Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Až desítky obětí po výbuchu u hlavní nemocnice v Gaze. Terčem byla sanitka Hamásu, tvrdí Izrael

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. listopadu 2023
20:01
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2023
19:59

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde od roku 2007 vládne radikální palestinské hnutí Hamás, tvrdí, že izraelské bombardování dnes zasáhlo lokalitu u vchodu do tamní hlavní nemocnice, napsala agentura AFP. Izraelská armáda později uvedla, že jeden z jejích letounů dnes zasáhl sanitku, kterou podle ní používala skupina ozbrojenců Hamásu poblíž pozic izraelských vojáků v bojové zóně.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze tvrdí, že dnes byl při izraelském úderu zasažen konvoj sanitek, který se připravoval na převoz těžce zraněných z města Gaza do Egypta. Při úderu před vchodem do nemocnice Šífa byly podle úřadu ovládaného Hamásem zabity a zraněny desítky Palestinců. 

Izraelská armáda nejprve uvedla, že zprávy prověřuje. V podvečer pak oznámila, že dnes jeden z jejích letounů zasáhl sanitku používanou Hamásem, a při zásahu bylo zabito několik jeho bojovníků. Dodala, že podle jejích informací Hamás používá sanitky k přepravě bojovníků a zbraní. Agentura Reuters upozornila, že také tato tvrzení nelze bezprostředně ověřit.

Stanice Al-Džazíra napsala, že se jednalo o útok bezpilotním letounem. Záběry z místa podle AFP ukázaly několik těl a zraněných vedle poškozené sanitky.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze Ašraf Kudra prohlásil, že terčem útoku byly kromě konvoje u nemocnice také sanitky na zhruba kilometr vzdáleném náměstí. Počet obětí neuvedl.

Izraelská armáda nejprve uvedla, že zprávy prověřuje. V podvečer pak oznámila, že dnes jeden z jejích letounů zasáhl sanitku používanou Hamásem, a při zásahu bylo zabito několik jeho bojovníků. Dodala, že podle jejích informací Hamás používá sanitky k přepravě bojovníků a zbraní. Agentura Reuters upozornila, že také tato tvrzení nelze bezprostředně ověřit.

Naši kolegové se zachránili jen zázrakem

Palestinský Červený půlměsíc na sociální síti zveřejnil snímek zasažené sanitky před nemocnicí Šífa, největším zdravotnickým centrem na tomto palestinském území, a uvedl, že posádka je v pořádku. V dalším příspěvku napsal, že izraelské síly přesně v 16:30 místního času (15:30 SEČ) zahájily nálet v západní části Gazy, kousek od nemocnice Šífa. Organizace tvrdí, že zasáhly konvoj sanitek, které se vracely z Rafáhu. „Naši kolegové se zachránili jen zázrakem,“ uvedla.

Kudra dříve oznámil, že z města Gazy a severu na jih pošlou kriticky zraněné Palestince, které je třeba urychleně převézt k ošetření do Egypta. Nyní upřesnil, že se jednalo o 15 až 20 pacientů. „Byli to těžce zranění, které nemůžeme ošetřit v nemocnici,“ řekl.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Izrael, který obvinil Hamás, že v nemocnici Šífa ukrývá velitelská centra Hamásu a vstupy do tunelů, minulý měsíc vyzval všechny civilisty, aby opustili sever Gazy. Hamás a vedení nemocnice popřely, že by zařízení sloužilo jako základna bojovníků.

Izraelská armáda Pásmo Gazy ostřeluje a v posledních dnech v něm provádí i pozemní operace v odvetě za útok Hamásu ze 7. října, kdy palestinští ozbrojenci zabili přes 1400 lidí a dalších zhruba 240 unesli. Podle palestinských úřadů spravovaných Hamásem při izraelských úderech dosud zahynulo více než 9000 lidí. Izraelská armáda ve čtvrtek navíc uvedla, že město plně obklíčila, a premiér Benjamin Netanjahu řekl, že izraelské jednotky se již dostaly dál než jen za okraj města.

Video  Vojenský psycholog: Hamás si útokem na Izrael splnil svůj sen.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Lomikel ( 3. listopadu 2023 22:39 )

Zpráva agentury JPP: Izraelský letoun napadl a rozstřílel sanitku Hamásu. Zraněno bylo stopadesát granátů a padesát kilo Semtexu. Všichni to byli civilisti, děti, ženy a starci...

Zobrazit celou diskusi