Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Palestinci popsali katastrofální situaci v nemocnicích. Umírají í miminka, tvrdí

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2023
19:45

V nemocnici Šífa ve městě Gaza zemřelo už 34 pacientů včetně sedmi novorozenců, když této největší nemocnici v palestinském Pásmu Gazy v sobotu došlo palivo do generátorů elektřiny nezbytné pro provoz životně důležitých přístrojů. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na úřady v Gaze, které spravuje hnutí Hamás. Ty dnes také uvedly, že mimo provoz jsou už všechny nemocnice na severu Pásma Gazy včetně další velké nemocnice Kuds. Izraelská armáda mezitím oznámila, že z těsné blízkosti této nemocnice na ni zaútočili ozbrojenci Hamásu. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) tvrdí, že kvůli nedostatku paliva bude do 48 hodin nucen ukončit vlastní provoz.

„Bohužel nemocnice (Šífa) už nefunguje jako nemocnice,“ napsal v neděli na síti X Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO), jíž se podle něj podařilo obnovit spojení se zdravotníky v této nemocnici. Podle agentury AP, která se odvolává na ředitele nemocnice, je tam nyní asi 650 pacientů, 500 zdravotníků a na 2 500 lidí, kteří v ní hledali úkryt před masivním izraelským bombardováním.

Před příchodem izraelské armády, která v okolí nemocnice Šífa už několik dní svádí boje s ozbrojenci z Hamásu, bylo podle AP v této nemocnici asi 1 500 pacientů, stejný počet zdravotníků a na 15 000 uprchlíků. Izraelská armáda nechala o víkendu odejít tisíce lidí, včetně lehce zraněných. Vážně zranění pacienti a novorozenci umístění v inkubátorech se ale z nemocnice jen tak nedostanou. Poté, co nemocnici došlo palivo, přemístili zdravotníci novorozence na běžná lůžka. Izraelská armáda v sobotu slíbila, že pomůže s evakuací nejmenších dětí z nemocnice. V neděli nicméně uvedla, že na plánu pro evakuaci dětí se stále pracuje.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Izraelský prezident Jicchak Herzog v neděli uvedl, že Šífa je plně funkční. Tvrzení o zastavení dodávek elektřiny nemocnici je podle něj výmysl hnutí Hamás, které využívá civilisty jako živé štíty a jehož členové se ukrývají v tunelech pod nemocničním areálem.

Boje probíhaly také v těsné blízkosti druhé velké nemocnice v severní Gaze Kuds, která je podle úřadů rovněž mimo provoz. Palestinský Červený půlměsíc podle agentury Reuters uvedl, že okolí nemocnice je pod silnou palbou a konvoj vyslaný k evakuaci pacientů a personálu se nemohl k objektu dostat.

Izraelská armáda oznámila, že u nemocnice zlikvidovala buňku „přibližně 21 teroristů“ v odvetné palbě poté, co ti se u vchodu do nemocnice přimíchali mezi civilisty, kteří se z ní snažili odejít, a zahájili střelbu na izraelské vojáky. Armáda zveřejnila záběry, které podle všeho ukazují skupinu mužů u vchodu do nemocnice, z nichž jeden má u sebe ruční granátomet a po útoku se vrací zpět do nemocničního areálu.

Izrael v odvetě za útok Hamásu ze 7. října zastavil do Pásma Gazy dodávky potravin, léků, paliva, energie i vody. Dodávky vody posléze obnovil v omezené míře. Podle některých svědectví lidé pijí i slanou mořskou vodu, odsolovací zařízení v Gaze rovněž kvůli nedostatku energie nefungují.

První humanitární pomoc Izrael do Pásma Gazy povolil až 21. října. Od té doby tam umožnil vjezd jen asi 980 kamionům s potravinami, vodou a léky, což je podle humanitárních organizací stále velmi málo. Před válkou tam vozilo humanitární pomoc asi 500 kamionů denně. Izrael stále neumožňuje dodávky paliva, které potřebují i sanitky či auta pro rozvoz potravin. Izrael tvrdí, že v oblasti je paliva dost a že ho využívá Hamás pro své potřeby a útoky proti Izraeli.

„Za posledních pět týdnů jsme neviděli téměř žádnou pomoc z kamionů, které ji měly přivézt na přechod Rafáh. Dostala se k nám jen balená voda, která se ale rozebrala během dvou minut,“ řekl televizi Al-Džazíra Palestinec, který je nyní ve městě Chán Júnis a který popsal zhoršující se životní podmínky na jihu Pásma Gazy. Tam se evakuovaly statisíce lidí ze severu, kde se vedou pozemní boje a který Izrael masivně bombarduje. Rakety ale dopadají i na jih Pásma Gazy. „Zavřeno je 95 procent pekáren a v těch, co jsou otevřené, se na chleba čeká sedm až osm hodin. Nemáme čistou vodu, palivo ani zdravotnický materiál. Lidé jsou naštvaní a zoufalí,“ dodal uprchlík v Chán Júnisu.

Izrael po útoku Hamásu ze 7. října, který si vyžádal na 1 200 obětí, zahájil odvetné masivní bombardování Pásma Gazy, při němž podle palestinských úřadů zemřelo přes 11 000 lidí, z toho dvě třetiny jsou ženy, děti a nezletilí.

Video  Švagr skotského priméra pomáhá v nemocnici v Gaze zakrvácenému miminku.  - Twitter
Video se připravuje ...

diskutujici ( 14. listopadu 2023 05:11 )

Sorry, ale je mi to úplně fuk.

profano ( 13. listopadu 2023 21:23 )

hlavně

profano ( 13. listopadu 2023 21:23 )

No a? Hlavě ze začátku se tancovalo.

Zobrazit celou diskusi