Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan vzkazuje Fialovi ve videu: Zklamali jsme řadu lidí, přitvrdíme! Čekají vládu problémy?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. ledna 2024
13:44
Autor: simao, ČTK - 
16. ledna 2024
12:56

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) zveřejnil video hnutí STAN, ve kterém ve volejbalové šatně tvrdí, že STAN hrají ve vládě příliš při zdi a je třeba přitvrdit. „Řeknu mu to,“ reaguje na dotaz, zda svůj záměr sdělil již i Petru Fialovi (ODS). Ten mu přes svého mluvčího na dálku vzkázal, že považuje po letech koaličních válek cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Právě omezení kompromisů nyní Rakušan žádá. Na pochopení příliš nenaráží. Z řad koaličních partnerů zní ve sportovní terminologii, že šlo spíš o vlastňák.

„Pánové, tohle nebylo dobrý, lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abysme zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy, je nejvyšší čas to změnit,“ burcuje svůj tým na videu Vít Rakušan (STAN), podle kterého je třeba vrátit se k tomu, proč to začali dělat.

„A řekls mu to?“ ptají se na videu Rakušana. „Komu?“ „No Fialovi.“ „Řeknu mu to,“ reaguje vicepremiér. A pětikoalice si rázem předává vzkazy přes videa na sociálních sítích.

STAN rozjíždí kampaň

„Je čas přestat se zbytečnými kompromisy a začít dělat to, co je prostě správný. Přijďte za mnou na debaty a Bez cenzury mi řekněte, co si myslíte. Přijmu jakoukoli kritiku,“ přidal Rakušan písemně vzkaz s odkazem na kampaň STAN.

Video je totiž pozvánkou na debaty bez cenzury, na kterých si chce Rakušan od lidí vyslechnout kritické podněty k vládní politice. První je v plánu příští pondělí v Karviné, poslední je zatím 25. března v Havířově.

„Tohle jsou místa, odkud Starostové a vláda neslyší zrovna velkou chválu. A proto je důležité se osobně potkat a říct si všechno úplně narovinu,“ píše k tomu Rakušan. V plánu má i zastávky v Sokolově, Mostu, České Lípě, Vyškově, Přerově a Ústí nad Labem.

Rakušanovi vadila i slova Stanjury

Rakušan má ostatně celkově s novým rokem 2024 nové období - kromě toho, že nadále řeší okolnosti zásahu policie na Filozofické fakultě, začal sám přemítat nad působením STAN ve vládě Petra Fialy. Není tomu totiž tak dávno, kdy se na sociální síti X obsáhle rozepsal ohledně toho, co ho trápí a kam směřují jeho myšlenky. 

„Při dnešních kilometrech jsem si vzpomněl mimo jiné na to, co v týdnu běželo mediálním prostorem. Že velké změny ani reformy už jako vláda nechystáme a voliči je nechtějí. A taky že není potřeba dělat to jinak než doposud. Možná bych si mohl takhle při neděli fakt říct, že je to paráda, hodit si nohy na stůl a ženě oznámit, že budu následující dva roky víc doma… Jenže já nemám pocit, že by nebylo třeba už nic měnit. Naopak,“ vzkazoval Rakušan.

Šlo mj. i o reakci na nedávné prohlášení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že do konce volebního období už nepřijde dramatická změna legislativy. „Nebylo by odpovědné to slibovat, neodpovídá to logice politického cyklu, ale ani zájmu a volání voličů,“ řekl. Proti tomu se vymezovali další představitelé koalice, zejména STAN a Pirátů.

Další krok udělal Rakušan nyní, když na facebooku i dalších sítích ve videu burcuje coby kapitán svůj „staňácký“ tým.

Tým, který by si rád připsal vlastní vládní zásluhy poté, co hnutí řešilo během svého vládního angažmá v pětikoalici bolestivý rozchod s Piráty, se kterými kandidovali společně, ale také trable s kauzou Dozimetr, kterou řešilo v souvislosti s napojením na některé své členy, mj. ministra školství Petra Gazdíka (STAN), kterého vystřídal Mikuláš Bek.

Pořádný vlastňák, zní z ODS

„Pan Rakušan si asi nevšiml, že branka, kam má mířit, je na druhé straně. Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny,“ uvedla dnes na sociální síti X bývalá místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Za předvolební kampaň hnutí STAN považuje publikované video ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Šéf koaličních Pirátů Ivan Bartoš ve Sněmovně uvítal, že koaliční partner půjde do dalších jednání stejně tvrdě, jako do nich jdou vždy Piráti. „Spousta vyjednávání byla poměrně náročná,“ zmínil konsolidační balíček či rozpočet. Za úspěch marketingového oddělení STAN považuje to, že se na video novináři ptali pirátských politiků, což pokládá zároveň za absurdní. „Dáváte tomu možná větší důležitost, než to skutečně má,“ řekl.

Fialův mluvčí: Cesta kompromisu je jediná možná

„Pan premiér považuje po letech koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Zároveň je přesvědčen, že pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitostí na koaličních jednáních,“ uvedl mluvčí Fialova kabinetu Václav Smolka.

„Já tam o panu premiérovi nehovořím v tom klipu, je to nějaký marketingový produkt, se kterým jsme přišli, který má ale v zásadě jiný cíl, než kohokoliv napadat. Ten má ukázat, že je prostě potřeba nějaké věci změnit,“ uvedl v úterý na tiskovce STAN před jednáním Sněmovny Rakušan.

Rakušan: Prosím pěkně, je to volejbal

„Reakce na moje včerejší video jsou různé, málokdo ale polemizuje s jeho hlavním sdělením, že jako vláda musíme pořádně zabrat. O čem se naopak hodně polemizovalo, byla sportovní šatna. Prosím pěkně, je to volejbal!“ říká Rakušan k videu, kde mají hráči na dresech čísla nezvykle vepředu. 

„Dozvěděl jsem se mimo jiné, že v zájmu udržení klidu v koalici jsem neměl kritizovat, že v zájmu udržení klidu v koalici děláme přílišné kompromisy a lidi nám nerozumí. Jak jsem řekl, přijmu jakoukoli kritiku,“ uvedl Rakušan na facebooku a vyzval lidi, aby s ním v druhé půlce ledna přišli debatovat na startu jejich tour do Karviné.

Video  Fiala v Německu: Podivoval se nad cenami potravin  - FB Petr Fiala
Video se připravuje ...

AHel ( 31. ledna 2024 11:33 )

dobré jitro, přeje vnitro!!! Co "dozimetr" vyprchal...pěkné...

pindal ( 18. ledna 2024 22:26 )

Ano,je to hra,lidi mají rádi hry. 😃

pindal ( 18. ledna 2024 22:19 )

Žádná změna nebude,je to jenom hra.Dobře vědí,že se vzájemně musí podpí­rat.Ji­nak,je­jich zveřejněná komunikace působí lidsky a o to šlo,si myslím,aby si lidé mysleli,že možná bude změna.No co,každý týden dobrý 😁.Ale třeba to bude jinak,necháme se překvapit. 😃

krapotkin ( 16. ledna 2024 20:56 )

A k těmto velkým zlodějnám se přidávají menší - třeba Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova zdražil dětské a důchodcovské jízdenky ne trojnásobek a aby si ji mohli pořídit musí zaplatit dalších 40 Kč jako "manipulační poplatek". Holt si exsoudruh ředitel přivydělává na svoje přemrštěné prémie.

stoura ( 16. ledna 2024 19:43 )

Výborně, konečně někdo napsal původce toho marasmu 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa