Policisty na stopu sexuálního násilníka přivedlo trestní oznámení, v němž nyní 56letý samozvaný kouč figuroval jako hlavní podezřelý ze znásilnění. To se mělo odehrát v 90. letech. Tento případ však policisté museli odložit kvůli promlčení. „Nepodařilo se propojit časovou osu té trestné činnosti z devadesátých let až po tu současnou tak, aby se mohlo jednat o pokračující trestný čin,“ vysvětlila už dříve Blesku vyšetřovatelka, která má případ na starosti.

Policisté však zjistili, že muž v podobných praktikách pokračoval dál, podařilo se jim najít několik dalších obětí, dle posledních informací sedm. U všech postupoval muž podobně. „Nejprve to bylo navázání kontaktu, důvěry, a to velice zásadní. Poškozené ženy tomuto člověku bezmezně důvěřovaly, braly ho za svého kouče, lektora, řekla bych dokonce až terapeuta. Někomu dělal mentora a v rámci jeho sezení docházelo nejdříve k nahotě, následně sebeukájení a dalším sexuálním praktikám, které vedly v některých případech až k pohlavnímu styku,“ popsala jeho otřesné jednání vyšetřovatelka.

Čím přesně si důvěru získával? „Nedokážu posoudit všechny případy, ale všechny poškozené, které jsme do současné doby vyslýchali, tvrdí, že to byla zásadní manipulace. To, že působil důvěryhodně, například podporovalo to, že jim uváděl známé osobnosti, které k němu chodí, a odkazoval se na ně. Manipulací vždy donutil oběti, aby se vším dobrovolně souhlasily,“ dodala vyšetřovatelka.

Násilník byl podezřelý ze spáchání některého z trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti. „Než se případ v polovině roku odložil, vypovídal v té kauze z devadesátých let. K výslechu došel se svým právním zástupcem, měl předem naučený text, který policii uvedl do protokolu, a v okamžiku, kdy komisař začal pokládat doplňující otázky, odmítl vypovídat,“ dodala žena.

Pohyboval se mezi mladými lidmi

Podle právního zástupce obětí Daniela Bartoně se podezřelý muž celý život pohyboval v okolí mladých zranitelných lidí. „Vystupuje tam jako osoba, na kterou se mohou obrátit, která jim pomáhá s řešením osobních problémů. Pak si některé z nich evidentně vybere a zneužije té důvěry. Jde tedy o to, že on si vyloženě vytváří kolem sebe prostředí, ve kterém má možnost s těmi oběťmi ,zajít někam dál‘. To prostředí je veřejně známé, on působil například v dětském domově a následně se věnoval dlouhou dobu pěstounské péči, zároveň jeho manželka měla pěvecký sbor, přičemž on s nimi jezdil jako dozor na různá soustředění a podobně,“ řekl.

Policisté muže loni v lednu obvinili ze sexuálního nátlaku. Letos v dubnu policejní mluvčí Jan Daněk uvedl, že vyšetřování případu bylo ukončeno. „Kriminalisté třetího policejního obvodu na státní zastupitelství pro Prahu 2 podali návrh na podání obžaloby šestapadesátiletého muže pro trestný čin sexuální nátlak, za což hrozí až čtyři léta odnětí svobody,“ uvedl Daněk.

Video
Video se připravuje ...

Guru Jára s žáky na Filipínách Dagmar Světlovská

Fotogalerie
15 fotografií