Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíkem podruhé v životě: Zvi (89) přežil holocaust, teď i řádění Hamásu v Izraeli

Autor: ver - 
14. listopadu 2023
05:00

Devětaosmdesátiletý přeživší holokaustu Zvi Solow očekával, že svůj důchod poklidně dožije ve slunném kibucu Nirim asi kilometr od hranic s Pásmem Gazy. Jeho plány ale překazili bojovníci Hamásu, kteří 7. října vtrhli do vesnice a započali tím válku s Izraelem, píše Daily Mail

Obyvatelé kibucu byli zvyklí na sporadické raketové útoky přicházející z Pásma Gazy. „Hamás sem čas od času zavítal, ale tohle bylo jiné,“ popsal Solow, jehož rodina utekla z Polska v roce 1940. „V sobotu ráno jsme spali, když jsme uslyšeli arabštinu. Na našem trávníku stáli ozbrojení mladíci, mluvili mezi sebou arabsky a chodili od jednoho domu k druhému,“ pokračoval. 

Zviovi britsko-izraelští sousedé Nadav Popplewell a jeho devětaosmdesátiletá matka Channah Peri byli oba uneseni a Channahčin další syn Roi byl při útoku zavražděn. „Unesli naše sousedy, ale nám se podařilo zamknout dveře. Jinak bych s vámi dnes nemluvil,“ řekl bývalý akademik Solow. 

„Čekali jsme sedm hodin, než přijede armáda. Měli tu být, ale nebyli. Schovávali jsme se a potom jsme uslyšeli střelbu,“ vyprávěl Solow. „Po chvíli se vše uklidnilo, ale my jsme dál zůstávali doma. Všechno bylo zamčené, aby se nikdo nedostal dovnitř. Nakonec přišla izraelská armáda, hlídala nás skoro celý den, dala nám jídlo a pak jsme byli evakuováni,“ řekl. 

„Byli jsme s dalšími čtyřmi sty lidmi. Tolik lidí zemřelo, tolik bylo uneseno. Samozřejmě, že jsme měli strach,“ popsal Solow. „Zažil jsem druhou světovou válku i několik válek v Izraeli, ale tohle bylo něco jiného,“ dodal. 

Ta osudná sobota byla posledním dnem, kdy Solow a jeho jednaosmdesátiletá žena Osnat viděli dům, ve kterém společně žili od roku 1959. „Jsem zase uprchlík, i když tentokrát v lepších podmínkách,“ uzavřel Solow. 

Od té doby je Solow zase uprchlíkem, stejně jako před mnoha lety. Tentokrát žije v jiném kibucu na jihu Izraele poblíž Eilatu. „Byl jsem znovu v nebezpečí a vzpomněl jsem si na to, jak jsem jako dítě utíkal před nacisty,“ řekl. „Tehdy jsem se k smrti bál. Ano, bylo mi pouhých šest let, ale stejně jsem na tu dobu znovu myslel,“ dodal. 

Kibbutz Nirim a mnoho dalších nyní leží v zakázané vojenské oblasti na okraji Gazy, kam civilisté nemají povolen vstup kvůli probíhající válce proti Hamásu. 

Video  Kraus v Hráčích: Mé pochopení pro Araby skončilo 7. října. Nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Lomikel ( 14. listopadu 2023 18:15 )

ale di, ty brepto. A utři si zpocené čelo...

Zobrazit celou diskusi