Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zásah Izraelců v největší nemocnici Gazy: „Pacienti křičí strachy.“ V Šífě našli zbraně, rukojmí ne

Autor: ČTK, simao, lig - 
15. listopadu 2023
10:58

Izraelská armáda dnes oznámila, že v nemocnici Šífa ve městě Gaza našla zbraně, což podle ní dokládá, že tam palestinské radikální islamistické hnutí Hamás mělo velitelský štáb. Informoval o tom server The Times of Israel. Podle něj armáda rovněž sdělila, že v nemocnici nenašla známky toho, že by tam Hamás držel některé z rukojmích, které unesl 7. října při útoku na jih Izraele. Agentura Reuters s odvoláním na jednoho z lékařů napsala, že lide v nemocnici se musí držet dál od oken, protože na budovy se střílí. Tento lékař rovněž popřel, že by Hamás měl v nemocnici velitelství.

  • V okolí nemocnice Šífa, která je největší a nejspecializovanější nemocnicí v Pásmu Gazy, svádí izraelská armáda už několik dní boje s palestinskými ozbrojenci.
  • V noci na dnešek vnikla do nemocničního areálu, kde je podle místních úřadů několik tisíc lidí, z toho asi 600 pacientů, včetně několika desítek novorozenců, z nichž někteří jsou závislí na inkubátorech.
  • Do nemocnice se také ukryly tisíce lidí před izraelskou ofenzivou a bombardováním, velká část z nich ale během posledních dnů odešla, což jí izraelská armáda umožnila.
  • Deník Haarec s odvoláním na mluvčího izraelské armády informoval o tom, že v nemocnici jsou s velkou pravděpodobností i rukojmí unesená hnutím Hamás 7. října z Izraele. Izraelská armáda dnes ale sdělila, že v Šífě nenašla známky toho, že by tam Hamás držel některá z rukojmích.
  • Agentura AFP již v neděli informovala, že izraelský úder zcela zničil jednu z budov nemocnice Šífa. „Dvoupatrová budova oddělení srdečních chorob byla při leteckém útoku zcela zničena,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví v Gaze Júsuf Rič.
  • „Bohužel Šífa už nefunguje jako nemocnice,“ napsal v neděli na síti X Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO), jíž se podle něj podařilo obnovit spojení se zdravotníky v této nemocnici.
  • Již při rozsáhlé pozemní ofenzivě izraelské armády v Pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009 izraelští představitelé tvrdili, že Hamás nemocnici používá jako své útočiště a bunkr, neboť věděl, že bude ušetřena náletů.

Izraelská armáda dnes uvedla, že v nemocnici při její akci nedochází k žádným střetům s civilisty. Šéf nemocnic v Gaze Muhammad Zakút agentuře AP telefonicky sdělil, že pacienti v nemocnici Šífa jsou vyděšení. „Křičí strachy... nemůžeme pro pacienty nic udělat, jen se modlit,“ dodal.

Izraelská armáda sdělila, že v nemocnici Šífa provádí „přesné a cílené operace proti Hamásu“ a že někteří vojáci umí arabsky a doprovází je zdravotníci.

Podle televize Al-Džazíra vojáci procházejí nemocniční objekty místnost po místnosti. Armáda také zřídila elektronická kontrolní zařízení u vchodů do nemocnice a vyzývá lidi, aby přes ně procházeli. Podle některých zdrojů se mají shromáždit na dvoře areálu a budou evakuováni. Není ale jasné kam.

Šífa byla před současnou válkou Izraele s Hamásem nejlépe vybavenou nemocnicí se specializovanými lékaři, ve které se léčili vážně nemocní pacienti. Jejich evakuace by podle ošetřujícího personálu byla obtížná i za těch nejlepších podmínek a bez bojů v ulicích.

Na jihu Pásma Gazy navíc fungují nemocnice už jen v omezeném režimu a jsou přeplněné. Na severu Pásma Gazy, kde se nachází i město Gaza, už jsou všechny nemocnice až na jednu mimo provoz kvůli izraelské blokádě.

Nemocnice Šífa je od víkendu bez elektřiny, protože jí podle místních zdravotníků došlo palivo do generátorů. V důsledku toho zemřely nejméně tři desítky pacientů a několik novorozenců, kteří museli být předtím v inkubátorech. Izrael tvrdí, že do nemocnice dnes dovezl zdravotnický materiál i inkubátory.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

Zobrazit celý online

Video  Izraelská armáda v akci: Evakuace zraněného vojáka z Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

Lomikel ( 17. listopadu 2023 06:17 )

bohužel, to nelze, pan doktor tě na tábor nepustí, ponechá tě v detenci...

Eda Sztwiertnia ( 17. listopadu 2023 03:31 )

Eda Sztwiertnia ( 17. listopadu 2023 01:34 )

Našli a nebo nastrčili?

Megera z Makrel ( 16. listopadu 2023 17:26 )

👍🏻👍🏻👍🏻

Jindřich Lacina ( 16. listopadu 2023 16:21 )

povíš mi to v táboře...

Zobrazit celou diskusi