Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pavel s první dámou přivítali na Hradě exotickou návštěvu: Dorazil prezident Mosambiku

Aktualizováno -
7. srpna 2023
20:51
Autor: Jakub Kopřiva, amb - 
7. srpna 2023
12:28

V poslední době se naplno rozhořel diplomatický boj o Afriku. Kdo soupeří? Rusko s Čínou a nyní se začíná intenzivně zapojovat i Evropská unie, Česko nevyjímaje. A o co se hraje? O vliv, suroviny a obchod. Dnes přijel za prezidentem Petrem Pavlem (61) na státní návštěvu mosambický prezident Filipe Jacinto Nyusi (64). 

Jde o druhou státní návštěvu v Praze, která se za úřadování Petra Pavla uskutečnila (první byl Volodymyr Zelenskyj) a po dlouhé době také na Hradě byl přijat někdo ze státníků z tzv. černého kontinentu.

„Česká republika může hrát v Africe aktivnější roli, než tomu bylo dosud. Plně to odpovídá nové strategii české vlády pro spolupráci s Afrikou,“ řekl Petr Pavel na tiskové konferenci.

„Vidíme význam této spolupráce i v tom, že africké země často nemají jinou alternativu než spolupráci s Ruskem nebo Čínou, protože jim nenabízíme příliš jiných možností. Čím více takových možností bude z naší strany, čím užší bude spolupráce mezi evropskými a africkými zeměmi, tím menší prostor bude pro negativní působení, ať už Ruska, nebo Číny,“ sdělil prezident. 

Mosambik podle Pavla nabízí příležitosti pro české firmy působící v oblasti obranného průmyslu, zdravotnictví, dopravní infrastruktury, zpracování zemědělských produktů nebo obnovitelných zdrojů energie. 

„Už v 60. a 70. letech začala spolupráce mezi Mosambikem a Českou republikou,“ uvedl následně mosambický prezident Nyusi. „Chtěl bych poděkovat panu prezidentovi, že hned poté, co se stal prezidentem, inicioval pozvání do České republiky,“ dodal. Došlo také na slova o Ukrajině.

„Co se týče našeho postoje k Ukrajině, nesouhlasíme s touto invazí, nesouhlasíme s válkou, nesouhlasíme s úmrtími a budeme se všichni snažit, aby toto bylo ukončeno co nejdříve,“ sdělil Nyusi. 

Pavel připustil, že mohou mít odlišný přístup k řešení války, ale oba mají zájem na jejím ukončení. „Cítíme se ohroženi bezpečnostně, válka je nám mnohem blíž. Řada afrických zemí se cítí ohrožena existenčně například z hlediska dodávek obilí nebo jiných komodit, dodávaných ze strany Ruska, dřív SSSR, nebo ze strany Ukrajiny,“ sdělil Pavel. 

Oba prezidenti se bavili o spolupráci v různých oblastech, zejména však v té ekonomické, jak uvedl Nyusi. Zdůraznil, že má Mosambik velký potenciál, nerostné bohatství, orné půdy, příznivé klima pro produkci různých výrobků.

„Je to země bohatá na nerostné suroviny, má vzácné kovy, minerály, suroviny, železo a podobně... Během setkání s našimi přáteli jsme zmínili, že by bylo velmi pozitivní, kdyby Česká republika investovala do Mosambiku ,“ sdělil. Zmínil i energetiku. Se zástupci českých firem bude mosambická delegace jednat v úterý. 

Také Nyusi pozval Pavla do Mosambiku. Ten zmínil, že tam pojede, až bude znát konkrétní výsledky ekonomické spolupráce. 

Důležitá role afrických zemí 

„Hlavním cílem setkání je pomoci restartovat diplomatické vztahy s africkými zeměmi. Aktivnější role v Africe může pomoci zabránit šíření čínského nebo ruského vlivu v tomto regionu,“ uvedla dříve mluvčí Hradu Markéta Řeháková.

„Africké státy hrají v mezinárodní diplomacii důležitou roli. Ukazuje se to při snaze zvýšit tlak na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině,“ podotkla Řeháková.

Praha se však nechce soustředit na celý kontinent s 55 státy, ale jen na okruh vybraných zemí, kde má na co navazovat. Oficiálně tyto země zatím nikdo představit nechce, podle informací z diplomatických kruhů jsou to vedle Mosambiku třeba Namibie nebo Etiopie.

A další státy se dají vydedukovat z návštěv českých politiků v poslední době: Ministr zahraničí Jan Lipavský (38, Piráti) navštívil Angolu i Namibii, jeho kolega z vnitra Vít Rakušan (45, STAN) zase byl na turné po Senegalu, Ghaně a Rwandě. V malém středoafrickém státu byly i delegace ze Senátu a Sněmovny.

Výhoda Prahy

Česká republika nepatří k velmocím, ovšem oproti některým má jednu výhodu – je bez koloniální minulosti. A navíc některé státy mají na středoevropskou zemi vazby z dob socialismu – ekonomické i společenské, kdy řada studentů z Afriky studovala v tuzemských vysokých školách.

Velmi známá je v Africe třeba brněnská Zbrojovka a další odvětví průmyslu mají také svůj zvuk, typicky třeba těžební. Již zmiňovaný Mosambik pak do Česka dodává ve velkém hliník a hrát se může také o plyn a další nerostné suroviny. Navíc nyní zasedá v Radě bezpečnosti OSN, i proto se k němu obrací pozornost. 

Obilí, suroviny a velký náskok

Chudým africkým zemím – k nim patří i Mosambik – jde o zabezpečení potravinové pomoci. A tu velmi ovlivňuje válka na Ukrajině. Rusko coby nástupce Sovětského svazu má v Africe před Evropou náskok. Během bojů za nezávislost SSSR dodával zbraně proti „západním kolonizátorům“ a i dnes v řadě zemí má Moskva vazby přes dodávky zbraní. 

Putin se pak snaží naklonit si některé státy sliby o obilí zdarma nebo energetických projektech, jak tomu bylo na rusko-africkém summitu na konci července. 

Na druhou stranu ale šéf Kremlu vypověděl obilné dohody s Ukrajinou, které loni pomohly předejít potravinové krizi zejména v rozvojovém světě. I to je v Africe vnímáno. Představitelé černého kontinentu už také volají k ukončení války a část jich kritizuje Putinův režim. I tak je ale Rusko v Africe vnímáno v mnohem lepším světě, než je tomu na Západě. 

Čína pak využívá nedůvěry Afriky k západním zemím, které měly na kontinentu své kolonie. Pekingu jde především o dovoz nerostného bohatství a také využívání levné pracovní síly a za tím účelem rozjela řadu projektů. 

Víte, že…

Prezident Nyusi je v nadsázce takový „mosambický Mireček“ z filmu Jak básníci přicházejí o iluze. Mezi lety 1985 až 1990 totiž vystudoval v Brně strojní inženýrství a mluví česky. 

Video  Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 10. srpna 2023 12:42 )

Prezident Boccasa, chytne ho do lasa, nacpe do lednice, masa jak u rasa...

Marie Bursikova ( 9. srpna 2023 09:19 )

Marie Bursikova ( 9. srpna 2023 09:16 )

Rádi papkaji ,návštěva z Mozambiku.Podivejte se jaká nevěsta byla Blanka Matragi,absolventka VS pro švadleny! A Rajská i Rochova jsou zoufalý,jen arogantní.Tak zoufale šaty co navlékla na Evu
Ani zadarmo.Eee Clooney neumí mluvit, nechápu jaké státníky si zvou, sám zebrak

roxin ( 8. srpna 2023 08:57 )

Se divím že když mají vztahy s Čínou a Ruskem že se tam cpe i česko a EÚ, no ale když jsou zase zpět soudruzi tak se tak divit nemůžu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa