Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izraelská armáda obklíčila město Gaza: Úspěch týden po zahájení pozemní operace

Autor: ČTK, lig - 
2. listopadu 2023
20:08

Izraelské jednotky se při postupu proti bojovníkům z radikálního palestinského hnutí Hamás v severní části Pásma Gazy dostaly dále než na okraj města Gazy. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelská armáda večer oznámila, že týden po zahájení pozemní operace na palestinském území „dokončila obklíčení města Gazy“. Brigády Kasám, ozbrojené křídlo hnutí Hamás, varovaly, že Gaza bude pro Izrael „prokletím“ a jeho vojáci ji opustí „v černých pytlích“.

„Jsme na vrcholu bitvy. Dosáhli jsme působivých úspěchů a prošli jsme přes okraj města Gazy. Postupujeme vpřed,“ uvedl bez dalších podrobností Netanjahu v prohlášení zveřejněném jeho úřadem.

„Naši vojáci dokončili obklíčení města Gazy, centra teroristické organizace Hamás,“ uvedl pak na večerním tiskovém brífinku mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

„Gaza bude pro Izrael prokletím,“ řekl mluvčí brigád Kasám na nahrávce, kterou odvysílala média Hamásu, a dodal, že Izraelci by měli očekávat, že se „další (jejich) vojáci vrátí v černých pytlích“.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi dříve uvedl, že izraelští vojáci operují uvnitř města Gazy a obkličují ho podle něj také z několika směrů. „Pokročili jsme v další významné fázi války. Síly jsou v srdci severní Gazy, operují ve městě Gaza, obkličují ho, prohlubují (pozemní ofenzivu) a dosahují úspěchů,“ uvedl Halevi v prohlášení, které zveřejnil list The Guardian.

Izraelské síly „bojují v husté a složité městské oblasti, což vyžaduje profesionální boj a odvahu,“ řekl Halevi. Dodal, že jeho síly bojují „v těsných prostorech proti krutému nepříteli“. Pozemní síly podle něj doprovází „přesné zpravodajské informace, palba ze vzduchu a moře“. „Toto partnerství činí boj mnohem efektivnějším,“ uvedl Halevi.

Válka si vyžádala „bolestivou a obtížnou cenu“, řekl generál, neboť bylo při pozemní operaci v Gaze podle něj od pátku zabito 18 izraelských vojáků.

OSN požaduje humanitární příměří

Po překvapivém útoku radikálního hnutí Hamás na jižní Izrael ze 7. října, při němž palestinští ozbrojenci zavraždili přes 1400 lidí, zahájil Izrael masivní bombardování Pásma Gazy. A v posledních dnech se k němu přidaly i pozemní operace na tomto palestinském území.

Při izraelských náletech na Pásmo Gazy, kde vládne hnutí Hamás, zahynulo podle tamního ministerstva zdravotnictví už nejméně 9061 lidí. Úřad uvádí, že zraněno bylo dalších 31 000 lidí.

Experti OSN dnes vyzvali k humanitárnímu příměří v Gaze a uvedli, že palestinskému lidu hrozí „vážné riziko genocidy“.

„Jsme i nadále přesvědčeni, že palestinskému lidu hrozí vážné nebezpečí genocidy,“ uvedli v prohlášení experti, mezi nimiž je i několik zvláštních zpravodajů OSN. „Požadujeme humanitární příměří, aby se pomoc dostala k těm, kteří ji nejvíce potřebují,“ dodali.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

MarekBadatel ( 3. listopadu 2023 00:54 )

Pokud Izrael vstoupí do města Gaza, nebo ho zničí a jen jednomu jedinému křesťanovi zkřiví vlas na hlavě nebo poškodí kostel, dopadne to s Izraelem opravdu velmi zle (islamisté mají pravdu) a může se stát že Tel Aviv přestane existovat. Židáci s modrou hvězdou by se teď opravdu měli držet zpátky a dávat si opravdu velký pozor. Je to minové pole pro celý Izrael.

Zobrazit celou diskusi