Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Přísně utajovaná akce. Takhle Hamás plánoval brutální teror v Izraeli

Autor: ver - 
13. listopadu 2023
05:00

První rozkazy bojovníci Hamásu dostali před čtvrtou hodinou ráno. Každý, kdo se účastnil pravidelných výcviků a neplánoval účast na ranních modlitbách ve svých obvyklých mešitách, měl vzít zbraně a munici a shromáždit se na předem určených styčných bodech. Instrukce se předávaly hlavně ústně a až do poslední chvíle nikdo netušil, co se vlastně bude dít. Informuje o tom britský The Guardian

Operace Potopa al-Aksá, nejambicióznější operace zahájená Hamásem od doby, kdy extremistická islamistická organizace ovládla Gazu v roce 2007, probíhala v nejvyšším utajení. Plán byl vytvořen hrstkou ostřílených, zkušených vůdců Hamásu a pro většinu bojovníků zůstal až do poslední chvíle neznámý. Stejně tak o něm neměly nejmenší ponětí vojenské a zpravodajské služby Izraele. 

Instrukce se šířily po Gaze postupně. Nejdříve se dostaly k velitelům praporů, které čítají i přes sto mužů. Poté o nich byly zpraveni velitelé čet o 20 nebo 30 bojovnících, kteří je dále předali velitelům skupin o asi tuctu mužů.

Teprve když se bojovníci shromáždili, byla distribuována další munice a silnější zbraně. Mnozí s takovými zbraněmi v předchozích měsících trénovali a po každé lekci je vraceli do arzenálu Hamásu. Bojovníci dostali i ruční a raketové granáty, těžké kulomety, odstřelovací pušky nebo výbušniny.

V šest hodin ráno byly vydány poslední rozkazy. Bojovníci měli vtrhnout do Izraele nově vytvořenými dírami v plotě, který dělí Pásmo Gazy s Izraelem, a zaútočit na izraelské vojáky a civilisty na druhé straně. 

Zpráva o raných okamžicích útoků ze 7. října pochází z mnoha zdrojů, včetně izraelských zpravodajských úředníků, odborníků, zdrojů s přímou znalostí zpráv o výslechu bojovníků Hamásu zajatých během útoků a materiálů zveřejněných Hamásem nebo izraelskou armádou. Ačkoliv jsou mnohá tvrzení obtížně ověřitelná, nezávislí odborníci označili tuto verzi událostí za věrohodnou. 

Prostřednictvím písemných rozkazů byl jednotkám Hamásu sdělen přesný plán vypracovaný dvěma muži, o kterých se Izrael domnívá, že byli hlavními plánovači útoku. Jde o Yahya Sinwara, hlavního velitele Hamásu v enklávě, a Mohammeda Deifa, velitele vojenského křídla Hamásu.

Předem stanovené cíle

Každá jednotka dostala samostatný cíl, a to vojenskou základnu, kibuc, silnici nebo město. Jejich rozkazy byly často doprovozeny mapami znázorňujícími podrobnosti o obraně a klíčových místech konkrétních cílů. Tato data čerpala z informací odvozených od sympatizantů pracujících v Izraeli, tvrdí zdroje. Má se za to, že festival, při kterém zemřelo 260 lidí, nebyl mezi původními cíli.

Různé jednotky dostaly tři úkoly. První skupině bylo nařízeno přemoci nedostatečně obsazené a nepřipravené izraelské vojenské základny kolem Gazy nebo zaútočit na civilisty v jejich domovech.

Hamás obviňuje z velké části násilí na civilistech a zvěrstev, včetně znásilňování a mučení, „zločince“, kteří následovali jeho útočníky. Izraelské obranné síly zveřejnily rozhovor se zajatým útočníkem, který řekl, že „úkolem bylo zabít každého, koho jsme viděli“. Útočník poté popsal střílení dětí.

Jiné jednotky dostaly rozkaz bránit pozice proti izraelským vojenským silám. Nešlo o sebevražednou misi, protože smrt útočníků nebyla nedílnou součástí operace, což je bod islámského práva, který plánovači operace pečlivě zvážili, uvedly zdroje.

Třetí druh jednotek měl za úkol zmocnit se co největšího počtu rukojmích a přivést je do mezer v plotě, kde čekaly jiné jednotky, aby vzaly rukojmí do rozsáhlého tunelového komplexu pod Pásmem Gazy. Předpokládá se, že je zde zadržováno více než 240 lidí, včetně kojenců, dětí, starších lidí a vojenského personálu. Dosud byly propuštěny pouze čtyři a jedna zachráněna. 

Izraelští bezpečnostní činitelé se domnívají, že politickému vedení Hamásu v zámoří ani sponzorům v Íránu nebyly sděleny podrobnosti o operaci, i když všichni pravděpodobně věděli, že se něco plánuje. „Byl to velmi úzký kruh,“ řekl minulý měsíc zdroj blízký Hamásu.

Představitelé Hamásu uvedli, že plánování útoku začalo před dvěma lety poté, co izraelská policie provedla razii v jeruzalémské mešitě al-Aksá, třetím nejposvátnějším místě islámu. Izraelské zdroje uvádějí, že časový rámec byl kratší (možná rok nebo 18 měsíců) a že během tohoto období bylo vynaloženo úsilí na posílení izraelské víry, že Hamás přeorientoval své zaměření z násilí na Izrael na ekonomický rozvoj v Gaze.

Video  Kraus v Hráčích: Mé pochopení pro Araby skončilo 7. října. Nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi