Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požáry v Řecku: Oheň se blíží k Aténám, v lese uhořelo 18 migrantů. Pomohou i čeští hasiči

Aktualizováno -
22. srpna 2023
21:10
Autor: ČTK - 
22. srpna 2023
06:44

Řecké úřady nařídily evakuaci obyvatel na předměstí Atén. Píše to agentura AFP s odvoláním na hasiče. K obydlené části obce Ano Liosia se přiblížil požár a reportér agentury viděl na místě hořící domy. V oblasti bydlí desítky tisíc lidí. Vážná je situace také ve městě Aspropyrgos, které se rovněž nachází nedaleko od Atén. V lesích v národním parku Dadia u hranic s Tureckem bylo nalezeno 18 spálených těl, napsal dnes s odkazem na informace hasičů list To Vima. Do Řecka vyrazili v úterý čeští hasiči. Konvoj složený z 33 kusů hasičské a záchranářské techniky vyjel odpoledne na 1800 kilometrů dlouhou cestu do Řecka. Kolonu vedou dva vozy Fénix, za nimi následují hasičské cisterny a další nákladní auta, řekli dnes novinářům Petr Ošlejšek z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a velitel výpravy do Řecka Jiří Němčík.

Nařízení evakuace předměstí Atény přišlo narychlo v úterý odpoledne. K obydlené části obce Ano Liosia se přiblížil požár a reportér agentury viděl na místě hořící domy. 

Podle odpoledního prohlášení hasičů dnes v zemi vypuklo 65 lesních požárů. Hasiči dnes večer zasahovali u 14 velkých požárů. Za nejvážnější označili situaci v Attice, tedy v oblasti kolem hlavního města Atén, a také na severovýchodě země u řeky Evros a u města Alexandrupoli. „Meteorologické podmínky jsou extrémní,“ uvedl mluvčí hasičů Jannis Artopios. Podle něj požáry nabraly během krátkého času „obrovský rozsah“.

U hlavního města hoří v současnosti dva velké požáry. Jeden se týká města Fylis, pod které spadá i Ano Liosia, kde žije na 25.000 lidí. Hoří tam na pohoří Parnitha a oheň podle místních úřadů již zničil několik domů. V oblasti jsou hlášeny výpadky elektřiny i internetu. Hasiči se však snaží zajistit, aby oheň dále nepostupoval od obydlené části obce. Další rozsáhlý požár je ve městě Aspropyrgos, které se nachází méně než 20 kilometrů od centra Atén.

Čeští hasiči vyrazili na pomoc

Se zásahem v nepřístupném terénu máme zkušenosti z loňského roku, kde jsme působili při požáru v Českém Švýcarsku, ve vysokých teplotách je to obzvlášť obtížné,“ uvedl Němčík.

Hasiči a záchranáři, kterých do Řecka vyjelo celkem 64, si s sebou vezou veškeré potřebné vybavení nejen pro samotný zásah, ale i pro běžný život na místě. „Nákladní vozy vezou veškeré týlové zabezpečení, abychom svými nároky co nejméně zatěžovali řeckou stranu. Vezeme si vlastní vodu, jídlo, stany, vybavení do stanů i kuchyňské náčiní,“ popsal Němčík.

Pozemní tým českých hasičů, který vyrazí do Řecka na pomoc s likvidací požárů (22. 8. 2023) Pozemní tým českých hasičů, který vyrazí do Řecka na pomoc s likvidací požárů (22. 8. 2023) | ČTK/Šálek Václav

Součástí je také tým pražské zdravotnické záchranné služby s vozidlem Fénix, který zajistí hasičům zdravotnickou podporu. Celý modul je podle mluvčí koncipován tak, aby byl maximálně soběstačný pro nasazení po dobu až deseti dnů.

Pozemní výprava míří na pomoc řeckému městu Alexandrupoli, které lesní požár nyní bezprostředně ohrožuje. Hasiči ale počítají s tím, že během cesty, která potrvá do středečního večera, se situace může změnit a nakonec si řečtí kolegové jejich pomoc vyžádají na jiném místě. Kromě pozemního konvoje míří do Řecka také letecká skupina s vrtulníkem Black Hawk. Dvě velkoobjemové nádrže, které mohou sloužit pro nabírání vody do bambivaků, vezou jejich kolegové po zemi. Vrtulník s posádkou zamíří na letiště Tatoi severně od Atén a dál bude postupovat podle dohody s řeckou stranou.

Hrůzný nález v parku 

V lesích v národním parku Dadia u hranic s Tureckem bylo nalezeno 18 spálených těl, napsal dnes s odkazem na informace hasičů list To Vima. Oblastí, kde nyní zuří rozsáhlé požáry, často procházejí migranti, kteří se snaží touto nelegální cestou dostat z Turecka do Řecka. Předpokládá se proto, že mrtví jsou běženci. Řecké úřady se obávají, že počet obětí ještě vzroste.

„Vzhledem k tomu, že nemáme v daných lokalitách informace o pohřešovaných osobách, prověřujeme možnost, že (tito lidé) vstoupili do země ilegálně,“ uvedl mluvčí hasičů Jannis Artopios. Podle něj záchranáři a hasiči stále pátrají po případných dalších obětech a zajišťují jejich identifikaci. Deník To Vima napsal, že mrtví byli nalezeni ve skupinách na dvou místech.

Pozemní hranice mezi Tureckem a Řeckem, kterou z velké části tvoří řeka Evros, je místem, kudy se snaží do Evropské unie dostat stovky migrantů. Řecko tam postavilo také bariéru, aby migrantům v překračování hranice zabránilo.

Pacienty z nemocnice přesunuli na trajekt

Řecko se potýká s rozsáhlými požáry od poloviny července, kdy zasáhly střední a jižní část ostrova Rhodos. Nový požár se v noci z neděle na pondělí rozhořel v oblasti Bojótie západně od Atén, další požáry vypukly v pondělí odpoledne na druhém největším řeckém ostrově Euboia a také v přírodním parku Dadia na severovýchodě Řecka. 

Nejkritičtější je situace v přístavu Alexandrupoli, kde se kvůli blížícím se plamenům muselo v noci na dnešek evakuovat přes 200 pacientů z tamní nemocnice Univerzitní nemocnici v Alexandrupoli evakuovali zdravotníci a záchranáři od pondělí. Řecké úřady uvedly, že 90 pacientů včetně těch z jednotek intenzivní péče se přesunulo na trajekt v tamním přístavu, který bude dočasně sloužit jako plovoucí nemocnice, další nemocní zamířili do jiných nemocnic nebo do domácí péče. Trajekt s pacienty dopoledne vyplul směrem do přístavu Kavala.

Požáry v Řecku: Kvůli plamenům museli evakuovat nemocnici, (22:08.2023). Požáry v Řecku: Kvůli plamenům museli evakuovat nemocnici, (22:08.2023). | Reuters

V úterý ráno řecké úřady oznámily, že hoří mimo jiné u Atén a u hranic s TureckemPožáry postupují i u Atén, kde jsou nově nařízeny evakuace například u obce Aspropyrgos asi 30 kilometrů západně od metropole. Na ostrově Euboia se naopak podařilo oheň zkrotit, napsal dnes list Kathimerini.

Požáry postupují i u Atén, kde jsou nově nařízeny evakuace například u města Aspropyrgos asi 30 kilometrů západně od metropole. Nasazeno je tam přes 70 hasičů a 27 kusů techniky, napsal deník To Vima. Starosta města Nikos Meletiu stanici ERT řekl, že požár se zřejmě rozšířil z jedné z nepovolených skládek. Na ostrově Euboia se naopak podařilo oheň zkrotit, napsal dnes list Kathimerini.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...