O tom, že si spolu koupí nádhernou vinici Miraval na jihu Francie, měli Brad Pitt (59) a Angelina Jolie Voightová (48) jasno od první chvíle, kdy pozemek spatřili. Krátce nato navíc Angelina zjistila, že je těhotná s dvojčaty (14), a koupi se proto snažili co nejvíce uspíšit. Když přišly děti na svět, přivezli si je manželé poprvé právě sem. Sídlo si rodina oficiálně pořídila 8. května 2008 za 25 milionů eur (600 milionů korun). 

Lukrativní byznys

Vinice Miraval byla prý prvním místem, kde Brad spatřil Angelinu upřímně se usmívat. Rodina zde proto trávila velké množství času... A rozsáhlé pozemky s vinicí na sebe navíc slušně vydělávaly. 

Areál měl vlastní značku kosmetiky, prodával se med, olivový olej, speciální víno Miraval Côtes de Provence rosé a v Miraval Studios se nahrávala hudba. Jen tržby za víno dosáhly v roce 2021 50 milionů amerických dolarů, tedy přes miliardu českých korun. 

Nákladná rekonstrukce

Manželé sídlo zrekonstruovali a namísto provensálského stylu se rozhodli pro styl kalifornský. Kolem stovky let staré kamenné kapličky si vybudovali parkoviště. Oblast to byla skutečně luxusní: v okolí tehdy žili například Johnny Depp (60) se svou tehdejší manželkou Vanessou Paradisovou (57), George Lucas (79), George Clooney (62) nebo John Malkovich (69). 

Rodinu doplňovaly tři chůvy (jedna z Vietnamu, jedna z Konga a jedna z USA), dva osobní asistenti (ti ale v rezidenci nebydleli), osobní šéfkuchař, pomocná kuchyňská síla, hospodyně, dvě uklízečky, řidič a čtyři bodyguardi. 

Problém s doložkou

Manželé ale při koupi udělali jednu velkou chybu... Právník tehdy navrhoval, aby součástí smlouvy byla i klauzule o tom, že oba z manželů budou mít přednostní právo na odkup podílu toho druhého, pokud se někdy rozvedou. Naivní Brad ale tehdy doložku odmítl s tím, že je naprosto zbytečná, protože jsou oba rozumní lidé. 

Namísto toho Brad dodnes tvrdí, že manželé uzavřeli ústní dohodu, že své části usedlosti ani jeden z nich nikdy neprodá. Nutno podotknout, že Angelina existenci takovéto dohody vždy sveřepě popírala. 

Spor o děti

Nakonec pro Brada Pitta došlo na nejhorší a Angelina se skutečně rozhodla svého podílu zbavit. Ve vyostřeném sporu rozvádějících se manželů pro ni bylo poslední kapkou rozhodnutí soudu, které Bradovi udělilo nárok na sdílenou péči o děti. Angelina přitom tvrdila, že ji i děti týral. 

Naštvaná herečka se pak rozhodla svůj kus vinice prodat. „Drahý Brade,“ napsala Jolie Pittovi 21. ledna 2021. „S těžkým srdcem jsem dospěla k bolestnému rozhodnutí.“ Začala tím dobrým: jak byla nadšená, když koupili Miraval, a zmínila své hezké vzpomínky na toto místo. Pak se zaměřila na to špatné: konec jejich rodiny a „podnikání, které se točí kolem alkoholu“.

„Snažila jsem se zůstat k tomu podniku otevřená, vnímat ho jako něco, co by mohlo být pro naši rodinu pozitivní, a proto jsem neodcházela. Teď vidím, jak jste mě chtěli dostat pryč, a tento e-mail vás nejspíš potěší,“ napsala ex-manželovi a několika dalším lidem ze společnosti. 

Potíže s dohodou

„Miraval pro mě zemřel v září 2016,“ napsala s odkazem na Pittův údajný výbuch vzteku na palubě letadla, při kterém napadl ji i jednoho z jejich synů. „Vše, co jsem od té doby viděla, to bohužel potvrdilo,“ pokračovala.

Pitt se rozhodl koupit její polovinu Miravalu a v únoru 2021 se dohodli, že Jolie zaplatí 54,5 milionu dolarů (1,2 miliardy korun) za celý její podíl včetně nerozděleného zisku. A k dohodě by možná i došlo, nebýt sporu o smlouvu o mlčenlivosti.

Naštvaná Angelina

Jolie totiž ve své oficiální stížnosti tvrdí, že poté, co v rámci řízení o svěření dítěte do péče předložila zapečetěný dokument, v němž nabízela důkazy o svých obviněních z domácího násilí, požadoval Pitt dohodu o mlčenlivosti, která by Jolie „zakázala mimo soudní jednání hovořit o jakémkoli Pittově osobním chování vůči ní nebo rodině“. Označila to za „nesmlouvavý příkaz k mlčení“ a vůbec se jí to nelíbilo.

Zdroj blízký Pittovi tvrdí, že dohoda o mlčenlivosti se týkala výhradně Miravalu. Šlo prý pouze o „standardní“ opatření, které má zajistit, „aby prodávající nepoškodil hodnotu majetku poté, co za něj dostal zaplaceno"“. Podle stížnosti Jolie Pitt od obchodu odstoupil, když nechtěla souhlasit s dohodou o mlčenlivosti, zatímco Pittova stížnost vytýká Jolie, že přerušila jednání jako odvetu za rozhodnutí soudu o sdílené péči o děti.

Video
Video se připravuje ...

Páry, které se daly dohromady během natáčení Videohub

Fotogalerie
227 fotografií