Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Ztratili jsme všechno.“ Palestinci popisují život v bombardovaném Pásmu Gazy

Autor: ver - 
13. listopadu 2023
05:00

Příbytky pro vystěhované obyvatele Gazy jsou přeplněné tak, že není možné spočítat lidi, kteří tam přichází pro jídlo, vodu nebo léky. Uvádí to správci zařízení pod OSN. „Je to hrozná, hrozná situace. Na podlaze není místo ani na spaní. K dispozici je jedna toaleta pro 700 nebo 800 osob. Žádný chléb, žádné sporáky na vaření. Pijeme vodu na zavlažování,“ řekl tento týden pro deník Guardian jeden z představitelů OSN ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. 

„Nikdo zde nemůže získat přesný počet vysídlených osob. Nevíme nic o tom, co se děje venku. Všichni se soustředí jen na přežití,“ vypověděl jeden z tamních úředníků. 

Učitel v mateřské škole Nur Hatib uvedl, že všichni v komplexu, kde se momentálně nachází asi 25 tisíc lidí, jsou vyděšeni z neustávajícího bombardování v Pásmu Gazy. Zvuky náletů a zprávy o útocích v blízkosti krytů podle něj zasely mezi lidmi paniku.

„Samozřejmě, že se bojíme. Máme s sebou naše miminka a děti. Každý rodič na světě chce chránit své děti, a my nemůžeme,“ řekl Hatib. „Moje šestiletá dcera chce vědět, kdy půjde domů, aby se mohla vrátit ke čtení a psaní, které miluje. Snažím se jí dát naději,“ dodal. 

Sedmatřicetiletá zubařka, která pomáhá provozovat zdravotnickou stanici v areálu, uvedla, že se ona i ostatní cítili „totálně ztracení“. „Nemáme žádné domovy. Celé město je zničeno. Kam půjdeme, když bude příměří? Ztratili jsme všechno a máme pocit, že jsme opuštěni,“ prohlásila a z bezpečnostních důvodů požádala o anonymitu.

Její ordinace se snaží vyrovnat se s tamními podmínkami. „Je to opravdu hrozné. Stanice je přeplněná a všude jsou odpadky, mouchy a hmyz. Řádí tu spousta infekčních onemocnění, kožní a žaludeční problémy. Pro matky s novorozenci je to velmi těžké,“ řekla. „Spousta lidí sem přichází se zlomeninami nebo popáleninami. Někteří mají amputované nohy a ruce. Nemohu vyjádřit, jak hrozná je to katastrofa. O tom se mi nezdálo ani v nejhorších snech,“ dodala. 

Izraelské bombardování Gazy v neděli večer bylo jedním z nejtěžších od začátku války. Na severu, kde je město Gaza a přilehlé uprchlické tábory, se zdálo, že letecké a dělostřelecké útoky mířily na oblast kolem nemocnice Al-Šifa.

„Situace v nemocnicích je katastrofální.“

„Máme nulovou kapacitu. Na pohotovosti máme 153 pacientů. Všechna lůžka jsou obsazená. Nemáme prostor, kde by pacienti mohli po operaci být. Většina zranění a operací není následována žádnými ošetřeními, protože lékařské týmy nestíhají,“ řekl primář nemocnice Marwan Abusada s tím, že situace je katastrofální.

Obvyklá kapacita nemocnice je 210 lidí, ale personál se nyní snaží ošetřit více než 800. Asi 150 zdravotníků bylo zabito a zásoby jídla a vody jsou omezené. Porodnice má elektřinu a světlo jen čtyři hodiny denně a nepřetržité napájení má pouze JIP, pohotovost a operační sály, informoval Abusada.

„Lidé jsou všude na podlaze, vedle dveří, na chodbách. Jsou tu lidé, kteří přežili nálety a byli vytaženi zpod trosek. Jejich těla krvácí. Provádíme operace a zranění jsou přitom pokryta mouchami. Nic není čisté, nic není sterilní. Celá nemocnice je plná krve a hmyzu,“ řekl Tayseer Hassan, chirurg z indonéské nemocnice v severní Gaze.

Kapacita uprchlických táborů plná

Na jih Pásma Gazy odešlo na pokyn Izraele více než 700 tisíc lidí. Ti se v současné době ukrývají v táborech, které provozuje OSN. I všechny domy jsou plné vysídlených lidí, kteří uprchli ze svých domovů, a mnoho nově příchozích spí v autech nebo stanech. „Spal jsem ve svém autě čtyři týdny. Moje děti spí na písku,“ řekl zubař v Khan Younis.

Před nemocnicí Nasser v Khan Younis se kolem zaparkovaných vozidel objevilo stanové městečko s plastovými fóliemi roztaženými ze střech aut, které poskytují stín. „Okamžik, na který nemůžu zapomenout, je, když jsem uviděla náš dům. Byl srovnán se zemí. To místo, kde jsme pohodlně a v bezpečí žili, bylo pryč během pár vteřin,“ řekla 18letá Minna al-Qassas, jejíž rodina nyní žije v autě.

Její rodina uprchla z Gazy a poté zůstala u příbuzných v Khan Younis, ale i její dům byl bombardován. „Přišli jsme sem v naději, že najdeme bezpečí a jistotu, ale ty neexistují. Když spíte, slyšíte nad hlavou rakety. Na ulicích leží zranění lidé,“ řekla.

Nedaleko žije pod plastovou plachtou navlečenou na autě Mohammad al-Qassas se svou rodinou. Jejich domov byl zničen při náletu a všechny veřejné kryty řízené OSN byly plné. „Někteří spí tady, kam jsme dali matrace, někteří spí tady na zemi. Někteří spí na židlích, jiní vleže,“ řekl.

Od 7. října bylo v Pásmu Gazy vysídleno téměř 1,5 milionu lidí. Izraelské obranné síly otevřely to, čemu říkají „humanitární koridory“, aby daly civilistům příležitost splnit pokyny k opuštění oblastí nejnásilnějších bojů. Ale někteří zůstali.

Před nemocnicí al-Shifa Haneed Abdelhakim Saad řekla, že její rodina neopustí město Gaza navzdory izraelskému útoku a výzvám k odchodu civilistů. Obává se, že pokud zamíří na jih enklávy, domů už je nikdy nepustí. „Mohou odříznout vodu, elektřinu, jídlo, ale my zůstáváme,“ řekla. 

Video  Kraus v Hráčích: Mé pochopení pro Araby skončilo 7. října. Nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

istyl ( 13. listopadu 2023 09:08 )

A stacilo by jedine...propustit unesene a vzdat se...a treba dnes...a zitra muzete zacit s obnovou...

dr.x.crement ( 13. listopadu 2023 07:49 )

Nakonec to bude bohužel Izrael,kdo je bude zachraňovat........ mají to,co chtěli,boj se sionistickým nepřítelem.........

Zobrazit celou diskusi