Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi jsou v kontaktu s 11 lidmi v Gaze: 8 z nich má české občanství a chtějí evakuovat

Autor: ČTK, swp - 
5. listopadu 2023
14:05

Česká diplomacie je podle svého šéfa Jana Lipavského (Piráti) ve spojení s 11 lidmi, kteří mají zájem o evakuaci z Pásma Gazy. U osmi z nich se ví, že mají české občanství. U dalších lidí se diplomacie snaží zjistit podrobnosti. Lipavský to dnes řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct.

Pro přesun je potřeba souhlas Egypta. Ten zatím podle informací z posledních dní dostali čtyři lidé s českým pasem. Není však jasné, zda byli schopni palestinské území opustit. Celkem Gazu od středy do soboty opustilo podle agentur asi 1100 lidí.

V sobotu úřady v Pásmu Gazy přestaly přes hraniční přechod do Egypta pouštět čekající osoby se zahraničními pasy. Mluvčí palestinské správy přechodu Rafáh podle deníku The New York Times (NYT) uvedl, že podmínkou pro obnovení odchodů je „koordinovaná evakuace“ palestinských raněných.

Jediná cesta z Gazy

Vývoj navazuje na páteční incident u nemocnice Šífa, kde izraelský úder zasáhl konvoj palestinských sanitek. Izraelci tvrdí, že sanitky používala „teroristická buňka Hamásu“, podle záchranářské organizace Palestinský červený půlměsíc konvoj převážel pacienty k Rafáhu a izraelský útok vyřadil z provozu vozidlo, v němž byla 35letá žena ve vážném stavu.

Palestinci nyní požadují záruky, že sanitkám s pacienty bude umožněno bezpečně projet k hranici. „Žádní držitelé zahraničních pasů nevycestují z Pásma Gazy do koordinované evakuace raněných z nemocnic v Gaze a na severu k přechodu Rafáh,“ citoval NYT mluvčího úřadů pod kontrolou Hamásu.

Přechod Rafáh je momentálně jedinou oficiální cestou ven z Gazy, kde izraelská armáda stupňuje vojenské operace s cílem zničit hnutí Hamás.

Ve středu po intenzivním vyjednávání několika stran začali do Egypta odcházet první z tisíců cizinců a lidí s dvojím občanstvím, kteří po začátku války zůstali v Gaze uvězněni. Egypt také přijal desítky pacientů z palestinských nemocnic, které za prohlubující se humanitární krize nedokážou poskytovat adekvátní péči.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Lipavský po návratu z Izraele: Pryč chtějí desítky Čechů  - ČTK
Video se připravuje ...

stoura ( 7. listopadu 2023 05:32 )

Uživatel_5522193 ( 5. listopadu 2023 16:35 )

Aby tam pak nerozdával občanství místo medailí, které se nepodařilo udat teď v rijnuz🤪

Uživatel_5522193 ( 5. listopadu 2023 16:33 )

Pablb L.zase polemizuje, proč mu někdo nedá...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa