Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výbuchy v Řecku: Hoří muniční sklad letectva! A slzy na pohřbu hrdinného pilota (†27)

Aktualizováno -
27. července 2023
22:18
Autor: Mii, ČTK - 
27. července 2023
18:15

V Řecku se dnes konal pohřeb jednoho z pilotů, který zemřel při hašení požárů na řeckém ostrově Euboia. Rodina a přátelé se přišli rozloučit s 27letým Periclem Stefanidisem, příslušníkem letectva, jehož hasičský letoun se zřítil po nárazu do stromu. Obřad se konal ve stejný den, kdy v centrálním Řecku podle místních médií začal hořet areál muničního skladu letectva.

Podle zpravodaje deníku Kathimerini se lesní požár kvůli silnému větru dostal do skladu řeckého letectva u obce Nea Agchialos. Ten se nachází u jedné z největších základen řeckého letectva a sídlí tam několik perutí bojových letounů F-16. Letadla začala armáda přesouvat na jiná letiště. Podle řeckého tisku sklad obsahoval i munici pro tyto stíhačky.

Úřady k večeru nechaly evakuovat obyvatele v okruhu tří kilometrů od muničního skladu. Někteří obyvatelé a turisté se snažili již dříve uprchnout z oblasti přes moře i po souši. Úřady zatím nehlásí žádné vážné újmy na zdraví, podle tisku několik lidí zranily střepy ze skel, které praskly v důsledku tlakové vlny. Hasiči kvůli explozím zatím proti ohni nezasahují a situaci monitorují za použití bezpilotního prostředku.

U města Volos v regionu Magnesia zemřeli kvůli požárům ve středu dva lidé, pětačtyřicetiletý farmář a jedna žena. Celkově v Řecku v souvislosti se současnými požáry zemřeli už čtyři lidé, včetně dvou pilotů letadla Canadair, které se zřítilo v úterý. Řekl to dnes premiér Kyriakos Mitsotakis při jednání s prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou.

Premiér se dnes zúčastnil s ministrem obrany Nikosem Dendiasem pohřbu jednoho ze dvou pilotů, prezidentka se v pátek zúčastní obřadu druhého pilota.

Podle řeckého serveru Newsbreak se pohřeb konal ve městě Kilkis. Na místě bylo velké množství bílých květin, ale nechyběla ani rodina, jež celý obřad sledovala se slzami v očích. Účastnili se i zástupci letectva.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

inae3815 ( 28. července 2023 06:42 )

Souhlasím s vaším názorem.

Zobrazit celou diskusi