Držitelka dvou Oscarů Angelina Jolie má spoustu názorů na dění kolem sebe a nebojí se je říkat veřejně. Teď na svém instagramu vydala obsáhlé prohlášení, ve kterém se vyjádřila k válce v Izraeli a Pásmu Gazy. Nejprve zdůraznila, že stejně jako miliony dalších lidí po celém světě i ona zůstala rozčílená a otřesená po brutálních teroristických útocích Hamásu ze 7. října. U toho ale nezůstala – a tím naštvala spoustu lidí. 

„Co se stalo v Izraeli, je akt teroru. To ale nemůže ospravedlnit bombardování civilního obyvatelstva v Gaze, které nemá kam jít, nemá žádný přístup k potravinám a vodě, žádnou možnost evakuace, ani základní lidské právo překročit hranice a dostat se do bezpečí,“ napsala herečka. 

Angelina s uprchlíky pracuje už 20 let, a v problematice se proto dobře vyzná. „Populace Gazy čítá přes dva miliony lidí, z nichž polovina jsou děti, které už dvě desítky let žijí uvězněné blokádou a bez vlastního státu. Těch pár nákladních aut s pomocí, které se tam dostanou, jsou jen zlomkem toho, co je potřeba,“ pokračovala. Náklaďáky s pomocí dříve do oblasti jezdily denně, teď to ale není možné. Kvůli nepřetržitému bombardování navíc každý den vzniká další a další potřeba pomoci. Lidé na místě jsou odříznuti od vody, potravin, léků, ale i elektřiny a internetu.

„Odepírání základní pomoci, pohonných hmot a vody je kolektivní trestání lidí. Lidskost vyžaduje okamžité zastavení palby. Na palestinských i izraelskýchh životech – a životech všech lidí na světě – záleží stejně,“ napsala Angelina. Sama prý štědře podporuje Lékaře bez hranic a své fanoušky vyzvala k tomutéž. 

Ne každý ovšem její názory vítal s otevřenou náručí. Herečku okamžitě zaplavily tisíce naštvaných komentářů od lidí, podle kterých se má postavit na stranu Izraele, nebo naopak se proti Izraeli rázněji vymezit. 

Video
Video se připravuje ...

Angelina Jolie na Ukrajině: Sirény ji donutily prchnout do bezpečí. Lviv.Media, reuters

Fotogalerie
77 fotografií