Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požáry na Tenerife založil žhář? Češi v letoviscích jsou v bezpečí a daleko od nich, vzkazují cestovky

Aktualizováno -
21. srpna 2023
15:36
Autor: ČTK - 
21. srpna 2023
13:39

 Hasičům se daří hasit požáry na španělském ostrově Tenerife. Plameny sice dále postupují, ale výrazně pomaleji než dosud. Premiér Pedro Sánchez, který dnes přicestoval na Tenerife, doufá, že se podaří požár dostat pod kontrolu v příštích hodinách či nejbližších dnech. České cestovní kanceláře Čedok a Fischer mají klienty v dostatečné vzdálenosti od požáru, řekli ČTK jejich mluvčí. Kvůli požáru se na Tenerife zhoršila kvalita ovzduší.

„Doufáme, že nám počasí pomůže, abychom mohli definitivně považovat požár za stabilizovaný v příštích hodinách, v příštích dnech,“ řekl dnes odpoledne tisku Sánchez. Podle šéfa regionální vlády Kanárských ostrovů Fernanda Clavija, který považuje požár za nejvážnější za posledních 40 let, má Tenerife to nejhorší za sebou. Úřady se domnívají, že dnešek bude klíčový pro vývoj požáru.

Plameny dosud pohltily přes 13.300 hektarů zeleně na severu a severovýchodě Tenerife, což odpovídá zhruba 6,6 procenta území tohoto španělského ostrova v Atlantiku, uvedly agentury. V neděli večer byla bilance spáleného porostu 11.600 hektarů. Úřady také vyzdvihly, že už pátý den v řadě nebyl nikdo zraněn a neshořel žádný dům, uvedl server deníku El Día.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? | Blesk

Výzvu úřadů k evakuaci podle oficiálních údajů uposlechlo 13.000 lidí. Část už se jich ovšem do svých domovů vrátila, napsala agentura DPA. Ubytovacích zařízení zřízených státem využilo 969 lidí, kteří si s sebou vzali na 300 domácích mazlíčků, uvedly dnes úřady.

Úřady vydaly pro většinu území Tenerife varování před špatnou kvalitou ovzduší. Obyvatelům se doporučuje nevětrat a nevyvíjet venku fyzicky namáhavé činnosti. Obyvatelé by při pohybu pod širým nebem měli používat respirátor. Varování platí i pro správní středisko Santa Cruz de Tenerife, píše agentura Reuters.

Hasičský sbor na Tenerife na sociální síti X, dříve twitteru, informoval o „klidné noci“. S plameny bojuje nepřetržitě 300 hasičů, během dne se k nim přidávají hasicí letadla a vrtulníky. Pomáhá jim také asi 300 policistů, logistiků nebo dobrovolníků.

„To nejhorší už je za námi,“ řekl dnes o požáru premiér regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo, napsala agentura Reuters. Clavijo také dodal, že se se jedná o jeden z nejhorších požárů na Tenerife za posledních 40 let. Policie považuje za prokázané, že za ním stojí žhář.

V sobotu agentura Reuters uvedla, že oblíbené turistické oblasti požár dosud nezasáhl. Obě letiště na ostrově pokračují v obvyklém provozu.

Zhruba 200 klientů má na Tenerife cestovní kancelář Čedok. Ubytovaní jsou především v jižní části ostrova, řekla ČTK mluvčí Kateřina Pavlíková. Několik turistů podle ní projevilo zájem o změnu hotelu, čemuž firma vyhověla a o víkendu je na vlastní náklady přestěhovala, doplnila mluvčí.

„V letoviscích služby fungují, stejně tak jsou naše hotely v dostatečné vzdálenosti (od požáru). K obavám není důvod,“ řekla. S cestovní kanceláří Fischer je na Tenerife mezi 150 a 200 klienty, k přesunům do jiných hotelů nebo evakuaci dosud nedošlo.

Někteří cestující se s dotazy ohledně aktuálního vývoje obracejí na callcentrum společnosti, s požáry na řeckém ostrově Rhodos ale situace zdaleka není srovnatelná, uvedl mluvčí Jan Bezděk.

Požár na Tenerife vypukl ve středu v hornatém národním parku v oblasti sopky Teide a rychle se rozšířil. Požáry na Kanárských ostrovech jsou běžné, většinou se jim ale nevěnuje tolik pozornosti, neboť je hasiči rychle dostanou pod kontrolu. Nyní je situace jiná, protože šíření ohně pomáhají vítr a vyschlá vegetace. Zasažená oblast je také obtížně přístupná po zemi a hasiči se musejí spoléhat především na letadla.

Video  Požáry na Kanárech: Španělský ostrov Tenerife v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Julie1 ( 21. srpna 2023 18:24 )

Pokud v místě nebyla bouřka musejí to být nepochybně žháři. Je zvláštní, že hoří ve všech zemích vyspělého západu s převahou křesťanů. Neslyšela jsem o požáru v arabských zemích. JAK JE HLÍDANÉ ÚZEMÍ? SATELITNÍ SLEDOVÁNÍ? Doufám, že se tomu někdo věnuje.

9876543 ( 21. srpna 2023 14:58 )

Nejvíce je mi líto bezbranných zvířat, hlavně žijících volně. Všude tam, kde jsou tak rozsáhlé požáry, pokud je prokazatelné, že za požáry stojí člověk...upálit bez milosti zaživa.

Zobrazit celou diskusi