Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svět v šoku po střelbě na fakultě. Král Karel III.: Modlíme se za naše přátele v Česku!

Aktualizováno -
22. prosince 2023
16:49
Autor: ČTK, ver - 
21. prosince 2023
19:10

Po čtvrteční tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se množí šokované reakce zahraničních státníků. Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřila nad pátečním ránem i americký prezident Joe Biden. „Jsme připraveni poskytnout další pomoc, pokud to bude třeba,“ uvedl. Pomoc už dříve nabídli prezidentka Zuzana Čaputová či premiér Robert Fico nabídla Česku pomoc. Britský král Karel III. poslal českému prezidentovi Petru Pavlovi dopis, kde vyjadřuje lítost nad událostí. Zprávám z Prahy věnovala mimořádnou pozornost světová média.

Britský král Karel III. poslal vzkaz v pátek odpoledne, informoval o tom britský velvyslanec v Česku Matt Field. „Vážený pane prezidente, moje žena a já jsme byli šokováni a zarmouceni, když jsme se dozvěděli o včerejší tragické střelbě na Karlově univerzitě v Praze. Hluboce soucítíme s rodinami a blízkými obětí, kterým posíláme naši nejhlubší soustrast,” uvedl britský panovník.

„V myšlenkách jsme také se studenty této významné instituce. S nesmírnou láskou vzpomínáme na naše cenné návštěvy Prahy v průběhu let a v našich srdcích a modlitbách jsme v tak zoufale těžké chvíli s vámi, našimi přáteli v České republice,“ dodal Karel III.

Americký prezident se k tragické události vyjádřil kolem třetí ráno našeho času. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při dnešní (čtvrteční, pozn. red.) nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl v prohlášení na sociální síti X Biden. Dodal, že americké úřady jsou v kontaktu s českými bezpečnostními složkami. „Jsme připraveni poskytnout další pomoc, pokud to bude třeba,“ uvedl americký prezident.

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že ho šokovala a zarmoutila střelba s velkým počtem obětí na Karlově univerzitě v Praze. Vyjádřil také „svou nejhlubší soustrast příbuzným obětí“ a své přání, aby se zranění co nejdříve uzdravili. „Generální tajemník znovu vyjadřuje svou plnou solidaritu českému lidu a vládě,“ stojí v jeho prohlášení.

Čaputová nabídla pomoc

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na síti X vyjádřila upřímnou soustrast a lítost nad střelbou na pražské Filozofické fakultě UK. Uvedla, že je v kontaktu s českým prezidentem Petrem Pavlem , a nabídla mu případnou pomoc, pokud ji Česká republika bude potřebovat.

„Sleduji zprávy o střelbě na Filozofické fakultě v Praze a myslím na všechny nevinné oběti, jejich příbuzné a přátele. Je mi neuvěřitelně líto, že k takovéto tragédii u našich sousedů došlo v předvečer Vánoc, svátků pokoje a rodiny. Vyjadřuji upřímnou soustrast a chci ujistit, že v této těžké chvíli stojíme při vás,“ vzkázala slovenská prezidentka Čaputová.

Pomoc České republice nabídl i slovenský premiér Robert Fico. Stejně jako jeho maďarský kolega Viktor Orbán také kondoloval blízkým deseti obětí. Orbán uvedl, že se za rodiny obětí modlí.

„Stojíme v této náročné situaci při našich českých bratrech a jsme připraveni poskytnout jakoukoli pomoc, která by zmírnila následky této hrozné tragédie,“ napsal na facebooku Fico.

Orbán střelbu označil za ohavnou. „Jsem hluboce šokovaný. Mé myšlenky a modlitby patří rodinám pozůstalým po obětech,“ napsal na sociální síti X.

Scholz: Hrozná zpráva z Prahy

Německého kancléře Olafa Scholze zpráva o střelbě na univerzitě v Praze hluboce šokovala. Na síti X napsal, že Německo soucítí s českými přáteli a myslí na rodiny a přátele obětí. 

„Hrozná zpráva z Prahy mě hluboce zasáhla,“ napsal Scholz. „Naše myšlenky jsou s rodinami a přáteli obětí, s našimi českými přáteli soucítíme. Zraněným přeji rychlé uzdravení,“ dodal.

Polský prezident Andrzej Duda dal také najevo soustrast rodinám a příbuzným obětí a dodal, že Poláci sdílejí bolest všech, které tato hrozná tragédie zasáhla.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že je hluboce šokován. Podobně se vyjádřili i rakouský kancléř Karl Nehammer a ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Ohlasy z Bílého domu i Kanady

Ve Washingtonu vyjádřil Bílý dům politování nad „nesmyslným násilným činem“ a uvedl, že Spojené státy jsou připraveny poskytnout Česku potřebnou podporu.

Šok z tragické zprávy a soustrast obětem dal najevo také kanadský premiér Justin Trudeau. „Našim českým přátelům vzkazujeme: Kanada truchlí s vámi,“ uvedl Trudeau.

Soustrast pozůstalým i celému Česku vyjádřil také izraelský prezident Jicchak Herzog.

Video  První tiskovka po střelbě v Praze: Vondrášek a Rakušan promluvili o tragédii na filozofické fakultě.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zásah do srdce Evropy

„Útok uprostřed Prahy zasáhl srdce Evropy. Truchlíme. Myslíme na rodiny a přátele obětí a vyjadřujeme jim hlubokou soustrast,“ uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Svému českému kolegovi Janu Lipavskému pak česky vzkázala, že na Čechy myslí. „Upřímnou soustrast Vám všem,“ dodala česky.

Saský ministr vnitra Armin Schuster myslí na české sousedy a společně s nimi truchlí nad mrtvými. Na X napsal, že zraněným přeje brzké uzdravení.

Šok nad dnešní střelbou na Filozofické fakultě v Praze s více než 15 oběťmi vyjádřil i prezident Francie. Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron na síti X napsal, že zprávu přijal s hlubokým pohnutím, a vyjádřil solidaritu s oběťmi a jejich blízkými. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na stejné síti uvedl, že je hluboce šokován. Podobně se vyjádřil také rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Zelenskyj: Jsem hluboce otřesen

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také vyjádřil lítost nad dnešní tragickou událostí. Rodinám obětí vyjádřil soustrast a zraněným popřál rychlé uzdravení.

„Jsem hluboce otřesen zprávou o tragických událostech v Praze, v důsledku kterých byli zabiti a zraněni civilisté,“ napsal Zelenskyj mimo jiné česky na sociální síti X. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a přeji zraněným brzké uzdravení,“ dodal.

Italská premiérka Meloniová vyjádřila soustrast rodinám obětí střelby v Praze a obyvatelům ČR, odsoudila všechny formy násilí, fanatismu a terorismu.

Zármutek nad střelbou v Praze a soustrast rodinám obětí vyjádřili i belgický premiér Alexander De Croo, moldavská prezidentka Maia Sanduová i další hlavy evropských států či vlád a také představitelé unijních institucí, včetně například předsedy Evropské rady Charlese Michela.

Von der Leyenová: Nesmyslné násilí

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes v reakci na střelbu v Praze uvedla, že je šokována „nesmyslným násilím“, které si vyžádalo několik lidských životů, a vyjádřila soustrast rodinám obětí. Šéfka exekutivy EU to uvedla na svém účtu na síti X.

„Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a celému českému národu,“ uvedla von der Leyenová na síti X v reakci na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy. 

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová uvedla, že je útokem na UK v Praze hluboce zděšena. „Je srdcervoucí vidět jednu z nejstarších evropských univerzit jako dějiště teroru. V myšlenkách jsem s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným. Evropa stojí při Česku,“ uvedla Metsolaová na síti X.

Zármutek nad střelbou v Praze a soustrast rodinám obětí vyjádřili mezi jinými také francouzská premiérka Élisabeth Borneová, nizozemský premiér Mark Rutte, belgický premiér Alexander De Croo, moldavská prezidentka Maia Sanduová i další hlavy evropských států či vlád.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

O střelbě na pražské univerzitě dnes informují na předních pozicích všechna významná světová média. Například britská veřejnoprávní společnost BBC ji na svém zpravodajském serveru sledovala jako hlavní aktualitu a americká televize CNN ji měla jako „breaking news“, tedy mimořádné zpravodajství.

Zprávou číslo jedna je dění v české metropoli například také pro server nejčtenějšího německého deníku Bild nebo Die Welt nebo také pro španělský El País. Obdobně je tomu na slovenských zpravodajských serverech jako Denník N nebo Aktuality.sk.

Mezi hlavními zprávami je střelba v Praze na serverech francouzských, italských či švýcarských deníků nebo třeba na webu The Washington Post. O střelbě v Praze hojně informovala také izraelská média, včetně zpravodajského webu The Jerusalem Post. Na síti X o vývoji přinášely informace také arabské televize Al-Arabíja a Al-Džazíra nebo indický zpravodajský web The Times of India.

Video  Střelba na fakultě v Praze  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa