„Jsme domluveni, že Praha dostane možnost nabídku dorovnat. Získat budovu je ve veřejném zájmu,“ sdělil Blesku magistrátní radní pro majetek Adam Zábranský (29, Piráti). Kam cena za novorenesanční (historizující sloh z 2. poloviny 19. století) může vystoupat prý netuší. Cenu obvyklou podle něj ale posudky stanovily na více než miliardu korun.

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavena v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Pošta v ní nabízí široký okruh služeb, v bočním traktu s vchodem z ulice Politických vězňů sídlí ředitelství České pošty. Zajímavostí je 1780 poštovních přihrádek, které se v budově nacházejí. Některé z nich mají původní podobu, některé jsou moderní. Česká pošta v budově sídlí od roku 1873.

Obálková metoda

O způsobu prodeje dvou budov v centru hlavního města jednal radní Zábranský s pověřeným generálním ředitelem pošty Miroslavem Štěpánem. Dohodu na způsobu prodeje obou poboček potvrdil i mluvčí pošty Matyáš Vitík. Budovy v Jindřišské a Moravské ulici jsou podle jeho vyjádření z pohledu veřejného zájmu a svým významem natolik specifické, že k jejich prodeji bude použita obálková metoda, při které bude moci přihodit jakýkoliv zájemce. Pokud bude mít magistrát zájem, bude moci nejvyšší nabídku dorovnat. „To je náš procesní návrh a záleží na Praze, zda na něj přistoupí,“ řekl Vitík Seznam Zprávám.

Od ministerstva vnitra, pod které spadá, dostala pošta souhlas k prodeji centrální pobočky v Jindřišské ulici formou e-aukce. Prodej je součástí úsporných opatření, které státní podnik přijímá kvůli prohlubující se ztrátě. Odhadní cena je podle dřívějších informací přes jednu miliardu korun.

Zájem pražského magistrátu zúčastnit se případných aukcí České pošty na prodej centrální pobočky a dalších nemovitostí schválili pražští zastupitelé koncem června. Město tehdy uvedlo, že by preferovalo přímý odkup nemovitostí, o kterém s vedením pošty jedná.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií