Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kdo byl Zelenského ministr vnitra Monastyrskyj: Budoucnost Ukrajiny, prezidenta jako první informoval o invazi

Autor: ČTK - 
18. ledna 2023
16:59

Denyse Monastyrského, který v létě 2021 vystřídal v křesle ministra vnitra těžkou váhu ukrajinské politiky Arsena Avakova, by bylo možné označit za typický a charakteristický příznak kádrové politiky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, píše britská stanice BBC na webu své ruské redakce o ministrovi, který zahynul při středečním leteckém neštěstí u Kyjeva.

Monastyrskyj byl mladý, ministrem ho jmenovali v 41 letech. Jako kandidát právních věd byl kompetentní v právních otázkách, ale nikdy nebyl součástí ukrajinského systému vymáhání práva a neměl politické zkušenosti.

Video  Při nehodě vrtulníku v Brovarech zemřel ministr vnitra Denys Monastyrskyj.  - Twitter
Video se připravuje ...

Lze předpokládat, že lidé jako Monastyrskyj představovali budoucnost Ukrajiny v zemi, kterou se chystal vybudovat prezident Zelenskyj.

Lze vést spory o tom, nakolik byl Monastyrskyj systémotvornou postavou v ukrajinské mocenské struktuře, zejména po vypuknutí války. Je nesporné, že zastával přímo opačný styl řízení než jeho předchůdce Avakov, který počítal se soustředěním mocenských pravomocí v jedněch rukou. Monastyrskyj od prvního dne v křesle ministra poskytoval maximální samostatnost pohraničníkům, záchranářům a národní gardistům, kteří spadají pod resort vnitra.

Monastyrskyj i vlastním příkladem předváděl změnu přístupů nové moci k ministerstvu vnitra. Osobně ve škole vedl hodinu o bezpečnosti silničního provozu nebo se zasazoval o volný obchod se zbraněmi. Něco takového bylo pro starší generaci strážců zákona nemyslitelné.

A také v rozhovoru s listem The Washington Post prohlásil, že to byl právě on, kdo v noci 24. února jako první oznámil prezidentovi Zelenskému, že ruská vojska vtrhla na Ukrajinu.

Monastyrskyj ve středu ráno spolu se svým týmem odletěl z Kyjeva na cestu, o níž je známo jen to, že ministr měl namířeno na jedno z "horkých míst" na mapě Ukrajiny.

První náměstek Monastyrského, jeho vrstevník Jevhenij Jenin byl také na palubě zříceného vrtulníku. Na rozdíl od svého šéfa byl mimořádně zkušeným státním úředníkem. Absolvent akademie tajné služby SBU se více než deset let věnoval diplomatické kariéře.

Následně tři roky pracoval jako zástupce generálního prokurátora se zodpovědností za mezinárodní spolupráci. Právě na něm v mnohém spočívaly mezinárodní soudní procesy, které Kyjev vedl proti Moskvě kvůli škodám způsobeným Ukrajině ruskou agresí či kvůli vrácení historických "zlatých pokladů". V Monastyrského týmu měl Jenin na starosti spolupráci s ministerstvy jiných zemí.

Katastrofa, která připravila vedení ukrajinského ministerstva vnitra o životy, šokovala Ukrajinu i kvůli dalším okolnostem. Vrtulník se zřítil na jednu ze sekcí školky uprostřed města Brovary, které je satelitem metropole Kyjeva. Ví se o třech dětech mezi oběťmi, více než deset jich bylo zraněno.

Nyní pokračuje odstraňování trosek. Kyjev se zdržuje vyjádření ohledně možných příčin katastrofy. Vyšetřovatelé zatím vyzvali očité svědky, aby se přihlásili policii. Ale i v prvních komentářích ukrajinští představitelé zdůrazňují, že ministerstvo vnitra funguje normálně a že tragédie neovlivní chod úřadu.

Dočasně ho vede náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko, kterého vláda jmenovala náměstkem ministra vnitra a dočasně mu uložila vykonávat ministerskou roli.

9:08
Dnes

Po dalších raketových a dronových útocích, které v noci na dnešek proti Ukrajině podniklo Rusko, jsou hlášeny škody z Charkova nebo Záporoží. Ukrajinské letectvo uvedlo, že ruská armáda k nim použila několik raket různých typů a 28 dronů typu Šáhed. Protiletecká obrana napadené země podle úřadů 26 bezpilotních letounů sestřelila.

Charkovská oblastní prokuratura podle telegramového kanálu RBK-Ukrajina informovala, že po nočním ruském dronovém útoku jsou poškozené objekty civilní infrastruktury. Jde o restauraci, obchod a kanceláře. V okolních obytných domech jsou vyražená okna. Nikomu se nic nestalo.

V Záporožské oblasti se terčem útoku stala blíže neurčená dopravní infrastruktura. Jednu z obytných čtvrtí v Záporoží zasáhly trosky sestřeleného dronu, v důsledku čehož vznikl požár. Dva lidé jsou zranění.

8:19
Dnes

Reportérka Světlana Burcevová (57) z Tallinnu je od začátku března ve vazbě v souvislosti se svou spoluprací s ruskými státními médii, píše estonský server Eesti Ekspress.

Estonská kontrarozvědka ji podezřívá z porušení mezinárodních sankcí. Burcevová, estonská státní příslušnice, psala články a pořizovala fotografie pro internetový server Baltnews.com.

8:08
Dnes

„BIS trochu zaťala Rusákům škodícím zbraněmi informační války z Prahy Česku i celé Evropě tipec,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Pořád tu nějaké máme, ale díky skvělé práci kontrarozvědky zase o pár méně,“ chválí službu ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině.

Zobrazit celý online

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa