Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Před izraelskými vojáky je nejsložitější úkol mise v Gaze: Chystají vpád do tunelů Hamásu

  • Autor: Darina Jíchová,lig - 
    16. 11. 2023
    05:00

    Izrael pokračuje ve své pozemní „precizní“ operaci v Pásmu Gazu proti radikálnímu hnutí Hamás, tento týden dobyli jejich vojáci důležité budovy jako například parlament nebo další ministerstva. Co víc Izraelské obranné síly (IDF) vstoupily už i do areálu největší nemocnice v Gaze Šífa, pod kterou by Hamás měl mít jedno ze svých největších velitelství. Někteří experti podotýkají, že Izraelci postupují „dost pomalu“, důvodem je jednak husté osídlení Pásma Gazy, a i to, že pod celou oblastí je tunelová síť. Tunely jsou i pod civilními budovami, jako jsou školy nebo právě nemocnice. Před IDF je teď nejtěžší a nejnebezpečnější úkol – vpád do tunelů, které jsou plné nastražených výbušnin či tajných vchodů, uvedl list Daily Mail.

  • 1.Podzemní operace

    Radikálové se stáhli do tunelů, které na rozdíl od IDF perfektně znají, a čekají na postup Izraelců. Přestože, jak poznamenávají vojenští odborníci, je izraelská armáda nejen větší, ale i lépe vyzbrojená než Hamás, vítězství nad hnutím rozhodně není jisté. Boj ve městě, potažmo ve spletitém labyrintu tunelů, jasně nahrává Hamásu.

    Izraelská vláda prohlašuje, že s operací nepřestane, dokud plně neeliminuje Hamás. Během ostřelování, které odstartovalo jako odpověď na překvapivý útok radikálů na izraelské kibucy v sobotu 7. října, už se podařilo zlikvidovat některé velitele hnutí, zbytek se nyní ukrývá v 483 kilometrů rozsáhlé tunelové síti. Hamás v osudovou sobotu zmasakroval 1200 osob, izraelská odveta si zatím vyžádala přes 11 tisíc obětí a zdevastovala Gazu.

  • 2.Lokalizace tunelů

    Podzemní boje jsou nesmírně nebezpečné, někdy vojáci mluví o smrtících misích, zvláště když čelí po zuby ozbrojeným radikálům, kteří se mohou skrývat v každém zákrutu, kde navíc mohou mít připravené granáty, zbraně nebo výbušniny. Hamás měl několik let na to, aby tunely zpevnil, opevnil a připravil je na případný střet s IDF. Některé jsou až 12 metrů hluboko. IDF musí tak spoléhat nejen na vojáky, ale i na moderní technologii – drony a tzv. houbové bomby – speciálně vytvořené výbušniny pro boj v tunelech. Důležitá je také role kynologů a vojenských psů.

    První je na řadě přesná lokalizace tunelů. Zde přicházejí na řadu vojenští inženýři a jejich radary a sonary, pomocí nichž se tunely hledají, určují rovněž jejich hloubku. Pak se inženýři vyzbrojí vrtáky a odkrývají vchod do tunelu, jejich cílem je najít místa, kde jsou umístěné raketomety a samozřejmě centrály Hamásu – dalším krokem je okamžité zničení těchto pozic.

    Video  Hamás a jeho tunely: Takhle se teroristé skrývají v nemocnici v Gaze  - IDF
    Video se připravuje ...

  • 3.Specializované bomby

    IDF by též mohly sáhnout po specializované bombě tzv. „ničiteli bunkrů“, což je výbušné zařízení určené převážně pro podzemní boj. Nicméně pokud by se izraelští vojáci k tomuto kroku uchýlili, vyžádalo by si to životy civilistů, kteří se ukrývají v budovách nad tunely. Proto se experti domnívají, že IDF bude operovat se zmiňovanými „houbovými“ bombami, díky jejich detonaci by Izraelci mohli radikály uvěznit v tunelech. Izraelská armáda taktiku k boji v tunelech či městě vůbec nekomentuje.

    Houbová“ bomba obsahuje chemikálie, jejím odpálením se rozšíří nepropustná tmavá pěna, která rychle ztvrdne a „uzavře“ tunel. Jejich užití by mohlo vojákům poskytnout čas s přípravou bezpečné detonace a evakuace komanda z podzemí a civilistů z budov nad tunelem. Jakmile bude daný tunel vyřazen z provozu a tím pádem ze sítě, podzemní komando, kterému se říká „Lasičky“, vpadne do zbylého podzemního systému ve snaze najít a zachránit rukojmí. Vyzbrojení jsou zkrácenou samonabíjecí puškou Tavor TAR-21, nesmí chybět noční vize pro lepší orientaci v tunelech.

  • 4.Drony a roboti

    Drony či psi jsou využíváni k detekci nastražených výbušných pastí, stejně tak k prohledávání tunelů. Právě drony jsou vysílány do podzemí, než tam vstoupí vojáci. IDF mají k dispozici stroje IRIS od telavivské společnosti Roboteam, jejich zařízení je schopné pohybovat se v tunelech, snímat je a záběry v aktuálním čase poskytovat vojákům. Ti pak vědí, kde přesně se radikálové skrývají. Drony mohou být vybaveny i zbraněmi a užity k likvidaci ozbrojenců, čímž „vyčistí“ cestu pro IDF.

    Izrael má ve svém arzenálu taktické pozemní mikroroboty (MTGR), ty umí například i deaktivovat Hamásem nastražené výbušniny. Pak už je na řadě elitní komando, jehož vojáci cvičili boj ve stísněných prostorech, jsou připraveni na klaustrofobní podmínky, což je podle expertů klíčové pro podzemní boj. Lasice, nebo Lasičky, jak zní identifikační volací znak komanda, jsou většinou introverti se schopností držet si psychologický odstup od situace.

  • 5.Vojenští psi

    K dispozici mají IDF i psy z jednotky Oketz, čtyřnozí vojáci mají specifický úkol – vyčmuchat výbušniny a najít východy/vchody do tunelů. A samozřejmě jsou schopni vystopovat a zneškodnit radikály. Co se plemen týče, izraelská armáda využívá především belgické ovčáky. Jsou klíčoví hlavně v místech, kde jsou tunely tak malé a nízké, že si vojáci nemůžou stoupnout. Případně jsou vysíláni tam, kde by to pro člověka bylo příliš nebezpečné. Psi mají na sobě kamery a během svých misí také mapují tunely.

  • 6.Záchrana rukojmích

    Záchranu rukojmích může komplikovat to, že by na sobě mohli mít vestu s výbušninami, rozbušku k nim pak ovládá Hamás. Další obavy jsou, že IDF sice najde unesené Izraelce, na jejich záchranu už bude však pozdě. Mluvčí IDF zmínil i možnost, že Hámas odvlečené lidi popravuje. „Je pochopitelné, že se Izraelci připravují na záchranu rukojmích a všeho, co se k tomu pojí, i možnosti, že jsou unesení po smrti. Operace záchrany rukojmích jsou vždycky ty nejriskantnější,“ podotkl zkušený vyjednavač a někdejší poradce při OSN Scott Walker.

    „Je nepravděpodobné, že by IDF podnikly jednu misi a najednou jejich vojáci osvobodili všechny unesené. Hamás rukojmí jistě rozdělil, a pokud jsou ještě naživu, můžou je přemisťovat. A i kdyby šla podniknout jedna velká mise, bylo by to za cenu ztrát na životech, jak na straně IDF, tak na straně rukojmích,“ dodal Walker.

    12:00
    2. 1. 2024
    !

    Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

    Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

    Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

    Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

    10:32
    2. 1. 2024

    Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

    9:30
    2. 1. 2024

    Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

    Zobrazit celý online

  • 7.Krvavá řežba

    Vojenští experti se obávají, že IDF i přes veškerou přípravu a technologie obětují v podzemní operaci nespočet mužů. „Čeká je potenciální krvavá řežba podobná té, jakou jsme viděli při bojích ve městech v Iráku,“ domnívá se přední analytik think-tanku RUSI Sam Cranny-Evans. „Obě strany se budou snažit o překvapivé útoky a obě mají jistě hned několik es v rukávu,“ komentoval vysloužilý vojenský důstojník a nyní vojenský expert pro think-tank IISS Ben Barry.

    „Na straně IDF je rozhodně technika a dlouhý a pečlivý výcvik, jenže je pravděpodobné, že Hamás zaminoval tunely a nastražil tam improvizovaná výbušná zařízení, Izraelci to pak nejdříve budou nuceni zneškodnit,“ objasnil Barry. Podle uznávaného vojenského historika Paula Beavera stojí Izrael před největší výzvou v historii. „Nemluvíme o dnech, operace v tunelech bude trvat týdny, měsíce, bude stát nespočet životů. Hamás se nezaobírá tím, kolik zemře civilistů, jsou připraveni se zavrtat do podzemí a vyčkat a připravovat si útok,“ poznamenal Beaver.

  • 8.Tunelová síť za stovky milionů

    Experti připomněli, že IDF se roky neúspěšně snaží zničit tunelovou síť. Její výstavba vyšla Hamás na 687 milionů až 2 miliardy korun, finance šly i na to, aby byly tunely špatně detekovatelné ze vzduchu, jejich stěny jsou zesíleny tak, aby odolaly raketovým náletům. Záběry, které se podařilo pořídit přímo z podzemí, ukazují těsné a zapařené prostředí, kde se nelze vzpřímeně postavit. Kromě Hamásu je využívá další radikální hnutí Islámský džihád.

    Video  Otakar Foltýn o válce na Ukrajině i v Gaze. Kolik civilních obětí je ještě ospravedlnitelných?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
    Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 16. listopadu 2023 07:04 )

Jakmile tam vpadnou, zasypat.

Zobrazit celou diskusi