Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zničené pláže i kempy, 14 mrtvých a pohřešovaní novomanželé. Extrémní lijáky bičují Řecko i Bulharsko

Aktualizováno -
6. září 2023
23:07
Autor: ČTK, BLK - 
6. září 2023
15:55

Nejméně 14 obětí si vyžádaly záplavy, které tento týden postihly střední části Řecka, jihovýchod Bulharska a severozápad Turecka. V postižené oblasti v Bulharsku se podle místních médií situace už zlepšila, v Řecku však dnes odpoledne udeřily přívalové deště na hlavní město Athény. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake ČTK sdělil, že úřad nemá informace, že by záplavy ve zmíněných třech zemích postihly české občany.

Sedm obětí, včetně tří turistů, evidují v Turecku, kde se stále pohřešuje nejméně jeden člověk, píše agentura Reuters. Čtyři lidé zemřeli v Bulharsku. V řeckých městech Volos a Karditsa v centrální části Řecka zemřeli dnes a v úterý nejméně tři lidí a další tři se pohřešují.

V Turecku zaplavila voda po přívalových deštích i část Istanbulu, kde zemřeli nejméně dva lidé, napsal dnes deník Hürriyet. Voda smetla i kemp v provincii Kirklareli poblíž hranic s Bulharskem, tam se stále pohřešují čtyři lidé, uvedlo turecké ministerstvo vnitra.

Zaplavené metro v Athénách

Přívalové deště dnes odpoledne zasáhly podle řeckého tisku také Athény, kde byly zaplaveny i některé stanice metra, píše deník Kathimerini. Mimo provoz byla též část dálnice z metropole do druhého největšího řeckého města Soluně.

Nejvážnější zřejmě zůstává situace v oblasti Magnesia ve střední části Řecka, na kterou připadají dva ze tří mrtvých v zemi. Podle zpravodaje agentury AFP ve správním středisku oblasti a přístavním městě Volos chybí od úterního večera dodávky proudu a na řadě míst úřady zakázaly osobní automobilovou dopravu.

„Nikdy jsme neviděl něco podobného, tisíce domů a obchodů bylo ve Volosu zaplaveno, a není tu nikdo, kdo by nám pomohl,“ řekl agentuře AFP jeden obyvatel přístavního města. Rozsáhlé škody jsou i v okolí.

Zrušené lety a pohřešovaní novomanželé

Na letišti na řeckém ostrově Skiathos strávilo kvůli počasí noc několik stovek lidí, napsala dnes agentura DPA. I dnes bylo zrušeno několik letů do Británie a další hlásily zpoždění.

„Je to nejvíce extrémní jev pokud jde o množství srážek za 24 hodin, který byl zaznamenán v Řecku od začátku těchto statistik,“ řekl dnes ministr pro ochranu obyvatel Vasilis Kikilias. Podle odhadů meteorologů v oblasti Magnesia, kde se nachází město Volos, spadlo za 24 hodin 600 až 800 milimetrů srážek.

Deník Kathimerini dnes večer informoval, že mezi pohřešovanými v Řecku je i dvojice novomanželů z Rakouska, kteří utíkali před rozvodněnou řekou v jedné přímořské lokalitě. V oblasti se nacházeli s dalším párem z Rakouska, který je však v bezpečí.

Zasažené letovisko Carevo

V Bulharsku bylo nejvíce zasaženo letovisko Carevo na jihovýchodě země, kde zatím evidují čtyři oběti. Přívalový déšť postihl v oblasti přímořského letoviska několik kempů a některá auta strhl proud vody do moře. Škody na majetku jsou značné a přívalové deště se dotkly i tisíce turistů.

„Situace se vrací do normálu, silnice začínají být postupně sjízdné,“ uvedl dnes při návštěvě města premiér Nikolaj Denkov, podle kterého v oblasti za 24 hodin spadlo na 300 milimetrů srážek. Úřady například v Burgasu či Primorsku zrušily oslavy dnešního Dne sjednocení.

Video  Lijáky v Bulharsku: Déšť kompletně rozmetal kemp i pláž  - Reuters
Video se připravuje ...

V oblasti Thesálie civilní obrana zakázala lidem v některých obcích vyjíždět s auty, aby nekomplikovali práce záchranné službě. Řada silnic je zaplavená nebo i neprůjezdná. Těžce zasaženo bylo přístavní město Volos, kde v úterý zemřel muž poté, co se na něj zřítila zeď. Proud vody v oblasti spláchl auta do moře, voda zaplavila sklepy a obchody. Na mnoha místech byly kvůli počasí přerušeny dodávky elektřiny, někde nefungovaly ani mobilní telefonní sítě či internet.

Místní úřady vyzývají obyvatele zasažených oblastí, aby nevycházeli do ulic, vyhýbali se stromům a pobřežním oblastem kvůli nebezpečí blesku.

Podle řeckých meteorologů spadlo v úterý za den zřejmě nejvíce srážek v historii místního měření. V obci Zagora na východě země podle deníku Kathimerini napršelo za den přes 500 milimetrů vody, zatímco například v Aténách je to obvykle 400 mililitrů za rok.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího cestovního pojištění

Jan Kocián ( 7. září 2023 02:26 )

Dnes ve čtvrtek další závažné bleskové povodně v oblastech, kde spolu plus minus sousedí Argentina, Paraguay, Brazílie a Uruguay.

Jan Kocián ( 6. září 2023 19:00 )

ČHMÚ včera 5. září na sociálních sítích tipoval, že v rámci Řecka naprší nejvíc na západě Řecka... ale bude to na východním pobřeží Řecka u Egejského moře. (Jihozápadně od Řecka se nachází střed polárního hurikánu.) Na mnoha tisícovkách kilometrů čtverečních tam do 8. září naprší přes 600 mm, na stovkách kilometrech čtverečních to bude přes neskutečných 1000 mm.

Jan Kocián ( 6. září 2023 18:42 )

Bouře? S tímto označením nemám problém. Ovšem Dagmar Honsová to nazvala medikánem...

Ano, nejhlubší tlaková níže ve Středomoří je ta u jihozápadního pobřeží Řecka. Tato tlaková níže ale není tak hluboká a nemá ve svém středu tak nízký tlak, jaký měla tlaková níže, která zasáhla Česko před dvěma týdny. A i v týdnech minulých byly tlakové níže ve střední Evropě výraznější! I proto tento útvar u Řecka nelze nazvat medikánem.

Zobrazit celou diskusi