Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lékařka o utrpení civilistů ve válce. Jaká je situace v nemocnicích v Gaze?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. listopadu 2023
15:19
Autor: B. Holá - 
2. listopadu 2023
14:31

Severní část Gazy útoky nadále srovnávají se zemí. Bomby padají všude, lidé umírají na ulicích nebo ze strachu utíkají a nechávají za sebou veškerý majetek. Nemocnicím docházejí zásoby, lékařům síly. Jak to v současné chvíli vypadá v nemocnici v Gaze? Jak je to se zásobami léků a humanitární pomocí? Jak pracují Lékaři bez hranic? Jak vypadá jejich den i noc v konfliktem zmítané zemi? Dá se tahle situace vůbec zvládnout? Nejen o tom se rozpovídala v Epicentru lékařka Vanesa Lovětínská, atestovaná vojenská plastická chirurgyně a členka týmu Lékaři bez hranic.

Díky svým znalostem a zkušenostem v oboru plastické chirurgie, ale také všeobecné chirurgie, traumatologie a ortopedie, působila na misi v Gaze už v roce 2022. Situaci v konfliktem zmítané zemi sleduje a ví, co její kolegové zažívají. Popisuje, že situace na místě je kritická a všichni jsou vyčerpaní. Kolegové, kteří tam stále zůstávají, palestinští kolegové, kteří pracují pro Lékaře bez hranic, i ostatní zdravotnický personál se obávají o svůj život.

„Dochází tam k úmrtí celých rodin, ale i lékařského a zdravotnického personálu. Situace je opravdu kritická. Al Shifa Hospital, což je hlavní chirurgická nemocnice, kde jsem působila i já, má kapacitu 700 lůžek, v současné chvíli ošetřuje přes 5000 zraněných a je obležená dalšími 45 000–50 000 lidí, kteří, potřebuju další pomoc,“ popisuje situaci v Gaze doktorka Lovětínská.

Nedá se to dlouhodobě vydržet

Dvanáctihodinové služby, pravidelný režim, strava a spánek, je něco, co na místě je pro všechny teď nepředstavitelné. Lékaři i zdravotníci pracují nad rámec svých možností a sil, přesto s obrovským nasazením.

„Oni pracují a fungují, co jim síly stačí. Určitá spánková deprivace je z krátkodobého hlediska možná, zažíváme to občas i v podmínkách českých, ale samozřejmě z dlouhodobého hlediska je to neúnosné. Nevím, jak dlouho se to dá vydržet, nedokážu si to představit, takovou situaci, myslím si, že je zapojen každý, kdo má ruce a nohy,“ říká o svých kolezích atestovaná vojenská chirurgyně.

Lidé tam žijí pod čtyřmi procenty minima

Práci lékařů na místě komplikuje nejen nedostatek lůžek i nedostatek léků a humanitární pomoci. Lidé v Gaze žijí opravdu v otřesných podmínkách a na pomoci zvenčí jsou závislí.

„V podstatě chybí všechny základní věci a ti lidé tam žijí pod čtyřmi procenty minima toho, co potřebují ke svému životu. Chybí samozřejmě palivo, elektrická energie, plyn, chybí zdravotnické prostředky, léky, anestetika, jídlo, ošacení, chybí všechno. Především pitná voda. Pacienti a lidé tam pijí slanou vodu. Už když já jsem byla na své misi, tak voda v kohoutku tekla tak jemně slaná. Nebylo nám doporučeno jí pít ani čistit si s ní zuby. Nicméně teď jsou ti lidé nuceni opravdu pít i slanou vodu,“ uvedla v Epicentru Lovětinská.

Principy válečné chirurgie

Lékařům bez hranic se nyní podařilo transportovat do Gazy zhruba 26 tun zdravotnického materiálu, léky pro chronické onemocnění. Materiál, který by měl pokrýt zhruba 8000 operací a 20 000 chronických pacientů. Nicméně tyto zásoby, podle doktorky Lovětínské, postačí pouze na několik dní. Lékaři v místních nemocnicích nyní operují a amputují končetiny už téměř bez umrtvení.

„Je to v principech v podstatě válečné chirurgie. Dají se použít třeba silná sedativa, jako to bylo za druhé světové války. To my si opravdu nedokážeme představit,“ uzavírá Vanesa Lovětínská.

Všichni mezinárodní spolupracovníci Lékařů bez hranic, kteří od 7. října nemohli opustit Pásmo Gazy, se úspěšně dostali do Egypta přes přechod Rafáh. Pro držitele zahraničních pasů a mezinárodní humanitární pracovníky bylo vyjednáno časově omezené okno, během kterého mohli hranici přejít. Mezi nimi bylo také 22 spolupracovníků Lékařů bez hranic.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Gemino Gemello ( 2. listopadu 2023 15:28 )

Kdo s čím zachází..
Proč paní lékařka nepopisuje, jak teroristi z Hamásu vraždili batolata, děti, dívky, ženy, stařenky a starce? Kdo podporuje Hamás, který to vše rozpoutal? Má Izrael říct OK, nic se nestalo, necháme ty naše popravené, znásilněné, týrané a umučené bez potrestání. Co paní lékařka svým vyjádřením sleduje? Co vlastně chce?
Fakt mi to není z jejího vyjádření jasné...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa