Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Expert Foltýn o mrtvých civilistech v Pásmu Gazy. Jaký počet obětí je ospravedlnitelný?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
15. listopadu 2023
05:00

Jaký počet civilních obětí je ještě akceptovatelný? Na obou stranách izraelsko-hamásského konfliktu zemřely už tisíce nevinných lidí. 18 agentur OSN vyzvalo k okamžitému příměří, při bojích v Gaze zemřelo kromě tisíců Palestinců také 88 pracovníků OSN, což je nejvíce v jakémkoliv konfliktu v historii. Je reakce Izraele na brutální útok Hamásu adekvátní? Nejen na to v Epicentru odpovídal bezpečnostní analytik z Vojenské kanceláře prezidenta republiky, Otakar Foltýn.

Civilních obětí v rámci konfliktu mezi Hamásem a Izraelem přibývá a jejich počet přímo úměrně souvisí s tlakem západního světa na Izrael. „Válečné právo pro to stanovuje několik pravidel, v tomto ohledu jsou relevantní dvě, a to je zásada přiměřenosti a zásada rozlišování, to znamená armáda, respektive jakákoliv bojující strana, musí vždy rozlišovat mezi civilisty a mezi bojovníky,“ vysvětloval bývalý prezident vojenské policie Otakar Foltýn.

Foltýn ilustroval, že pravidlo přiměřenosti není jednoduchým měřítkem počtu obětí, ale spíše hodnotí důležitost vojenského cíle. Konkrétně připomněl případ z roku 2006, kdy byl v Iráku usmrcen Abú Músa Zarkáví, vysoký velitel Al-Káidy. „Odporné zvíře, ale zároveň to bylo číslo dvě Al-Káidy v Iráku, to znamená mimořádně vysoce postavený velitel teroristické organizace, která stála za útoky 11. září, to je legitimní vojenský cíl a pokud ho zabijete, tak z velké části paralyzujete tu část organizace, které velí, a důležitost takového cíle, ospravedlňuje civilní škody,“ popsal Foltýn s tím, že právě v tomto případě se nedalo civilním obětem vyhnout. „Jediný moment, kdy ho kratince našly, byl moment, kdy se nacházel v přízemí vily, v jejímž prvním patře byly tři děti a dvě ženy. Protože jediný způsob, jak ho šlo zlikvidovat, byl bombardování ze vzduchu, tak v tomto případě, ačkoliv to byli jeho příbuzní, pořád to byli civilisté, ale jejich smrt v tomto případě vyvážila jeho důležitost,“ vysvětlil smutnou matematiku boje s teroristy.

Živé štíty

„Teď hodně rezonuje palestinská nemocnice, největší v Pásmu Gazy, ale v jejím suterénu je velitelství Hamásu, který zcela nepokrytě využívá nemocnici jako živý štít, vy ji nemůžete zničit, protože je opravdu velká a poskytuje zdravotní péči velkému množství civilistů, na druhou stranu si nemůžete dovolit nechat fungovat to velitelství, protože to je to, co koordinuje činnost Hamásu proti izraelské armádě,“ vysvětloval kontext mimořádně složitého rozhodování izraelské armády.

Foltýn zdůraznil, že Izrael se ocitá v obtížné pozici, kdy je nucen volit mezi ochranou vlastních občanů a minimalizací civilních obětí: „Izraelská armáda tu dobrou vůli má...“ a upozorňuje na manipulaci informací ze strany Hamásu, která zneužívá civilních obětí k diskreditaci Izraele. Celkově, Foltýnův pohled na konflikt podtrhuje komplexnost etického dilematu a nutnosti nalezení rovnováhy mezi obranou a ochranou civilistů.

RASPUTIN ( 15. listopadu 2023 06:33 )

Židé byli vždy nevítanou součástí každého národa pro svou nesnášenlivou povahu a pro potírání existence Ježíše. Nakonec museli být v minulosti vždy vyhnáni. Zastavme jejich vraždící šílenství v Gaze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa