Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řecko je znovu v plamenech: Na pomoc vyrazí 70 českých hasičů i s vrtulníkem a fénixem

Aktualizováno -
21. srpna 2023
23:16
Autor: ČTK - 
21. srpna 2023
20:59

Česko pošle Řecku na pomoc s likvidací požárů 70 hasičů, vrtulník Black Hawk s modulem pro letecké hašení a modul pro pozemní hašení. Na síti X, dříve twitteru, to dnes oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Lidé i technika podle něj vyrazí na cestu co nejdříve. Řecko dál bojuje s rozsáhlými lesními požáry, práci tamních hasičů komplikuje silný vítr, který často mění směr.

„Řecko požádalo o pomoc s hašením velkých požárů a my reagujeme. Hasiči vyšlou dva odřady: Modul pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk a modul pro pozemní hašení. Celkem asi 70 lidí, přes 30 kusů techniky. Pracujeme na tom, aby co nejrychleji vyrazili,“ napsal Rakušan.

Hasiči na síti X doplnili, že oba moduly budou přes noc chystat na odjezd. Kromě vrtulníku pošlou Řecku i nádrže, z nichž bude možné hasicí vaky plnit vodou přímo v terénu. „Nasazení odřadu předpokládáme na sedm dní,“ uvedli hasiči. Součástí týmu je podle nich tým pražských zdravotníků, kteří by měli hasičům zajišťovat podporu.

Následně se k hasičům přidali také pražští záchranáři. „Můžeme potvrdit, že během zítřejšího dne vyrazí naši záchranáři a řidiči společně se speciálem Fénix jako součást hasičského odřadu na pomoc do Řecka,“ oznámili večer. Vozidlo Fénix je speciální kamion záchranné služby určený pro situace s větším počtem zraněných, ale může sloužit i třeba jako dočasné útočiště evakuovaných. Pojme až 12 ležících lidí na sklopných lůžkách.

Řecko se potýká s rozsáhlými požáry od poloviny července, kdy zasáhly střední a jižní část ostrova Rhodos. Hořelo například i u severovýchodního řeckého přístavního města Alexandrupoli, kde se ale oheň podařilo dostat z velké části pod kontrolu. Nový požár se v noci na dnešek rozhořel v oblasti Bojótie západně od Athén, další požáry vypukly odpoledne na druhém největším řeckém ostrově Euboia a také v přírodním parku Dadia na severovýchodě Řecka.

Video  Požáry na Rhodosu: Chaos během evakuace turistů (22. 7. 2023)  - reprofoto Twitter AlertChannel
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi