Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Peklo v Řecku: Atény i pláže zahalil kouř a pokryl popel. U metropole pokračují evakuace

Autor: ČTK, lig - 
23. srpna 2023
10:43

Hasiči v Řecku dál bojují s desítkami požárů, nejhorší situace je u Alexandrupoli na severovýchodě země a u Atén. V lesích v parku Dadia u hranic s Tureckem, kde se v úterý našlo 18 spálených těl, hoří už pátý den, kouř ze spálenišť cítí i obyvatelé stovky kilometrů daleko a popel v ovzduší doputoval až k ostrovům v Jónském moři, uvedli meteorologové. U Atén úřady nařídily další evakuace, výstrahu dostali také obyvatelé města Komotini poblíž Alexandrupoli.

U Atén se snaží hasiči zabránit rozšíření požárů do národního parku Parnitha, který je oblíbenou rekreační oblastí pro obyvatele metropole. Plameny se tam blíží k obci Agia Paraskevi, kde ohrožují domy. Hasiči tam mají k dispozici 65 hasicích vozů a po rozednění nasadili také sedm letadel a osm vrtulníků, napsala agentura DPA. Evakuováno bylo 150 obyvatel ze tří domů pro seniory. Uhasit se zatím nepodařilo ani požár v Aspropyrgosu, což je průmyslové předměstí Atén. Hoří tam skladovací haly a skládky.

Kouř a popel v ovzduší zahalil Atény, ale i další oblasti. V Alexandrupoli byla v úterý v ovzduší naměřena koncentrace prachových částic desetkrát vyšší, než stanoví limit.

Kritická je dál i situace na severovýchodě země, kde k hranicím s Tureckem postupuje požár v národním parku Dadia. Naopak směrem na západ se šíří plameny u přístavního města Alexandrupoli a ohrožují město Komotini.

Podle satelitních snímků nyní v Řecku postupuje 15 větších požárů, oheň od soboty za tři dny zničil více přes 160 000 hektarů území, uvedl deník Kathimerini. Nasazeny jsou tisíce hasičů a v zemi pomáhají i posily ze zahraničí. Tým šesti desítek českých hasičů a záchranářů, který míří právě do oblasti Alexandrupoli, by měl na místo dorazit ještě dnes, stejně jako vrtulník Black Hawk ze základny v Přerově, uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi