Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Začínají platit občanky v mobilu. Aplikace eDoklady pod náporem kolabuje

Aktualizováno -
20. ledna 2024
18:29
Autor: ČTK, Adam Jaroš - 
20. ledna 2024
09:08

Aplikace eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty kartičky občanského průkazu v mobilním telefonu, je již dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Kvůli velkému zájmu jsou ale problémy s registrací a přihlášením, uvedla Digitální a informační agentura (DIA). Výpadky má Identita občana. Aplikaci si zatím stáhlo přes 70 000 lidí, řekla mluvčí agentury Anna-Marie Lichtenbergová.

„Děkujeme za obrovský zájem o eDoklady! Jak se ale bohužel někdy stává, ani naše systémy nejsou neomylné a váš nápor neustála Identita občana. Proto se mohou objevit problémy s registrací a přihlášením. Moc se za dočasné výpadky omlouváme a děláme vše pro to, aby aplikace fungovala bez problémů,“ napsala DIA na síti X.

Podle mluvčí pod velkým náporem zájemců zkolabovala Národní identifikační autorita (NIA), která zajišťuje elektronickou identifikaci uživatelů pro státní portály prostřednictvím služby Identita občana. „Bohužel ten systém NIA je zastaralý a nápor neustál. Kvůli nedostupnosti Identity občana se pak nebylo možné přihlásit i k dalším službám, které ale, stejně jako eDoklady, jinak fungují,“ uvedla Lichtenbergová.

eDoklady postupně začnou přijímat všechny úřady

Každý občan České republiky si může ode dneška aplikaci stáhnout a poté si v ní občanský průkaz aktivovat přes internetový Portál občana. Aplikace lidem umožní prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu. Při kontaktu se státem tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů. Digitální průkaz totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o online nákupy, anebo rezervaci letenek.

Elektronická varianta občanského průkazu má také lepší zabezpečení než plastová kartička, jelikož je jako mnoho jiných aplikací uzamčena, při ztrátě telefonu ji bude možné vypnout na dálku a odpadá obíhání úřadů kvůli vystavení nového průkazu. Kromě ochrany samotného telefonu je aplikace chráněna biometrií, půjde kdykoli jednoduše deaktivovat přes Portál občana a znovu aktivovat na novém telefonu. Aplikace má fungovat online i bez připojení telefonu.

Stahujte na Google Play (pro Android)

Stahujte na App Store (pro iOS)

Postupně začnou eDoklady akceptovat i další instituce. Od dubna bude aplikaci přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak všechny samosprávy nebo Česká pošta. Postupně by mělo být možné do eDokladů přidávat i další doklady.

„Samotné zavedené elektronických dokladů je důležitý milník. Ještě důležitější ale bude navázání dalších služeb na ně, například v oblasti e-commerce nebo ve zdravotnictví. Vláda by proto měla vyvinout co největší úsilí, aby lidé eDoklady začali využívat,“ řekl technický ředitel technologické firmy OR-CZ Jan Kelča.

Zavedení elektronických stejnopisů průkazů před Vánocemi stvrdil prezident Petr Pavel, když podepsal novelu zákona o právu na digitální služby. Před 15 dny zákon vyšel ve Sbírce zákonů.

5 otázek a odpovědí

  • 1. Co když mi mobil ukradnou?

Na rozdíl od plastové kartičky je přístup do aplikace chráněn heslem nebo i biometrií (otisk prstu, face ID apod.). Pro zloděje je těžší ji použít.

  • 2. Co když nebude signál?

Aplikace funguje i v režimu offline. Prvních 48 hodin bez internetu bude doklad fungovat normálně, při delším odpojení od internetu ale bude dávat varování, že doklad nemusí být aktuální.

  • 3. Co když se mobil vybije?

Do eDokladů se můžete přihlásit i na počítači. Praktičtější je ale pro tyto případy s sebou nosit i klasickou plastovou kartičku.

  • 4. Co když spletu PIN?

Po třetím chybném zadání se aplikace odpojí a je třeba provést registraci znovu.

  • 5. Můžu si přidat děti či blízké?

Ne, na jednom mobilu můžete mít pouze jeden doklad totožnosti.

1pravda1 ( 20. ledna 2024 10:52 )

včera bylo na diskuzi, že si pán stáhl aplikaci a ta mu sdělila, že jeho OP už je registrován na jiném mobilním zařízení... - tak si z něho dělali legraci, že už si zřejmě na něho někdo bere úvěr... aplikace vyzkoušená v praxi není a chyby budou - fungovat má zcela až od července...

1pravda1 ( 20. ledna 2024 10:38 )

sen každé policie - personalizovaný mobil s digitální fotografií... výborný začátek pro rozpoznávání obličejů, které jim potvrdí mobil majitele s aplikací vydanou státem

Libor Vyskočil ( 20. ledna 2024 10:32 )

Nejde se přihlásit.

verka1 ( 20. ledna 2024 10:13 )

Prý nefunguje 😁

Zobrazit celou diskusi