Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oběti z areálu největší nemocnice v Gaze skončily v hromadném hrobě. Mezi 179 těly bylo i 7 novorozenců

Autor: ČTK, lig - 
14. listopadu 2023
10:42

V areálu nemocnice Šífa ve městě Gaza, která je od víkendu bez elektřiny a kolem níž svádí boje izraelská armáda s palestinskými ozbrojenci z hnutí Hamás, pohřbili dnes 179 těl v hromadném hrobě. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na ředitele nemocnice. Mezi pohřbenými bylo i sedm novorozenců, kteří původně museli být umístěni v inkubátorech, a 29 pacientů z jednotky intenzivní péče. Situace je podle BBC kritická také v dalších nemocnicích v Pásmu Gazy, z nichž nyní funguje asi jen třetina. Ty ve střední části a na jihu jsou přeplněné pacienty i uprchlíky, kteří se tam často pěšky či na povozech tažených osly přemístili, aby našli úkryt před izraelským bombardováním.

„Byli jsme nuceni je pohřbít do hromadného hrobu,“ řekl AFP lékař Muhammad abú Salmíja. Popsal také, že v nemocničním areálu jsou další mrtvá těla. „Ani chlazení márnic nefunguje,“ dodal. Podle novináře, který je v nemocnici a jehož citovala rovněž AFP, je v nemocnici cítit „pach rozkládajících se těl“. Novinář také uvedl, že boje a ostřelování v Gaze pokračovaly celou noc, i když méně intenzivně než v předchozích nocích. Izraelské tanky jsou u bran nemocnice, v jejím podzemí má podle armády strategický úkryt Hamás.

Situaci v nemocnici Šífa, která je hlavním takovým zařízením v Pásmu Gazy, popsal i chirurg organizace Lékaři bez hranic. Podle něj tam kromě elektřiny chybí i voda a jídlo. „Před hlavní branou jsou mrtví i zranění pacienti. Ti, co potřebují lékařskou péči, nemáme jak přivézt. Je tady také sniper, který na ně střílel,“ popsal chirurg.

Izraelská armáda nechala o víkendu z nemocnice odejít tisíce lidí, včetně lehce zraněných. Před jejím příchodem tam bylo podle AP asi 1500 pacientů, stejný počet zdravotníků a na 15.000 uprchlíků. Podle téhož zdroje tam je nyní asi 650 pacientů, 500 zdravotníků a na 2500 lidí, kteří v nemocnici hledali úkryt před bombardováním.

Vážně zranění pacienti a novorozenci umístění v inkubátorech se ale z nemocnice jen tak nedostanou. Izraelská armáda v sobotu slíbila, že pomůže s evakuací nejmenších dětí z nemocnice. Zatím se tak ale nestalo. Dnes armáda zveřejnila na sociální síti fotografii, na níž vojačka v podzemní garáži nakládá do sanitky několik inkubátorů. Armáda uvedla, že jsou pro transfer novorozenců z Gazy. Podle BBC ale nesdělila, z jaké nemocnice hodlá děti převézt. Není ani jasné, kde byl záběr pořízen.

„Jsme v centrální části Pásma Gazy a většina bojů se odehrává stále ve městě Gaza. Takže tady je zatím relativní klid, ale i nám dochází voda a potraviny,“ řekl BBC kardiolog Ibráhím Matar u nemocnice Mučedníků al-Aksá. „Vidíme, jak se stav pacientů zhoršuje kvůli nepřetržité bolesti a infekcím,“ dodal s tím, že nemocnice je v oblasti, kam izraelská armáda poslala Palestince, že tam budou v bezpečí. Ale i na toto místo podle dřívějších zpráv úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA dopadají bomby.

Kvůli izraelskému bombardování a zastavení dodávek energie, paliva, potravin i léků, které jsou odvetou za útok palestinského hnutí Hamás ze 7. října na Izrael, je kritická situace též v několika málo nemocnicích v Pásmu Gazy, které ještě v omezeném režimu fungují. Z celkem 35 nemocnic v oblasti jich je nyní v provozu jen asi třetina.

Palestinský Červený půlměsíc v pondělí na síti X uvedl, že také v nemocnici Amal ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy přestal fungovat jediný velký generátor elektřiny. Ohroženy jsou tam tak nyní životy asi 90 pacientů. Nemocnice má už jen malý generátor, který dodává elektřinu do porodnice a pro nouzové osvětlení. I jemu dojde palivo do 24 hodin.

K ochraně nemocnic v Pásmu Gazy vyzval v pondělí i americký prezident Joe Biden. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan v pondělí novinářům podle televize Al-Džazíra řekl, že není schopen posoudit, zda si Izrael počíná v souladu s válečným právem.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

MarekBadatel ( 14. listopadu 2023 22:47 )

Potenciální ohnisko nakažlivých nebezpečných nemocí. Aby se Izraelci hodně nedivili.

kaonkl ( 14. listopadu 2023 14:50 )

Tady si izraelská hrdinná armáda měla nechat udělat fotku. U hromadného hrobu,vedle zemřelých / umírajících dětech.

Zobrazit celou diskusi