Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Guru Jára je vinen v dalších případech znásilnění: Je ale na Filipínách, odsedí si někdy svůj trest?

Autor: ČTK - 
21. ledna 2021
12:17

Olomoucký vrchní soud uznal vinnými Jaroslava Dobeše alias guru Járu a jeho spolupracovnici Barboru Pláškovou z dalších šesti znásilnění. Zakladatel esoterické školy Poetrie se jich podle rozsudku s přispěním Pláškové dopustil v letech 2004 až 2007 na studentkách školy.

Krajský soud Dobešovi a Pláškové trest odnětí svobody pro neúčelnost neuložil, oba už byli dříve za jedno znásilnění odsouzeni na 5,5 roku a pět let vězení. Dobeš s Pláškovou jsou stíhaní jako uprchlí, jsou stále v imigračním detenčním zařízení na Filipínách.

Odvolací soud se ztotožnil se skutkem, upravil však právní kvalifikaci. Podle něj nešlo o zneužití bezbrannosti, ale o znak násilí, uvedl předseda senátu Milan Kaderka.

Nyní devětačtyřicetiletý Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích takzvaně odháčkovával. Tvrdil, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Podle státního zastupitelství nyní šestačtyřicetiletá Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. Podle obžaloby se u některých žen poté projevila posttraumatická stresová porucha.

Soudy se případem sexuálního zneužívání studentek esoterické školy Poetrie zabývají od roku 2014. Již tehdy v říjnu zlínský krajský soud uložil Dobešovi trest deset let vězení a Pláškové 9,5 roku. O rok později případ vrátil krajskému soudu vrchní soud.

V lednu 2018 zlínský soud potrestal dvojici 7,5 lety vězení, v říjnu téhož roku vrchní soud Dobešovi snížil na 5,5 roku a Pláškové na pět let vězení. Odvolací soud tehdy rozhodl pouze o jednom z žalovaných případů, kdy bylo znásilnění prokázáno. Zbylých pět vrchní soud vrátil zlínskému soudu, který se měl zabývat na základě odvolání žalobkyně i dalšími dvěma případy původně zproštěné obžaloby. V březnu 2019 Krajský soud ve Zlíně uznal Dobeše a Pláškovou vinnými z dalších šesti znásilnění. Trest odnětí svobody soud dvojici pro neúčelnost neuložil.

Dobeše s Pláškovou v roce 2015 zatkli příslušníci filipínské imigrační policie ve městě Dapa na ostrově Siargao, na Filipínách poté požádali o náboženský azyl. Podle posledních informací tam stále běží ohledně jejich žádosti správní řízení, uvedl vrchní soud. Celý proces může trvat i několik let. Oba obžalovaní podle vrchního soudu vyvíjejí aktivní snahu o to, aby nebyli z Filipín deportováni.

Video  Guru Jára s žáky na Filipínách  - Dagmar Světlovská
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání