Velmi blízké přátelství Angeliny Jolie s ruským oligarchou Yurim Sheflerem bylo odhaleno díky e-mailu zaslaném „vodkabaronem“ této „áčkové“ herečce. Zve ji v něm totiž k tomu, aby i se svými šesti dětmi strávila noc na jeho skotském zámku, respektive v jeho honosném domě na panství Tulchan v oblasti Speyside  a to pouhý měsíce poté, co na něj proti vůli Brada Pitta přepsala svou polovinu vinic za 8,5 milionu dolarů (199 milionů korun). 

Tento krok mezi bývalými manželi rozpoutal velkou válku, která ještě stále zuří. Poté, co Jolie v říjnu 2021 prodala svůj podíl na jejich francouzském vinařství Chateau Miraval společnosti Sheflera, Pitt ji zažaloval za porušení smlouvy - a Sheflerovu společnost obvinil z „pokusu o nepřátelské převzetí obchodu s vínem“.  Shefler ho na oplátku nařknul ze „sabotáže“ obchodního vztahu mezi ním a Angelinou, představitelkou pohádkové „záporačky“ Maleficent

Pitt a Jolie, kteří se rozešli v roce 2016, koupili vinici na jihu Francie společně v roce 2008. Dali za ni přibližně 27 milionů dolarů (632 milionů korun) a stali se 50/50 vlastníky nemovitosti i vinařského podniku. O všech důležitých rozhodnutích se měli společně informovat. Přesto Angelina prodala pod cenou svůj podíl společnosti Tenute del Mondo, vinařské divizi skupiny Stoli, kterou vlastní právě ruský podnikatel Shefler. 

Podle Pitta se tak Jolie pokusila „úmyslně poškodit“ pověst jejich společného podniku a „neoprávněně se obohatit“ - do vinic a vinařství prý prokazatelně investoval mnohem více nežli jeho lepší polovička. A i když ji Pitt žádal, zda by mu svou část neprodala, ona za jeho zády uzavřela dohodu s Sheflerem - údajně natruc herci, jelikož byla tehdy rozzlobená rozhodnutím soudu kvůli péči o jejich děti.

Video
Video se připravuje ...

Angelina Jolie a její dcery na filmovém festivalu v Římě! Profimedia

Brad žaloval Angelinu a Angelina naoplátku žalovala jeho - požadovala po něm 350 milionů dolarů (více než 8 miliard), jelikož prý „promrhal majetek společnosti a utratil miliony dolarů za marnostní projekty“, jako například renovace bazénu a vybudování nahrávacího studia na pozemku. Rovněž měl „vyrabovat“ společný obchod s vínem, který používal jako svou „osobní pokladničku“. Jejich víno přitom vždy slušně prosperovalo... alespoň než se do podniku vložil ruský oligarcha.

Shafler se k soudním tahanicím nechal slyšet, že k transakci prodeje Miraval, francouzské vinice, dochází v Evropě, a proto se na ni vztahují úplně jiné zákony - přestože se spor řeší v USA. „Může to být ruský oligarcha, ale musí hrát podle stejných základních pravidel jako kterýkoli jiný účastník sporu v Kalifornii,“ dodává k tomu tým Pitta s tím, že Shafler „zatajuje kritické důkazy vysoce relevantní pro jurisdikci soudu nad nimi“. Jak tohle všechno dopadne, to je ještě hodně ve hvězdách...

Fotogalerie
67 fotografií