Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čecha evakuovali z Pásma Gazy přes přechod v Rafáhu. 9 osob s vazbami na ČR čeká na pomoc

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2023
13:29

Z Pásma Gazy se přes přechod v Rafáhu podařilo evakuovat jednoho českého občana a jeho rodinného příslušníka, uvedl dnes před jednáním v Bruselu český ministr zahraničí Jan Lipavský. Vzhledem k citlivosti údajů Černínský palác nechce upřesňovat, o koho se jedná. Ministerstvo zároveň potvrdilo, že v tuto chvíli eviduje v Gaze devět osob s vazbou na Českou republiku, které mají zájem o evakuaci.

„Mohu potvrdit, že jeden český občan a jeden rodinný příslušník úspěšně překročili hraniční přechod z Gazy a v tuto chvíli se nacházejí v Egyptě,“ řekl Lipavský novinářům před schůzkou ministrů zahraničí zemí Evropské unie, jejíž náplní bude i situace v Izraeli a v Pásmu Gazy.

Na dotaz, zda bude česká diplomacie nadále pomáhat s jejich návratem, Lipavský dodal: „Návrat z Egypta do Česka už je jednodušší úkol než z Gazy do Egypta, na to my se v tuto chvíli soustředíme“.

Po znovuotevření hraničního přechodu Rafáh, který během izraelské blokády Pásma Gazy představuje jedinou možnost k opuštění tohoto izolovaného území, se v neděli evakuovalo do Egypta 826 držitelů zahraničních pasů.

Podle tiskových agentur mezi nimi bylo také přes 60 ruských státních příslušníků či první skupina Poláků. O dnešní situaci na přechodu nejsou zatím k dispozici žádné informace.

Přes Rafáh jsou také převáženi do egyptských nemocnic někteří zranění Palestinci ze severní části Pásma Gazy, kde izraelská armáda provádí pozemní operaci. Tu zahájila v reakci na útok ze 7. října, při němž ozbrojenci palestinského radikálního hnutí Hamás zaútočili na jižní Izrael a zabili na 1200 lidí, převážně civilistů.

Úřady v Gaze ovládané Hamásem uvádějí, že při odvetných izraelských útocích od té doby zahynulo přes 11 000 Palestinců, včetně řady civilistů.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Kraus v Hráčích: Mé pochopení pro Araby skončilo 7. října. Nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

eiben ( 13. listopadu 2023 17:39 )

By me zajimalo co delalo v Gaze tolik cizincu (Polaku, Rusaku atd) A doufam, ze ty ceske provdane muslimky za Palestince z Gazy nebudou vozit k nam aby nam tu rozsirovali Islam

Petr Pan ( 13. listopadu 2023 17:07 )

To budou palestinci jak poleno vohnutí přes nějaké praděd české koleno.

Lapazul ( 13. listopadu 2023 14:34 )

Á Hamás do ČR, už se těšíme.

Zobrazit celou diskusi