Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Po ohnivém pekle na Havaji se pohřešují celé rodiny. Oběti identifikují až pomocí DNA

Autor: ČTK - 
21. srpna 2023
19:08

Téměř dva týdny po sérii lesních požárů úřady na havajském ostrově Maui pohřešují přibližně 850 lidí. Oznámil to dnes šéf okresu Maui Richard Bissen, podle něhož jde o pozitivní zprávu vzhledem k prvotní bilanci čítající více než 2000 nezvěstných. Informovala o tom zpravodajská společnost BBC.

Zpráva přišla v momentě, kdy na Havaj míří americký prezident Joe Biden, aby se setkal s místními činiteli a s přeživšími katastrofy. Jeden z požárů v první polovině měsíce zabil nejméně 114 lidí, když se za silného větru velmi rychle rozšířil ze suché vegetace do města Lahaina. V letovisku a někdejším centru havajského království plameny poničily přes 2000 budov.

Podle Bissena se zpočátku pohřešovalo přes 2000 lidí, ovšem během uplynulých dní se úřadům podařilo navázat kontakt s téměř 1300 z nich. Dohledávání nezvěstných může být po ničivém požáru velmi složité, obzvláště když jsou mezi nimi turisté a když v oblasti panují problémy s dodávkami elektřiny či mobilním signálem, jak tomu bylo na Maui. Bissen dnes vyzval ty, kdo stále nemají informace o svých blízkých, aby orgánům zapojeným do pátrání poskytli vzorky jejich DNA.

Deník The Washington Post v nedělním článku označil snahy úřadů dohledat pohřešované za pomalé a chaotické. Mnozí místní podle něj berou věci do vlastních rukou a sami se snaží prohledávat trosky. Objevují se i další spontánní iniciativy jako letáky a společnými silami vytvářené digitální tabulky.

„Mnozí z nás vůbec nevědí, za kým jít, na koho se obrátit s otázkami na tyhle věci,“ řekl Kekai Keahi, kterého deník označuje za komunitního lídra v Lahaině. „Komunikace mezi lidmi a vládou je dost sporadická a v některých momentech není vstřícná,“ dodal.

Havajské úřady už předtím čelily kritice kvůli problémům s nedostatkem vody při hašení požáru v Lahaině a kvůli rozhodnutí nespustit při jeho příchodu výstražné sirény nainstalované po celém ostrově. I tyto otázky by mohly být tématem návštěvy prezidenta Bidena, jenž avizoval jednání s krizovými pracovníky na federální i lokální úrovni. Na Maui má dorazit krátce po 11:00 místního času (23:00 SELČ).

Video  Zkáza po požárech na Havaji: Letovisko Lahaina lehlo popelem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi