Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Děsivé záplavy v Libyi: Hrozí protržení dalších přehrad?

Autor: ČTK - 
18. září 2023
07:10

Na severovýchodě Libye, v oblasti postižené před týdnem záplavami, podle některých zdrojů hrozí protržení dalších dvou přehrad. Informovala o tom v noci na dnešek agentura DPA. Zprávy o situaci na těchto dvou přehradách jsou ale rozporuplné, místní úřady tvrdí, že jsou v dobrém stavu a nebezpečí nehrozí.

Záplavy v Libyi před týdnem způsobila bouře a silné deště, po nichž se protrhly dvě přehrady. Proudy vody, bahna a sutin zničily zejména město Darná, které mělo před katastrofou kolem 100 000 obyvatel. Podle odhadu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přes 40.000 lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Počet obětí zůstává nejasný. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo nejméně 4000 lidí, starosta města Darná počátkem týdne vyjádřil obavy, že obětí může být až 20.000. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) v sobotu s odkazem na společnost Červeného půlměsíce uvedl, že při záplavách v oblasti Derná zemřelo 11.300 lidí. V neděli ale tento údaj OCHA ze své zprávy vyškrtl.

Chystala se oprava

DPA v neděli napsala, že možná také hrozí protržení přehrady Džaza mezi městy Darná a Benghází a přehrady Kattara poblíž Benghází. Z první z nich úřady už odčerpávají vodu, aby se uvolnil tlak na její hráze.

Protržení dvou přehrad, které způsobilo jednu z nejhorších katastrof svého druhu v moderních dějinách Afriky, je nyní předmětem vyšetřování libyjské prokuratury. Podle některých médií měly přehrady praskliny a kvůli tomu už dříve byly vyčleněny peníze na jejich opravu. Podle DPA ale peníze nedošly tam, kam měly.

Týden po záplavách stále tisíce lidí čekají na zprávy o svých blízkých i na humanitární pomoc. Potřebují zejména čistou vodu, jídlo, přístřeší. Organizace OSN varovaly před šířením cholery či dehydratací. Dodávky pomoci sice vozí letadla do Benghází, to je ale asi 300 kilometrů vzdáleno od nejvíce postiženého města Darná. Záplavy ale ještě více poničily infrastrukturu, už dříve zničenou občanskou válkou. Distribuce potravin, vody či léků tak je v oblasti obtížná. Podle Lékařů bez hranic je potřeba i lepší koordinace operací.

Mnozí lidé v postižených oblastech řeší dilema, zda zůstat bez střechy nad hlavou, pitné vody či potravin, nebo z oblasti odejít a riskovat smrt po výbuchu nášlapných min. Humanitární pomoc či záchranáře do Libye poslala řada zemí. V neděli například sousední Egypt poslal do postižené oblasti letadlovou loď, která má sloužit jako plovoucí nemocnice.

Zobrazit celou diskusi