Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zpověď lékaře Červeného kříže v Pásmu Gazy: Jak probíhají dětské amputace?

Autor: Darina Jíchová, lig - 
14. listopadu 2023
05:00

Situace civilistů uvnitř Pásma Gazy se každým dnem zhoršuje. „Nepopsatelný teror!“, „Horší než jakákoliv noční můra!“, „Nepřípustné“, tak se o nastalém stavu hovoří v médiích. O hororech, kterým Gazané čelí, promluvil rovněž lékař Červeného kříže Tom Potokar. Pro stanici Sky News syrově vylíčil, jak to skutečně vypadá, mluvil o dětských amputacích, které musí on a další lékaře provádět „s omezenými zdroji, za nedostatku léků, pomůcek, mnohdy bez proudu v podmínkách, v nichž by jiní neoperovali“.

Gaza je terčem izraelského ostřelování a pozemní operace, jedná se o odvetu za sobotu 7. října, kdy ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás vnikli do izraelských kibuců a zmasakrovali na 1 200 osob, další dvě stovky unesli do Gazy. Izraelská armáda na to reagovala silným bombardováním, to si mělo vyžádat více než 11 tisíc životů. Hamás má v Gaze rozsáhlou tunelovou síť s tím, že jejich centrály by měly například být pod gazanskými nemocnicemi, které tak Izrael považuje za legální vojenské cíle.

Potokar se pro tisk otevřel o zákroku, který jeho tým na jihu Gazy musel provést, jejich pacientem bylo šestileté dítě se silnými popáleninami. „Museli jsme amputovat, vzali jsme mu ruku. Šlo o tak hluboké popáleniny, že se nedala ruka zachránit,“ dodal, že chlapcova ruka byla „zuhelnatělá“. Vysvětlil, že byla zdrojem infekce, která ohrožovala život dítěte. A doufá, že paži chlapci zachránili, nicměně v zápěstí museli amputovat.

„Zůstává v kritickém stavu,“ dodal Potokar a svoje svědectví v podobě videodeníku poskytl tisku. „Byl to zase velmi náročný den v Gaze, jeden z mnoha. Jsme limitovaní zdroji i nedostatkem léků a materiálu, nedostatky proudu, to je problém hlavně při uspávání pacientů,“ o tom, že některé zákroky jsou prováděny bez narkózy, reportéři informovali již dříve.

Nicméně Potokar vyjevil, že jeho tým má skvělého anesteziologa, který vždy zajistí, aby byl pacient připraven na operaci. Izraelci opakují svoje výzvy, aby se civilisti ze severu Pásma Gazy přesunuli „do bezpečí“ na jih, i tak však nepřestávají ostřelovat i jih. Potokar vylíčil, že do nemocnice přicházejí lidé všech věkových skupin včetně například čtyřměsíčních kojenců s popáleninami způsobenými výbuchy po ostřelování, kromě toho ošetřují hluboké tržné rány a zlomeniny. Kromě ztížených podmínek se potýkají rovněž s davy vysídlených Gazanů.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Martin Srp ( 14. listopadu 2023 13:46 )

Hlavně prosím, žádnej soucit! Uvědomte si, že z těch dětí by za 15 let vyrostly stejní hajzlové, jací před měsícem zaútočili na Izrael. Nedá se totiž předpokládat, že pokud by zůstaly v takovém prostředí, které tam díky Hamásu panuje, že by z nich vyrostly slušní lidé. Takže je to vlastně od Izraelců taková forma prevence, při které přemýšlí i hodně do budoucna, což tady většina lidí nedokáže. Jinak, pokud je Hamás tak mentálně slabej, že nedokázal domyslet všechny důsledky svých činů, tak dobře jim tak!

Zobrazit celou diskusi