Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policejní prezident si sype popel na hlavu: Omluva za slova o vymyšlených znásilněních

Aktualizováno -
10. srpna 2023
09:46
Autor: ČTK, Mii - 
8. srpna 2023
16:04

Výrok policejního prezidenta Martina Vondráška o tom, že oznámení žen o sexuálním násilí jsou často smyšlená, považuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) za nešťastný. Policie se podle něj v přístupu k obětem sexuálních trestných činů objektivně lepší. Vondrášek nejdříve tvrdil, že jeho slova byla vytržena z kontextu, ve čtvrtek se za ně ale pro deník Právo mluvil. 

„V první řadě bych chtěl říci, že mne velice mrzí a je mi skutečně osobně líto, jestliže moje vyjádření vzbudilo obavy nebo se jinak dotklo kterékoli z obětí sexuálního násilí. Rozhodně to nebylo mým úmyslem, a pokud se tak stalo, upřímně se za tato svá slova omlouvám,“ uvedl pro Právo Vondrášek po několika dnech kritiky. 

„Jsem přesvědčen, že i jednotliví policisté v dozorčích službách základních útvarů jsou v naprosté většině případů na přijetí takto citlivých trestních oznámení připraveni a vědí, jak postupovat,“ dodal policejní prezident s tím, že policie má vyšetřovatelky, které se zabývají mravnostní kriminalitou.

Smolný a nešťastný výrok, míní ministr

Rakušan v úterý uvedl, že s Vondráškem o výroku telefonicky hovořil. „Je to výrok smolný a nešťastný, a to právě kvůli tomu, že Martin Vondrášek jako policejní prezident prosazuje edukaci policistů na všech úrovních,“ řekl ministr. „Je mi to líto, protože Martin Vondrášek není člověkem, který by si myslel, že nemají oběti domácího násilí cokoli oznamovat,“ dodal Rakušan. Zdůraznil, že kdokoli, kdo je obětí jakéhokoli typu násilí, by se neměl bát věc policii oznámit.

„Velmi často, ale velmi často, je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené. Velmi často. Je to dost často i vyšetřovací verzí, musíme prověřit, jestli to, co nám ta žena říká, je pravda. Mně se to stalo osobně v mojí praxi minimálně dvakrát,“ řekl Vondrášek v pořadu Spotlight. „Kriminalista musí brát v potaz opravdu několik verzí a přitom musí být dostatečně empatický a udělat všechno pro to, aby nedošlo k sekundární viktimizaci oběti,“ uvedl policejní prezident.

Vondráškova slova vyvolala kritiku veřejnosti, například advokát Daniel Bartoň serveru Aktuálně.cz řekl, že podle jeho zkušeností je smyšlených oznámení o znásilnění nejvýš 12 procent. Podíl křivých obvinění je podle něj navíc u sexuálních trestných činů stejný jako u jiných skutků. Michaela Studená z iniciativy Pod svícnem na síti X (dříve twitter) uvedla, že Vondráškovův výrok je „plivnutí do tváře všem obětem sexualizovaného násilí, které byly na služebnách sekundárně viktimizovány“.

Podle Amnesty International je v České republice každý rok spácháno zhruba 12 000 znásilnění, policii je ale ohlášeno zhruba pět procent případů. Policie v loňském roce podle svých statistik evidovala 880 případů znásilnění.

Vondrášek ve dříve zveřejněném prohlášení uvedl, že slovní spojení „velmi často“ nebylo šťastné. „Takové případy se však dějí a kolegyně a kolegové musí při prověřování pracovat i s touto možností. Vždy se tak ale musí dít s maximální citlivostí, aby nedocházelo k sekundární viktimizaci obětí,“ uvedl. Oběti trestných činů se podle něj nesmějí bát skutky oznamovat.

„Musím se ale ohradit proti zavádějícím tvrzením vytrženým z kontextu, která jsou používána ve veřejném prostoru a která se snaží vyvolat dojem, že mám hodnoty nastavené zcela opačně, než tomu ve skutečnosti je,“ napsal Vondrášek.

Video  Šéf policie Vondrášek: Uprchlíci kriminalitu nezvedli! Každý okres má svého specialistu.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

pindal ( 24. srpna 2023 22:15 )

Já si myslím,že pod slovem znásilnění se rozumí násilí,jinak ženy si o to sami říkají,proto chodí skoro nahatý.Třeba mají políčeno na někoho jiného,proto tomu říkají znásilnění,ale chudáci chlapi,kteří nechápou,že se nimi se nepočítá.

pindal ( 24. srpna 2023 21:45 )

Nechápu,proč by se mělo mlčet když to je pravda?

jajas ( 11. srpna 2023 12:26 )

No jo no, když někdo mlčet nedokáže, pak to tak dopadá...úplně zbytečně...

cesky_novinar_ ( 11. srpna 2023 09:12 )

O některých skutečnostech se má mlčet, aby nevznikaly takovéto kauzy.

jajas ( 10. srpna 2023 19:29 )

Jasně...na ženské si troufá...hrdina. A co ty ostatní vymyšlená ohlášení a podání? Tam se moc neangažuje, dostal by asi na budku....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa