Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Děsivé záplavy v Řecku: 10 obětí, lidé nocovali na střechách domů. Celé vesnice jsou pod vodou

Aktualizováno -
8. září 2023
21:08
Autor: ČTK, lig - 
7. září 2023
20:11

Rozlehlé oblasti v Řecku zůstávají nadále zatopené kvůli záplavám, které zejména centrální část země sužují od úterý. Počet obětí záplav dnes vzrostl na 10 a stovky lidí stále čekají na pomoc. Postižené oblasti dnes navštívil premiér Kyriakos Mitsotakis, dopoledne byl ve městě Karditsa, kde bylo zřízeno koordinační centrum pro lidi zasažené povodněmi. Záchranáři, hasiči a armáda pokračují ve vyprošťování lidí, které uvěznila voda. Záplavy postihly také Bulharsko a Turecko a ve třech zemích zemřelo dohromady od úterý v souvislosti s přívalovými dešti 22 lidí, píše agentura AP.

Řecký ministr pro civilní ochranu Vasilis Kikilias dnes odpoledne oznámil, že počet mrtvých v souvislosti se záplavami vzrostl během dnešního dne na 10 a nejméně čtyři lidé jsou pohřešováni. Záchranáři od úterý pomohli odejít do bezpečí 1800 lidem, zhruba tři stovky osob musely vyzvednout vrtulníky. Podle agentur stovky obyvatel vesnic, které od okolí odřízly sesuvy půdy či zřícení mostů, stále čekají na příjezd pomoci. „Naší hlavní prioritou v příštích dnech bude záchrana našich občanů z oblastí, kde jim může hrozit nebezpečí, ať už ze vzduchu či za použití člunů,“ uvedl dnes premiér Mitsotakis.

Stovky lidí stále na záchranu teprve čekají. „Byli jsme na hoře. Třetí den bez jídla, bez ničeho,“ popsal Dimitris z vesnice Vlochos. „Na ohních jsme uvařili, co se nám podařilo vzít z našich ledniček,“ popsal televizi Skai.

Guvernér Thesálie Kostas Agorastos připomněl záplavy roku 2020, jež způsobily škody ve výši 700 milionů eur; ty nynější odhaduje na trojnásobek. A dopad bude dlouhodobý: Thesálie je důležitým regionem rostlinné výroby, nánosy zhorší úrodnost půdy.

Výpadky proudu a vody

Kritická je stále situace ve městě Volos, kde žije na 140 000 lidí a kde se místní potýkají s rozsáhlými výpadky dodávek proudu a pitné vody. Ve čtvrtek odpoledne se tak před radnicí města podle stanice ERT News tvořily dlouhé fronty na balenou vodu. Celou noc ze středy pršelo i v Aténách, kde ale podle agentury DPA nejsou hlášeny vážnější škody.

Řecká meteorologická služba Meteo zveřejnila mapu zobrazující rozsah záplav. Podle ní je situace dramatická zejména v obci Karditsa, která připomíná velké jezero. Ve východní Thesálii plocha jezera Kárla dosáhla téměř plochy, kterou měla před cíleným vysušováním v 60. letech 20. století, uvedli meteorologové.

Na severovýchodě Řecka, kde v posledních třech týdnech hořel největší lesní požár na území Evropské unie od roku 2000, jsou stále čeští hasiči. „Situace se mění každou chvílí. Zatímco jsme se už pomalu chystali na odjezd domů, řecká strana nás požádala o setrvání,“ napsali čeští hasiči na sociální síti X, dříve Twitter. Část řeckých hasičů, kteří zasahovali v oblasti, úřady přesunuly, aby pomáhali v oblastech zasažených povodněmi. Čeští hasiči tak na severovýchodě země kontrolují, aby se nerozhořela nová ohniska. Podle předchozích vyjádření mluvčí sboru Martiny Götzové platí dohoda, že čeští hasiči zůstanou v zemi maximálně do 11. září, nebylo ale stanoveno přesné datum jejich návratu do Česka.

Na mnoha místech v Thesálii museli lidi ze zatopených domů odvážet hasiči na gumových člunech. Několik vesnic zůstalo odříznuto od okolního světa. Na 60 lidí hasiči museli evakuovat za použití vrtulníku. Podle místního tisku někteří z nich strávili na střechách svých domů noc i část dne. Podle ministra pro ochranu obyvatel Vasilise Kikiliase hasiči pomohli odejít do bezpečí bezmála devíti stovkám lidí.

V noci na čtvrtek zachránili hasiči sedm lidí, které bouře uvěznila na hoře Olympu. Šlo o čtyři Řeky a tři Izraelce, kteří měli podle deníku Kathimeri povolení agentury pro životní prostředí OFYPEKA vstoupit do národního parku, navzdory zákazu, který kvůli bouři v posledních 48 hodinách v místě platil.

Video  Lijáky v Bulharsku: Déšť kompletně rozmetal kemp i pláž  - Reuters
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 8. září 2023 01:39 )

Velvyslanec České republiky v Řecku v rozhovoru na Nově řekl, že je to v pohodě a že se jedná jenom o regionální záplavy.

Zobrazit celou diskusi