Matějček řekl, že se pražská policie zaměřila nově i na mladé lidi s výučními listy, kteří nemají maturitu, ale mají o práci u policie zájem. "Nikde není psáno, že když člověk nemá maturitu, tak nemůže být dobrý policista," řekl. Policisté bez maturity mohou podle něj například pomáhat se střežením zajištěných osob. Dříve bylo ukončené středoškolské vzdělání s maturitou podmínkou.

Další podmínky přijetí jsou však i pro uchazeče bez maturity stejné jako pro ostatní, například psychotesty. "Neznamená to, že snížíme nároky na kvality policistů," řekl Matějček. Policie těmto uchazečům podle Matějčka umožní si maturitu dodělat, aby mohli kariérně růst a mohli být zařazeni do vyšších tarifních tříd, což bez maturity možné není. "Nově nastupujícím policistům se snažíme pomoci v dalším kariérním růstu a po ukončení základní odborné přípravy jim umožňujeme dostudování středoškolského vzdělání zakončeného maturitní zkouškou v resortní škole Ministerstva vnitra ČR," dodal Matějček.

V Praze je neobsazeno přes 1000 tabulkových míst policistů, především ve výkonu služby. Největší podstav je v odboru dopravní policie, a to na oddělení řízení dopravy, na dálničním oddělení a oddělení dopravních nehod. Dále pak na místním oddělení a oddělení metro. Poprvé se mohou uchazeči také hlásit ke speciální pořádkové jednotce, tedy těžkooděncům.

Pražská policie novým uchazečům nabízí po přijetí do služebního poměru náborový příspěvek 150.000 korun nebo bezplatné ubytování pro mimopražské policisty na 20 let zdarma.

Ilustrační foto
Autor: Blesk:Karel Janeček