jak dlouho však? Budou vyvozeny nějaké závěry, nebo je začarovaný kruh násilí odsouzen k opakování? Státníci, navzdory svému věku a zkušenostem, zřejmě ignorují svou morální povinnost neúnavně pracovat na zajištění dlouhodobého mírového řešení. Nezaslouží si snad civilní obyvatelstvo - na obou stranách - něco lepšího?, uzavírá Sky News.

Video  Izraelci odpálili dům šéfa Hamásu v Gaze: Scházeli se v něm velitelé  - IDF
Video se připravuje ...

 

Levsalonu ( 19. listopadu 2023 17:23 )

Zbabělý Západ se v ničem neliší od zbabělého Západu z roku 1938. Izrael

bullshit ( 19. listopadu 2023 14:12 )

Sympatie Západu však slábnou... Západ je sám slabý viz demonstrace na podporu teroristů. Policie jen monitoruje Západ ať se stará o svoje občany které ohrožuje příliv miliónů nepřizpůsobivých Arabů a Afričanů kteří nic do systému nikdy nedají a jen budou brát a až jich bude dost změní poměry co naši dědové vybojovali. Nakročenu už zdárně máme a možná není už cesty zpět. Izraelci vědí dobře co dělat...

UFO1 ( 19. listopadu 2023 13:16 )

Boj s terorismem snad nadále trvá.Izrael, stejně jako Uk brání své občany.Rozdil, Izraeli si sami financují.

Zobrazit celou diskusi