Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ministr šokoval: Hamás jsou nacisté, atomovka jako řešení Gazy?! „Děsivé a šílené,“ kritizují ho

Aktualizováno -
5. listopadu 2023
16:36
Autor: ČTK, lig - 
5. listopadu 2023
10:35

Člen izraelské vlády za krajně pravicovou stranu Židovská síla (Ocma Jehudit) Amichai Elijahu řekl, že atomová bomba by vyřešila problém Pásma Gazy. Prohlásil také, že v Pásmu Gazy spravovaném radikálním palestinským hnutím Hamás žádní civilisté nejsou a humanitární pomoc se tam nemá posílat. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že ministrovy výroky jsou „zcela odtržené od reality“. Elijahu se později snažil své výroky mírnit, napsal dnes deník The Times of Israel (ToI).

Izraelská armáda v reakci na útok Hamásu ze začátku října pokračuje v bombardování cílů spojených s hnutím v Pásmu Gazy a minulý víkend zahájila rozsáhlou pozemní operaci s cílem Hamás zcela zničit.

Zdravotnické úřady v Gaze ovládané hnutím Hamás tvrdí, že izraelské bombardování Pásma si za poslední čtyři týdny vyžádalo 9488 obětí. V Pásmu Gazy je zadržováno přes 240 rukojmích.

„Je to jedna z možností,“ odpověděl Elijahu na dotaz rozhlasového novináře, zda by se na Pásmo Gazy měla svrhnout bomba.

Elijahu ve stejném rozhovoru také zopakoval své výhrady k povolení dovozu humanitární pomoci do Pásma Gazy, kterou prosazuje Západ i další země. „Nedáme nacistům humanitární pomoc“ a „v Pásmu Gazy není nikdo jako nezúčastnění civilisté“, řekl krajně pravicový ministr. O obyvatelích území ve správě Hamásu prohlásil, že „mohou táhnout třeba na poušť“.

Deník ToI připomíná, že strana Židovská síla není členem válečného kabinetu, který rozhoduje o aktuálních krocích izraelské armády (IDF).

„Slova Amichaie Elijahua jsou odtržená od reality,“ řekl Netanjahu. „Izrael a IDF jednají v souladu s nejvyššími standardy mezinárodního práva ve snaze předejít ublížení nezapojených lidí. A budeme v tom pokračovat po celou dobu naší cesty k vítězství,“ dodal premiér.

Šéf opozice Jair Lapid vyzval k okamžitému odvolání ministra Elijahua, jehož výroky má za „děsivé a šílené poznámky nezodpovědného ministra“. „Urazil rodiny zajatců, urazil izraelskou společnost a poškodil naše mezinárodní postavení. Účast extremistů ve vládě ohrožuje nás a úspěch válečných cílů - porazit Hamás a osvobodit rukojmí,“ řekl Lapid.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Netanjahu ministra Elijahu vyloučil až do odvolání z jednání vlády. Další členové kabinetu ale vidí premiérův krok jako bezvýznamný, protože zasedání vlády se od začátku války s Hamásem v podstatě nekonají a většina práce se řeší po telefonu, uvedl server Ynet podle ToI.

Elijahu se později na sociální síti X snažil své výroky mírnit. „Každému, kdo přemýšlí, musí být jasné, že poznámky o atomové bombě byly metaforické,“ napsal Elijahu a uznal, že Izrael musí udělat vše, co je v jeho silách, pro vysvobození rukojmí.

Mluvčí Hamásu: Zosobňuje zločinný izraelský terorismus

Izraelský ministr také napsal, že Izrael musí „silně a nepřiměřeně reagovat na teror, což nacistům (označení Hamásu) a jejich stoupencům vysvětlí, že to nestojí zato. To je jediný recept, jak se demokracie mohou popasovat s terorem“.

Mluvčí Hamásu reagoval prohlášením, že Elijahu zosobňuje „bezprecedentní zločinný izraelský terorismus, který představuje nebezpečí pro celý region a svět“, napsala agentura Reuters.

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PepekRes ( 6. listopadu 2023 14:41 )

Zakázat islám je jediné řešení. Stop muslimům

PepekRes ( 6. listopadu 2023 14:40 )

Vymítit

PepekRes ( 6. listopadu 2023 14:40 )

Jediné řešení je vynutit islám

Ford Henry ( 6. listopadu 2023 14:10 )

Ale z toho nadělají. Že si ještě nezvykli , když ten krpál z Moskvy Medvedev vytahoval atomovky každý týden.

UFO1 ( 6. listopadu 2023 12:29 )

Atomová bomba kamkoliv je nesmys­l.Sý­rie,U­kraji­na,Iz­rael mají stejného jmenovatele a stejný cil. Mocní si hrají a pěšáci to odnesou. Pěšáků je víc a mají tudíž více sily, proto se musí bránit....

Zobrazit celou diskusi