Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Mosambický prezident v Brně, kde studoval: Vítala ho Vaňková, v centru zašel na pivo

Aktualizováno -
8. srpna 2023
20:37
Autor: ČTK, Mii - 
8. srpna 2023
10:37

Především o vzájemných vztazích a spolupráci v průmyslu jednal dnes v Poslanecké sněmovně s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) mosambický prezident Filipe Nyusi. Podle Pekarové Adamové má česká strana zájem například o tamní zemní plyn. Do Sněmovny dorazil Nyusi po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Po setkání ve Sněmovně zamířil Nyusi do Senátu, kde s jeho místopředsedou Jiřím Drahošem jednal například o spolupráci v obraně. Svou návštěvu zakončil v Brně, kde se setkal s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Právě v tomto městě Nyusi studoval.

„S panem prezidentem jsme řešili naše vzájemné vztahy, samozřejmě také spolupráci zejména v oblasti průmyslu, hospodářství, protože Mosambik je bohatý na nerostné suroviny. Jedna z těchto surovin, o kterou máme velký zájem, je samozřejmě zemní plyn,“ řekla novinářům po setkání Pekarová Adamová. „Také jsem mu představila naše firmy, které by měly zájem, ať už jsou v oblasti třeba zdravotnictví nebo v oblasti zbrojního průmyslu, o to navázat větší spolupráci s Mosambikem,“ uvedla. Doplnila, že mosambického prezidenta doprovázeli zástupci tamní podnikatelské a průmyslové sféry.

„Pan senátor Drahoš ocenil, že se tímto setkáním posilují kontakty a vztahy mezi oběma zeměmi,“ sdělila Andrea Kubová z oddělení komunikace senátní kanceláře. Dalšími tématy rozhovoru byl význam vztahů mezi ČR a subsaharskou Afrikou, politici hovořili i o možnostech rozvinutí spolupráce v obraně, ekonomice nebo vzdělávání.

Rakušan před dnešní schůzkou řekl, že je v bytostném bezpečnostním a ekonomickém zájmu celé Evropské unie, aby s africkými zeměmi měla co nejlepší vztahy. Označil Mosambik za strategický region nejen pro ČR, ale i pro celou EU. Rakušanovo dopolední jednání s Nyusim se týkalo hlavně zdravotnictví, obrany nebo rozvoji energetiky, informoval odbor komunikace úřadu vlády. „Se zájmem proto sledujeme snahu o rozvoj těžebního průmyslu v Mosambiku, zejména co se týká zemního plynu,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika podporuje bezpečnostní stabilitu Mosambiku a chce, aby i nadále zůstal klíčovým aktérem regionální bezpečnosti.

Návštěvu zakončil krátkou procházkou historickým centrem, podíval se například na náměstí Svobody, kde ochutnal pivo, nebo na brněnskou Starou radnici.

Video  Ministr Vít Rakušan o vládním daňovém balíčku i rušení pošt  - David Polák
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 9. srpna 2023 15:45 )

Drahoš je v politici naprosto nepoužitelný. Tak, že slušně NIC.

nespokojeny ( 9. srpna 2023 15:43 )

Tak nakonec usoudili, že pivo je lepší než kokain. Za mě dobrá volba.

turista.z. ( 9. srpna 2023 08:44 )

S tou smażkou to nema chybu.

jajas ( 9. srpna 2023 06:09 )

A taky mne pobavilo, že: "...s Jiřím Drahošem jednal například o spolupráci v obraně."! To bych tedy chtěl vidět a slyšet, co s ním právě Drahoš "projednal"...

Jirik-ta ( 9. srpna 2023 03:43 )

Ing. Jaroslav Štefec - bez servítků (you)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa