Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakušan kvůli střelbě na fakultě před poslanci: GIBS doteď nezahájila trestní řízení

Aktualizováno -
11. ledna 2024
13:53
Autor: ČTK - 
11. ledna 2024
11:20

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) doposud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy loni v prosinci. Poslancům z bezpečnostního výboru to dnes řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.

„V této chvíli podle mých informací nezahájila Generální inspekce bezpečnostních sborů žádné trestní řízení, které by bylo vedeno proti nějakému příslušníkovi či služebnímu postupu, který v té chvíli Policie České republiky zvolila,“ uvedl Rakušan. Policie přístupem už prvních hlídek podle něho zabránila mnohem větší tragédii, která mohla nastat. Byly ušetřeny životy a zdraví dalších lidí, kteří se nacházeli v budově fakulty, dodal.

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika, že policie situaci podcenila. V den tragického činu se 14 oběťmi měla informace o tom, že čtyřiadvacetiletý útočník, student fakulty ze středočeské obce Hostouň, odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. V jeho bydlišti potom našla mrtvého otce hledaného.

„Veškeré otázky, které ve veřejném prostoru jsou, jsou legitimní a policie se na ně pokouší odpovídat,“ uvedl Rakušan. Upozornil ale na to, že jde o takzvané živé trestní řízení. Nejasnosti kolem postupu policie měli také poslanci opozičního hnutí ANO, kteří se vyptávali zejména na podrobnosti, kdy se policisté dozvěděli, že střelec z fakulty může být nebezpečný.

Drahoslav Ryba (ANO) zásah policie ocenil, upozornil ale na to, že podle policejních záznamů mezi informacemi, že někdo hodlá spáchat sebevraždu a že je vlastníkem osmi střelných zbraní, uplynula hodina. Policejní prezident Martin Vondrášek prodlevu zdůvodnil prováděným policejním vyšetřováním.

Další poslanec ANO Hubert Lang chtěl vědět, zda měl střelec zbraně u sebe při cestě do Prahy, nebo je měl schované v budově fakulty na náměstí Jana Palacha. Pokud je tam měl uschovány, policejní hlídky, které střelce před jeho příjezdem na fakultě hledaly, mohly podle něj možná tragédii zabránit, pokud by na místě zůstaly.

Vnitřní kontrola policejního prezidia označila zásah za správný, a to při střelbě i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad ale doporučil zlepšit krizovou komunikaci se zástupci institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát. V souvislosti s ochranou takzvaných měkkých cílů pokládají zástupci ministerstva vnitra za zásadní to, aby si vysoké školy vypracovaly vlastní hodnocení ohroženosti. Varovali před přijímáním plošných opatření a před „zbrklým“ nákupem technických zařízení bez předešlých řádných analýz rizik a hrozeb.

Po útoku v hlavní budově fakulty spáchal střelec sebevraždu. Podle policie má na svědomí také dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese, v němž o několik dnů dříve zastřelil muže a jeho dvouměsíční dceru.

Video  Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse!  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa