Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tragédie u libyjských břehů: Nejméně 55 lidí včetně žen a dětí utonulo ve snaze dostat se do Evropy

Aktualizováno -
26. dubna 2023
19:55
Autor: ČTK - 
26. dubna 2023
19:08

Nejméně 55 lidí, včetně žen a dětí, se v úterý utopilo po ztroskotání plavidla u libyjských břehů. Informovala o tom dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Na gumovém člunu se do Evropy pokoušelo dostat šest desítek migrantů, pět jich neštěstí přežilo, zachránila je libyjská pobřeží stráž.

Mluvčí IOM Safa Msehliová podle agentury AP uvedla, že mezi přeživšími jsou tři muži z Pákistánu, jeden Egypťan a dítě ze Sýrie. Člun se podle ní převrhnul nedlouho po vyplutí z Gasr Garabulli (Castelverde) nedaleko Tripolisu. Pobřežní stráž podle ní dosud z moře vylovila těla devíti mužů a jednoho dítěte.

„Tohle krveprolití na moři musí skončit. Státy musí plnit svou povinnost zachraňovat životy,“ uvedla na twitteru Msehliová.

Letos se ve střední části Středozemního moře podle IOM utopilo nejméně 537 lidí, z toho 441 za první tři měsíce, což je nejvyšší počet za posledních šest let. Více než 4300 migrantům letos pobřežní stráž Libye ve snaze přeplout moře do Evropy zabránila.

Běženci bývají oběťmi pašeráků a ti, které u libyjských břehů zachytí pobřežní stráž, jsou umisťováni do detenčních center, v nichž podle OSN mnohdy panují nelidské podmínky. Dochází v nich k bití, sexuálnímu násilí, mučení a zotročování. Zneužívání navíc podle agentury AP mnohdy doprovází snaha o získání peněz od rodin zadržovaných osob, kterým je teprve poté umožněno opustit Libyi na lodích pašeráků.

K porušování práv migrantů v detenčních centrech podle zprávy vyšetřovací komise OSN zveřejněné letos v březnu přispěla i finanční podpora, kterou libyjským úřadům poskytovala Evropská unie na zadržení a zastavení běženců.

Ropná velmoc Libye po pádu diktátora Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo lidové povstání s pomocí vojenské intervence NATO, upadla do chaosu. O moc tam léta soupeří znesvářené administrativy se spřízněnými milicemi.

diskutujici ( 27. dubna 2023 05:30 )

No k tomu bych dodal jenom ....­....­....­....­....­....­....­.....

Zobrazit celou diskusi